Wednesday, November 23, 2011

BANDA ACEH DALAM KENANGAN...

Oh iya bapak2 & ibu semua... Mari sama2 kita layani foto2 sewaktu liburan ke Aceh beberapa minggu yang lepas... Aduuhh, ribut2 foto di-uploadnya.. Bikin kepala pusing.. Mana satu pilihan hati.. Nggak bisa bikin Part 1, 2, 3... Masa nggak butuh.. (butuh tu haper ekk? rasa macam betol guna nya)


Perjalanan dari Jeti Feri Ulee Lheue ke Hotel Medan


Rumah yang tidak berpenghuni.. Ke manakah tuannya..? 


Tanah yang bagaikan padang jarak padang tekukur..


Rumah2 yang baru dibina sesudah Tsunami..


Adakah penghuni nya antara mangsa Tsunami dulu? Allahu a'lam.. Pak Is bercerita, ada juga yang keluarga yang hilang terus dari atok, nenek, hingga ke cucu cicitnya... Tak seorang pon ahli keluarga yang dijumpai.. Maka itu, banyak rumah2 yang tiada penghuni, tidak dicari & diduduki...


Tanah yang masih kosong. Harus rumah asal dihanyutkan ombak gergasi 2004 dulu..


Bermalam di sini.. HOTEL MEDAN yang di-recommend sahabat.. Hotel yang juga menempatkan para sukarelawan yang silih berganti berkunjung ke Aceh untuk misi bantuan dan sebagainya..


Hotel ini juga dinaiki air walaupon tindak begitu teruk..

FOTO : BULETIN HOTEL MEDAN
Sebuah kapal nelayan tersadai di parking lot Hotel Medan ini..


Kerana binaannya berbentuk U, maka kereta2 banyak tersadai di perkarangan Hotel ini sewaktu dhanyutkan  ombak Tsunami dulu..


Bilik hotel.. Simple tapi besar gitu..


Boleh aerobik you dalam bilik ni...


Banda Aceh bukanlah bandar yang besar.. Hobi biasa, ronda2 bandar... 

Pasar Aceh (Atjeh - ejaan mereka)


Dibina atas ehsan Kerajaan Jepun..


Breakfast yang bikin kepala pening.. Namanya pusing2.. Soto + Sup Ayam + Nasi Impit, depa panggil LONTONG SOTO.. Asalnya bila kami mintak SOTO, datangnya Nasi Puth sepiring dengan Sup Ayam.. Nasib le Tante tu baik hati, tau kami ni orang seberang.. 


NASI UDUK Zharif.. Nyesal pulak tak order yang ni.. Sedap sey..!!!


Yang ni pulak LONTONG SAYUR = Nasi Impit + Kuah Lemak Sayur (cair) + Sambal Udang/Sotong dll... Pon sedap... Ohh yaa, yang merah2 tu kan, keropok sebenarnya.. Semua makanan ada keropok tu.. 


Lepas makan, ronda2 lagi..


Pusing2 nanti jumpa centre jugak...


Alhamdulillah cuaca cantik... Laju bebenor 3 beranak tu berjalan...


MASJID RAYA BAITURRAHMAN.. Juga dinaiki air tapi tidak tinggi.. Juga tiada kerosakan besar yang berlaku..


Subhanallah.. Sesungguhnya Allah itu Maha Esa & Maha Penyayang.. Segala yang berlaku banyak hikmahnya..


Macam best je tapi tak sempat nak singgah..


Sebuah bot yang terlantar di atas sebuah rumah.. 


Tangga dibina bagi memudahkan pelancong melihat dengan dekat bahagian atas bot itu.. Dikatakan juga, kawasan ini bagaikan lautan sewaktu Tsunami dulu..


Muzium Tsunami..


Deco di dalam nya..


Rekabentuk bercirikan sebuah kapal..


Ramai pengunjung, rasa geram je. Lunch di sini..


Opss... Gambor sos keluor dulu..


Macam Ayam Penyet je kot.. Mabeles.. Sedap..!!


Akhirnya sebelum ke Airport, kami singgah ke tapak tersadai nya KAPAL PLTD APUNG.. Allahu Akbar.. Bagaimana bisa sebuah kapal yang amat besar terdampar di sini, jauh dari pelabuhan dan lautan.. Betapa besarnya ombak Tsunami dulu kan... Tak boleh ditunda ke laut lagi, maka platform yang sewajarnya dibina untuk memudahkan semua kelak.. Tak leh masuk la kami sebab masih dalam pembinaan...


Pak Is kata, Dendeng Aceh ialah juadah terkemuka Aceh.. Moh sambar satu... Memang sedap lol...!!!!! 

27 comments:

zarin said...

cantiknya banda acheh ni. terasa nak pegi tp mcm takut ;-)

Anonymous said...

cantik banda acheh ni, insyaAllah ada rezeki nak jejak sini.
betapa dahsyatnya bila kapal yg berat tu pun landing depan hotel.

Acik Erna said...

assalam mulan...masih terbayang peristtiwa itu...

aNIe said...

Mulan...dah lama rupanya bencana tsunami tu...tapi terasa macam baru lagik...

Kenapa makanan dia nampak merah mcm merah sirap...

Queenie said...

tulah, akak pun nak tanya, apa mende yg kaler pink2 kat tiap pinggan tu?

kalau ikut hukum akal, sewajarnya tsunami menjadikan org Aceh tobat 200%, tapi nampak gaya macam takder makna apa2...oops sorry.

Joy said...

lawa la banda acheh ni..cepat gak membangun balik... ohh igt lg MASJID RAYA BAITURRAHMAN tu..antara yg x rosak teruk kan...

Nieza said...

bestnyer kalau dapat ke sana...teringin juga nk tgk kesan tsunami dulu tu.

~ yus ~ said...

cantik tempatnya.Yang warna pink tu kopok ke kak? Yang dalam makanan tu?

So Shy Lady said...

kropok rupanya, nmpak plik skit.

oh hotel ni....pnh klua paper nih

kita la yg rajin duk mnolong ms diorang kena malapetaka tsunami dulu kan ;)

Ajzie said...

Salam Mulan..
Rindu nya dengan awakkk. lama saya tak berblog tp seminggu ada juga 1-2kali jalan2 blog kawan2 lama.. Hari ini terlompat blog cik Mulan yg manis.. Seronok nya ke Acehhh Cantik..

p.s
Blog saya deactivated sudah setahun lebih..

Queenie said...

Mulan...kat negara dia butuh tu ertinya memerlukan...

kalau kat sini..HAIZZZZZZZZZZ

MULAN said...

zarin: i pon takut tp tawakkal je.. mmg cantik Aceh ni..

MULAN said...

anon: tak dpt imagine kan kapal besar landed kt daratan tu.. mmg cantik sbb dekat dgn laut..

MULAN said...

acik erna: mana2 pon byk kesian musibah dulu.. foto2 dll nya..

MULAN said...

kak anie: yg merah tu keropok dia, ada dlm semua makanan.. mmg terasa mcm baru je tsunami tu..

MULAN said...

queenie: kata Pak Is yg bwk kami ronda2, lepas tsunami tu byk jgk terkesan pd mereka esp bab pertelingkahan sebelumnya.. moga mereka insaf kan..

MULAN said...

joy: ha ahh, cepat jgk develop bandar ni.. alhamdulillah dgn pertolongan ramai pihak..

MULAN said...

nieza: 1 jam lebih je ke sana.. seronok tau.. ada peluang nnti pergi la..

MULAN said...

yus: ha aahh, keropok tu yg kaler merah.. mmg byk tempat cantik Aceh ni.. tu pon x dpt explore byk..

MULAN said...

shy lady: keropok tu kecik je, kaler pulak merah.. mmg nampak pelik kan.. hotel ni mmg femes.. antara pusat bantuan dll..

MULAN said...

ajzie: alaaa... update la blog.. scrapbooking pon tak abis belajar lagi.. heheh.. Aceh mmg cantik..

MULAN said...

queenie: ya betol.. butuh tu maksudnya memerlukan.. heheh.. tqs.. apraaa saya ni..

kasihredha said...

sekejap je waktu berlalu kan dah hampir 7 thn tsunami berlaku.

MULAN said...

kasihreda: kejap je masa berlalu kan..

DrSinga said...

yang tu.. masjid yang terselamat dan menyelamatkan ramai orang tu kann??

MULAN said...

dr singa: yup.. tu msjid raya baiturrahman di banda aceh.. ada satu lagi tapi jauh sikit & tak sempat nak pi..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.