Tuesday, November 22, 2011

KETAQ KAKI LUTUT... SENAK HATI PEROT...

Auuuummmm...!! Ngauman si Mulan dari mingu lepas membara hingga ke saat genting malam tadi.. Hokey..!!! Tak dapat sembunyikan feeling yang amat gumbira ini. Mana tak nya, ketar kaki lutut, senak hati perot sepanjang malam tadi berakhir dengan kemenangan Bolasepak di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta.. Dok tengok review kat semua channel TV tak henti2.. Tengok & nangis happy... Tengok lagi & nangis happy..!!


Rimau2 Malaya yang amat membangga-kan rakyat Malaysia.. Rasa nak pelok2 je deme ni kalo dekat.. Issshh isshh, sabor Cik Senah.. Tatkala ini jugak terkenangkan arwah bapak.. 40 tahun melibatkan diri dalam arena Bolasepak negeri & negara.. Dolu2 kan, stadium bola tu my 2nd home...!! Semuanya tinggal kenangan yang manis..


Daging korban bukan daging rimau masih memenuhi peti sejoks.. Haper nak masak utk dinner, otak dah tepu..!! Hokey, masak kari daging je la.. Sambil tu kita menjala setelah bertahun2 tak menjala.. Fuuuhh, bangga dengan hasil sendiri walopon ada bebagai saiz di situ... XXL ada, L ada, XS pon ada.. Yang kat atas tu, dah ditapis berkali2 utk menjadi model utk blog ini.. Ngeh ngeh...
*
Resipi ROTI JALA ni:-
1 cawan tepung
1 telur
Secubit serbuk kunyit & garam
Air secukup pekat


Ni Marsha punya, sibuk suruh masuk blog... Ni sebahagian je dari Roti Jala dia, dah masuk molot banyak dah tu.. Kejang kaki berdiri menjala2 bersambung hingga ke game Bolasepak Malaysia vs Indonesia.. Dari kejang kat kaki, sampai rasa ketaq sampai ke dada...


Daripada hampir 1/2 kg tepong utk menjala Roti Jala ni, tinggai 3 je lagi...???? Mana tak nya, molot kat rumah ni pon saiz nya XXL... Mostly Roti Jala tu saiz XXL sebab rajin melanda diri.. Tak kuasa lah nak nunggu lama2 buat comey2... Suspen nak tunggu bola lagi masa tu..
*
Resipi KARI DAGING MALAS :-
1 bawang besar - blend
3 sudu besar serbuk kari daging
2 cawan daging yang dihiris nipis
1 cawan air atau lebih, ikut perlu
1/2 cawan santan kotak
1 sudu kecik kerisik
1 biji tomata - potong ikut suka
Garam & Gula secukup rasa
- Tumis bawang & serbuk kari
- Masukkan daging & air, masak hingga empuk
- Masukkan santan, kerisik, tomato, garam & gula..
*
Senang je resipi pompuan yg malas ni.. Tapi sebenornya nak cepat siap, sebab nak tengok Bola.. Cannot miss one u know..!! Its in my blood oredi..


Breakfast yang amat malas.. Leftover dari breakfast apak & anak2 pagi tadi.. Bukak freezer & tambah apa yg patut utk ku layan molot yang tenganga sentiasa ini... Bersempena hujan yang bergilir2 turun & berhenti dari malam tadi... SEMANGAT KUNING MEMBARA hari ni... Segalanya KUNING...

34 comments:

gedek! said...

header baru....!

sempena menang bola?

aNIe said...

Sedapnya roti jala...akak pun dah lama tak menjala... dah malas...hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tahniah harimau muda! kita pun tak sangka terjebak juga dok ngadap bola mlm tadi sambil bersorak ria dengan anak2 (sbb hubby kerja mlm) sampai ke penalti menunggu.. padahal sebelum ni jarang sgt nak layan bola2 ni.. (agaknya sebab si penjaga gol si fahmi yg encem tu kot.. wakakaka..) kawasan perumahan sini mlm td meriah sakan ngan sorakan pastu kemenangan diiringi dgn mercun & bunga api.. amboii.. ngalahkan mlm merdeka! hehe

an15 said...

saya kat sini dah gigil tangan nak try buat roti jala, tgk2 hubby x bawak botol acuan masa dtg last week. keciwa....

cuci mata tgk roti jala akak sambil mengenang hati yg lara hehehh :p

an15 said...

saya kat sini dah gigil tangan nak try buat roti jala, tgk2 hubby x bawak botol acuan masa dtg last week. keciwa....

cuci mata tgk roti jala akak sambil mengenang hati yg lara hehehh :p

kpah k-poh said...

Mulan, kpah kalau buat roti jala..kpah tak guna telur..sebab...bila dah sejuk..roti tu tak bau hanyir telur.

Rai said...

kami pun lama tak menjala.. malas pasai tebaq tak jadi jala..jadi selimut..kehkehkeh..

Queenie said...

wah wah wah..
sempat lagi menjala?

zarin said...

eh, best tk citer poseidon tu? ekeke org citer bola i tanya pasal citer korea :D

kasihredha said...

ayah mulan footballer ke? sapakah beliau ?
wahhh serba serbi kuning ye...macam colour rimau je kan
akak pun sakit dada tengok bola semalam..duk jerit2 dengan hubby...sejuk kaki tangan. Huhuhu...bangga sgt...gumbira3

Wan Sharif said...

Maaf lama tak ziarah.. Tetiba cerita bola .. Memang senok ulu hati tengok puak nie maing bola.. Lebih serabut lagi lepas menang bola.. 2-3 jam kena kepong peminat haprak indomee... Apa pun seronok
Se pasal ... m'sia menang
Se lagi pasal.... ada gu cerita pasal bola..

Acik said...

roti jala, my peberet! yummy! x pernah buat n lom terpikir nak buat. x reti nak tebar jala lor! :(

Acik Erna said...

Mulan..acik belum pernah jumpa resepi ni..1st time jumpa..ni..he he

Cik Rose Cute said...

follow sini..

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

Nieza said...

tahniah buat Malaysia!:D
sedap tgk roti jala cicah kuah kari tu..sedapnya:)

MULAN said...

gedek: uncle mmg genius..

MULAN said...

kak anie: feveret kat rumah ni tapi 2 tahun sekali baru boleh buat sbb ''rajin''... hehhee...

So Shy Lady said...

simple pun meriah jugak tuh!
ms mnonnton bola sy duk mkn spageti...t.hbis!
mn nak hbis klau jntung asyik duk tkjut tgmpar je haha

MULAN said...

madiha: seronok kan sbb satu malaysia tengok bola.. perumahan yg sunyi ni pon jadi gamat..

MULAN said...

anis: alaaaa... kesian nya. amik tin susu & tebk2 lubang tin tu.. tried once before.. ok la jgk..

MULAN said...

kak pah: ohhh ya ke ada bau hanyir.. nnti kasi resipi ya kak pah..

MULAN said...

rai: lepas berkali2 kali2 menjala baru lah jadi.. this time pon macam2 saiz ada.. hahah, nasib tak jadi lepeng je masa first time buat dulu..

MULAN said...

queenie: tak tau apa lagi menu nak saing kan dgn kari daging tu.. tetiba ter-rajin menjala.. after so many years..

MULAN said...

zarin: poseidon tu jalan citer bagus tapi tersangatlah slow.... slow sangat... hero cute maa..

MULAN said...

kasihreda: ha ahh... zaman 70s dia main, zaman 80s jadi coach, zaman 90s jadi manager... heheee..

dari dulu kalo tengok bola mmg camtu la, abis ketaq satu badan..

MULAN said...

ayah wan: ada jgk rasa biar lah kalah sbb seksa sangat depa nak move around kat sana plus takut kena buat jahat je.. nauzubillah...

but alhamdulillah menang... yahooooo.....

MULAN said...

acik: saya senang je.. kalo jadi saya teruskan, kalo tak jadi tu nnti bikin lempeng je.. hahaa...

MULAN said...

acik erna: haaa... resipi saya amat lah sikit bahannya... sebab saya rajin. hahahaha...

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
MULAN said...

cik rose: tqs sudi singgah...

MULAN said...

nieza: hehee... segan ler sifu masak tengok resipi kita...

sreonok kan malaysia menang...!!!

MULAN said...

shy lady: serba kuning kami malam tu... hehehe... roti jala pon kuning.. kena makan awal2 takut makanan kena lempar kat dinding nnti.. hahaa..

Joy said...

mmg ms tgk bola tu rs mcm x senang duduk la...blh buat sakit jantung!!..

MULAN said...

joy: betol tu.. duduk salah, berdiri salah, baring pon salah..