Wednesday, October 5, 2011

JIWA GELEGAK, HATI BERONTAK, CERIA MELEDAK, KINI GELAK-GELAK..

Jiwa gelegak ~ Modem disentap kilat. Sabar menunggu Hubby dari KL, nak install sendiri.
Hati berontak ~ Syawal yang bosan. Sepi hampir tiap hari. Rasa nak pindah dari Kerteh ni.
Ceria meledak ~ Bloggers Gathering minggu lepas telah buat teman tidak boring bosan lagi.
Kini gelak-gelak ~ Bulan Zulkaedah ni, jamuan makan2 hampir setiap hari. Teman suka hati.
Kenduri kawin, Majlis Baca Yasin & Open House lagi..!!
*
Dan semalam kenkawan di sini sudah order makanan KOREA.. Jugak sessi belajar menggulong SUSHI.. Jamu di ghumah teman ni...


JAPCHAE.. Ala2 Meehoon goreng penuh sayor2... Macam Chapchai - Chinese Cuisine kot.. Glass Noodle takde, so teman guna Suhun je....


GOGHUJANG SOUP.. Gochujang tu Korean Red Pepper Paste.. Kasi campak Inoki Mushroom & Egg Tofu..


KIMBAP.. aka SUSHI.. Digulung oleh rakan taulan yang baru belajar.. Depa hidang yang cantik je..!! Yang hodoh2 ada sepiring kat dapoq terbiaq...!!! Teman yang makan.. Nasib ada yang tolong makan jugak.. Hahaha...


Ini BIBIMBAP.. Nasi Putih dengan sayoran (ikut suka) yang digoreng dengan Minyak Bijan & Garam.. Harus digoreng berasingan dan disusun di atas nasi.. Juga dihidang dengan Teloq Mata Kebau... Tak sempat nak pukul gambor sebab deme ni makan tak ikot peratoran.. Abis dicampor-gaul semua.. Hahhaa... 
(FOTO-GOOGLE)


APPLE CRUMBLE..Bangun pagi teringat tadak dessert.. Epal Hijo ada dalam peti, nasib sempat buat sebekas..


CARROT CAKE... Sebab bahan ada, jadik lah sebiji..


PUDING CUSTARD & COCKTAIL.. My feveret... Asiah buatkan.. Sebab dia tau teman suka bebenor dessert ni.. Sebab teman sokmo buat, puding custard tu tak jadik.. Asyik merekah & keras je.. Nyampah..


BROWNIES.. Sebab anak2 ada mintak, buat lebih & hidangkan jugak..


Student yang dah pro semalam.. Student jadi Teacher...!! 


Penangan malam tadi...!!! Penat camna pon, tetap happy sebab ramai2 makan sama2... Tidoq awal..!!! Kaki tangan kejang.. Kalo dulu macam macho je, tapi kini rasa cepat betol penatnya... Untuk perhatian semua, Maam & bibik, orang yang sama..!!! Huwa hahahaaa....

16 comments:

Acik Erna said...

MULAN..terasa tengok cite korea pulak..semua makanan ada..

kasihredha said...

menu yg sungguh mpersonakan :)

zarin said...

mulan
i suka japchae, i suka bibimbap, i suka kimbap..bial u nak buatkan utk i?
or bila kita nk mkn kat pak kopitiam..ajak shidah sama..sedapnyaaa

Wan Sharif said...

Puan,
Saya terperasan.. jiran baik saya pada tahun 2005, Puan Zafar merupakan salah seorang dari yang hadir di majlis itu ;)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Patutnya dpt elaun chef dari suami sbb buleh masak terer-terer! Glass noodle tu bukan suhun ka?

MULAN said...

acik erna: tak dapat buat daging panggang je.. yg tu memang sedap..

MULAN said...

kasihreda: tu yg tau buat je.. hehee, senang punya..

MULAN said...

zarin: nanti kalo i pi kl & free sikit, i roger2 yek.. tungguuuuu..

MULAN said...

ayahwan: hahaha.. what a small world kan... cik puan zafar tu lah yang dah merengek mintak ajar buat sushi dari dolu lagi...

MULAN said...

mohkembara: rasa nya macam sama sebab glassy kan.. tapi deme punya glass noodle tu tebal lagi & kaler kelabu sikit2..

elaun tu... hehehe... nanti kita bukak buku 555...

penDragon said...

wah, hari ni kita belajar mengenal makanan korea! hmmm...sedap2 semua tu!!

MULAN said...

pendragon: heheee.. bukannya susah pon nak masak.. nak prepare tu je yg haru biru sebab nak kena potong/hiris sayor2 semua tu. banyak sangat.. nasib ramai assistant semalam.. deme dah janji nak tolong so buleh la buat.. hehehe...

FaAtip said...

oh, samFAi hatimu kerana tidak mengajak daku! adafun teman ni nak benor le belajor buat sushi kumci ci ci ci tu...uwaaa!

MULAN said...

fa-atip: next session ya.. sebab kalo ramai2 sangat nanti ilmu tak lepaih turon abih... hahahaaa... ad hoc ni.. eh tu anak korea first lafy dah balik kan, ater miker dekat dgn dia, mintak dia ajarkan..

Sizuka said...

Mulan!! Lamanya I tak singgah sini. Rinduu!! :D

MULAN said...

sizuka agashi: awat nya u pi mana ni.. i pon rinduuuuu kat u tau...