Tuesday, November 29, 2011

BAKED PASTA

Saya ditegor seorang kawan baru2 ni.. "Badan you naik ekk.." Hehe.. Jom makan sementara selera menggunung tinggi.. Nanti takde selera, rugi tau..


Dah lama anak dara mintak Baked Pasta.. Tadaaaa.... Dinner last night.. 


That buah2 jeton, kena makan sekali dengan Baked Pasta tu.. Baru ada uummpphh..!!!


Takde protokol nak makan ni, sodok je ikot suka.. 


OK.. Ini Bechamel Sauce versi saya yang malas.. 
1 sudu besar butter dicairkan
2 sudu besar tepung
1 1/2 - 2 cawan susu segar (ikot kepekatan yang perlu)
Secubit garam + Lada Sulah secukup rasa
~ Kacau hingga masak tapi jangan terlalu pekat..


2 sudu besar minyak Zaitun
1/2 - 1 diced bawang besar - tumis
2 cawan daging kisar
1 diced carrot
1/4 diced capsicum
1 diced tomato
1/2 - 1 cawan tomato sauce
1-2 sudu teh Oregano
1/2 sudu teh black pepper
Garam + Gula secukup rasa
~ Masuk & masak semua hingga pekat


Rebus lah pasta yang berkenan di hati... Sepatutnya kepingan Lasagna tapi saya tak suka rebus lasagna sbb nanti melekat2... Jugak malas utk melapis2 nya..


Grease baking dish dengan minyak.. Spread pasta, pastu daging, pastu Bechamel Sauce & last sekali tabur Mozarella Cheese atau apa2 cheese yang berkenan..

14 comments:

Nieza said...

sedap ni..selalu juga buat gini..cepat dimsk cepat dimkn..i like:)

Acik Erna said...

Mulan..tak yah masuk kan dalam telinga..biarkan berlalu..janji ita makan..he he
hujan2 ni tak makan..mau dapat gastrik.

mamasita said...

Wah Waaah..sedapnya makan cheese pasta ujan2 ni..
Ha ah..biarlaa..makan jer..sok2 kalau rajin gi exercise..senang jer..:DD

Besok nak suh Hannan buat laah..lecur airliuk saya malam2 ni..ishkk!!

aNIe said...

Mulan...betul tu... bila ada selera...makan...takde selera nanti rugi...hehehe

eni osman said...

kannn...buat apa nak diet kerna nak ikut mulut org...janji kita bahagia dan sihat...dan tak kacau org....he he...
by the way....pasta bakar tu mmg nmpk sedap...boleh cuba nanti...tq

cik cek said...

Cedapnya....nyum2 ....kenyangggg....:D

Queenie said...

whoaaaaa.....udah kelihatan semakin jelas lift menuju kegemukanku...

bila musim panas takmo plak lelemak tu mencaeerrr...yah!

MULAN said...

nieza: kalo bahan tak byk, senang je buat kan..

MULAN said...

acik erna: ya betooll.. tak yah masuk telinga... saya ni kuat makan, takleh tahan... hehe...

MULAN said...

mamasita: mintak hannan tapau sikit ya.. dia terer masak..!! sejuk2 ni makan la yang best kan..

MULAN said...

kak anie: camna la kalo dah takde selera.. masa dalam pantang dulu pon rasa ngeri sbb byk takleh makan..

MULAN said...

eni: nak diet tu memang dalam list tapi susah ak laksana kan.. hehehe...

MULAN said...

cik cek: tengah panas2 memang sedap.. sbb ada cheese.. kalo sejok tak sedap..

MULAN said...

queenie: ha aahh, ya betol.. bila panas tu awat tak cair2 lelemak tu.. takpe la, tekak nak makan takleh halang kan.. heehee...