Monday, October 31, 2011

ACEH, INDONESIA ~ PERJALANAN SERIBU KENANGAN..

Cuti hubby masih banyak.. Gian menyelam nya tak dapat ditahan2... Alhamdulillah ada tiket murah.. Rabu lalu terbang kami ke Aceh.. Sambil menyelam minum air.. Sambil dia nak menyelam, kami ambil peluang melawat Banda Aceh yang diketahui dunia, telah dilanda TSUNAMI pada 26 Disember 2004 dulu...


BANDAR UDARA INTERNASIONAL SULTAN ISKANDAR MUDA... 
Cuaca dikabarkan mendung sejak seminggu lalu.. 


Tanah Perkuburan MASAL SIRON.. Bukan kuburan yang ramai2 tu..


Cantik ukiran nya...


Pak Isnaini bercerita, jalan ini bagaikan lautan sewaktu dilanda TSUNAMI... Kawasan yang antara teruk dilanda... Journey dari Airport terus ke Jetty..


Antara rumah yang baru diperbaiki...


Air melimpah setinggi tiang lampu... Bagimanakah itu..??


Cuaca sebegini merunsingkan hati sebenarnya... Tapi kami percaya pada Yang Esa...


Antara kesan2 trajedi... Telah menjadi tumpuan pelancong kini...


2011... TAHUN MELAWAT ACEH...


Ferry menuju Pulau Weh (Pulau Sabang) di utara Banda Aceh..


Tarik... Jangan tak tarik beg tu.. Camerawoman busy ni...


PELABUHAN FERI ULEE LHEUE.. Untuk menuju ke Pulau Weh@Sabang.. Alhamdulillah sempat sampai pada masanya.. Kalo tertinggal feri, jawabnya esok lah amik feri lain..


We're here... Pulau Weh@Sabang... Hampir 1 jam perjalanan feri.. Smooth..!! Suka sebab takde goyang2 & fenin2..


Our chalet @ LUMBA LUMBA..


Our room... 


Baru di-touch up selepas TSUNAMI.. Owner nya dari Tanah Belanda..


Balcony... Tak nampak laut.. Tapi takpe la.. Nanti kena tebang pulak pokok2 tu... Save the earth babe..!!!!
~TO BE CONTINUED~

22 comments:

penDragon said...

rasa sayu je tgk gambar2 Acheh ni, teringatkan peristiwa tsunami dulu...

zarin said...

u tk menyelam sama ke?

aNIe said...

Mulan...bestnya dpt melihat sendiri banda Acheh yang pernah mencatat sejarah...

Wan Sharif said...

Berceritalah... ( read: envy.. Envy) boleh juga yang kurang merantau mengambil pengajaran..ilmu!

Acik Erna said...

MULAN..dah cantik kan..siapa sangka..pernah dilanda tsunami yang teruk..

kasihredha said...

tsunami..walaupun dah agak lama tp terasa baru je kan.
ok jugak chalet dia kan

Joy said...

mcm dah x nmpk kesan tsunami dulu...dah lawa balik dah..

MULAN said...

pendragon: memang masa tiba aceh, kami pon rasa camtu.. tengok kiri kanan, diorang tetap tabah teruskan hidup.. tak tau apa dalam hati diorang ni..

MULAN said...

zarin: no lah.. sape nak tengok marsha.. oso rasa macam2 dlm hati..

MULAN said...

kak anie: dah lama idam nak pi aceh.. nak tengok sendiri tempat tu..

MULAN said...

ayahwan: insyA akan saya catatkan walaupon tak seberapa..

MULAN said...

acik erna: memang aceh cantik sebenarnya.. tak sempat nak explore banyak..

MULAN said...

kasihreda: kat mana2 pon ada poster tsunami.. memang terasa macam baru je..

MULAN said...

joy: aceh ni tak besar sangat.. pusing2 lalu situ jugak.. ada tempat dah cantik, tapi masih byk jgk yg belum diselesaikan setelah tsunami dulu..

Nieza said...

bestnyer ....tak dapat pi sana dpt tgk pic pun jadi lah kan...:)

gedek! said...

Owh... pernah sampai Banda Aceh... masa tu beberapa bulan lepas tsunami...

Siap xperience minor earth quake lagi...

So Shy Lady said...

kejap aceh dh develop kan.... tmasuk juga dr hsil bantuan org2 Msia yg pmurah.

nk tunggu next pic.... ;D

MULAN said...

nieza: mana tau insyA nieza sampai aceh nnti..

MULAN said...

gedek: uncle join misi bantuan ke? best nya.. kami nak jugak join tapi takde org jaga anak.. uncle pernah rasa earthquake..??

MULAN said...

shy lady: betol.. dah tak nampak sgt kesan tsunami.. bantuan dari seluruh dunia, malaysia khasnya telah membantu bangunkan aceh yg bagai padang jarak dulu..

GreenJade said...

sukenye suasana ijau gini sis..sojuk saujana memandang..

cpt juga develop after tsunami..nmpk lebih fresh :)

MULAN said...

greenjade: memang hijau semuanya... memang cepat depa develop, banyak bantuan alhamdulillah..