Thursday, September 8, 2011

RAYA SAKAN, RAYA MAKAN..

Maap le.. Tak dapat teman nak update blog dengan senang nya sejak bulan pose tu hari.. Pastu time Raya asyik dok atas jalan je, balik romah terus debusshh tidor.. Alkisah nya citer Raya kami.. 
*
Petang Isnin (sehari sebelum Raya), kami baru bertolak ke Taiping.. Hubby masih keje Isnin tu..


Spotted Lori Empire "Anita Sarawak" @ Stesen Minyak Kerteh.. Wallaaaa, orang Kerteh tukor perabots Empire ke Raya ni..?? Caya lah..


Sampai Tepeng (oghang Peghok sebot Taiping), bebudaks ni main mercun dengan pak sedara depa.. Bior le, berdentom2 kejap.. Baru ada aura Raya.. Ngeh ngeh.. Jangan luka sana sini dah le.. Nauzubillah..


Gambor di pagi Raya.. Gambor lain belom dapat dari cameraman lagi.. Tahon ni kurang mood raya.. Seriously tak tau ngape.. Buat kek biskot malas, nak amik gambor pon malas..


Raya Pertama tu, lepas je Solat Raya & makan kat rumah, kami cabut beraya sampai ke Sungai Bayor, Selama, Perak.. Sejam dari Tepeng.. Best jugak.. Baru rasa Raya..


Raya ke 2 ronda2 rumah sedara hubby kat Tepeng je.. Lepas Zohor sampai nak Maghrib kami jalan..


Lemang & Rendang Hati/Paru kat rumah Wan Nya ni memang power..!!


Raya ke 3 petang kami naik feri, cabut ke Penang.. Mula tu beraya kat Permatang Pauh dulu..


Senja di atas feri..


Cantik sunggoh view time senja ni..


Raya ke 4.. Sementelaah hubby ke Pulau Payar untuk diving dari jeti Penang, teman check out hotel pukul 1pm & cekalkan hati, meredah diri.. Park kereta @ 1st Avenue, Penang..


Sebab utama nak dapatkan NASI KANDAR yang ini...!! Terbaik punya di Penang..!!


NASI KANDAR LINE CLEAR..!!! Fuuhh, selebriti2 & VIP2 Malaya dah ramai bertandang ke sini ropanya..!!! Siap ada Galeri kat dinding lagi..


Selamat beratoq naa..!! Teman beratoq 30 minit je..!! Depa tutup kedai pi Solat Jumaat.. Bila teman nampoks orang dah balik solat, teman lari beratoq sebab jugak dah nampak ada brader tu dah bangon untuk beratoq.. Lambat sikit je sebab ada 7 orang lain pon kejaq nak beratoq.. OK la tu no 9 kat Line beratoq tu.. Yang penting kena dapatkan meja & kerusi dulu. Yang ni teman terer sikit.. Bior pon kena bertenggek kat meja orang tengah makan.. Hehehe..


Dari Penang petang tu lepas amik hubby kat jeti Penang, kami terus balik Tepeng.. Hasrat hati nak cari KUETIAW DOLI di Taiping..


Namun perots tak izinkan untuk terus bertahan.. Kelaparan yang amat sangat memaksa kami stop kat YONG TAU FOO, BALAI BOMBA TAIPING..


Fuuhhh... Sepinggan untuk kami sekelorga..!!


Kami makan yang di kedai ni..


Esok nya Raya ke 6, kami mula bertolak ke KL.. Hubby ajak singgah Ipoh.. Katanya ada Kedai NASI KANDAR GANJA..!! Wooottt wooottt... GANJA you.. Yang atas ni teman punya.. Memang lazat Ayam Merah nya..


Ni lah suasana di kedai tu..


Teman pelik sebab Tuan Kedai sudah blocked 2 meja sebelah meja teman ni.. Ropanya DATO MICHELLE YEOH, "Crouching Tiger" & former "James Bond" Girl nak mai makan dengan kelorga & kawan2 nya.. Nak amik gambor dengan dia segan konon, oso kesian sebab rasa dia nak privacy.. So teman shoot gambor dari jauh je la.. Simple je orang nya.. Pakai T-S takde lengan, seluor pendek & selipor getah yg tinggi.. Tersangat simple.. Senyom2 je.. 


Ni pinggan teman ya kenkawan2..


Kedai NASI KANDAR GANJA IPOH kat Jalan Yang Kalsom, Ipoh ni ropanya dalam Kedai Yong Suan ni.. Agaknya toke tu sewa corner dalam kedai ni.. 

31 comments:

aNIe said...

Mulan...nasi kandar LIne Clear tu memang dah masuk TV...Nasi Ganja tu tak pernah dengar dada kat sini lagik...yg tau Ude pi makan kat Jakarta...

Michelle yeo tak dtg ngan suami dia ke?

Acik Erna said...

Mulan..licin pinggan tu mesti tak seddar tu..sebab sambail tengok michelle

zarin said...

sumanya nampak lazat...adusss laparr
eh, slamat hari raya ye! lupa plak nk wish ehehe
bila mai kl? jom kita pi raya umah shidah ;-)

Wan Sharif said...

Agaknya yang turun semasa sebulan puasa dah berganti di raya kedua lagi.. Doa saya supaya tak perlu wardrobe baru.. he he he Ketawa zalim...

kasihredha said...

suka tengok gambar2...cantik!!

wah ada dato michelle lah..dia perasan tak mulan ambik gambar dia? hihi

MULAN said...

Kak Anie: first time dengar Nasi Ganja ni.. Sbb hubby terlepas Nasi Kandar Line Clear, dia ajak kami tibai Nasi Ganja pulak.. Sedap sangat..

MULAN said...

acik erna: sangat lah betol nya.. excited tengok artis tersohor dunia ada depan mata..

MULAN said...

zarin: dah wish kat blog tu kira nya dah la tu.. hehehe..
jom nanti free kita terjah umah shidah..

MULAN said...

ayoh wang: takpe.. wardrobe tu takkan termuntah atau terkurang isi kandung nya.. guna sistem first in first out.. quantity +- angka yg kecil je.. entah ya ke tidak..

MULAN said...

kasihreda: tq tq.. adakala dia pandang tapi dia tak kisah, kadang dia senyom2 simpul pandang keliling..

NAJWA said...

salam hari raya... bile nak buka open ouse nie...nk serbu makan2

NAJWA said...

shout box dh xde ek kak kt blog akaq...

wahida said...

saya lak tahun ni semangat nak amek gambar raya...tapi kamera buat hal lak pagi raya tu...nyampah!!

MULAN said...

najwa: tahon ni takde mood nk buat open house tp sesape nk datang, pintu romah sentiasa terbukak..

shout box tu byk sgt iklan entah apa2.. takde masa nk layan..

MULAN said...

wahida: tahun ni kami ada 2-3 fotographer tp nunggu gambor tak dapat2 lagi..

Liza Razak said...

haaa...dato' michelle yeoh pon mkn nasi kandar ganja..hehe.best gile raya boleh makan mcm2!!

MulutPayau said...

salam syawal...fuhhh..bestnya dapat makan2....saya dah pernah makan nasi kandar gnja kat Ipoh tu..mmng sedap!!!! kedai tu sllu penuh ..

hani@debumelukut said...

rindu kat nasi kandar line clear...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong,

Sakan sungguh berayanya ya. Lama gak beraya di rumoh mertua (?), bila beraya di rumoh sendiri?

penDragon said...

samaaaaaaaaa......I pun tahun kurang semangat nk raya. persiapan pun x beria2 mcm tahun lepas. lamanya x p penang...setahun dh we all x balik utara. last balik raya tahun lepas ler...simple je Dato Michelle Yeoh tu...

gedek! said...

takde pulak polis buat rush kat ganja tu...?

NJ@Goboklama said...

amboi2 mkn sakan na? sker tengok Mulan mkn,sbb kita pun sker mkn,ahakss.. ;D

MULAN said...

liza: tahon ni beraya byk kat kedai tersohor.. hehe.

MULAN said...

mulutpayau: haaa kan betol nasi ganja sedap.. betol kan..

MULAN said...

kak hani: oohhhh... sedap nya nasi kandar line clear kan..

MULAN said...

mohkembara: kat romah ni takde mood nak beraya sangat sbb masing2 sibuk anak2 nak periksa, nak trial exam.. mungkin nak abis syawal baru meriah kot.. maleh dah buat open house tahun ni utk orang sini.. pakat nak terjah umah orang je pulak.. hehehe... tapi kalo yong mari, pintu sentiasa terbukak..

MULAN said...

pendragon: tu laaa... tak tau ngape takde mood.. mybe mak kat mekah kot.. kami ni kalo balik tepeng, mmg menilau jalan2 cari makan punya.. hehe..

MULAN said...

gedek: polis pon duduk rush makan nasi ganja kat situ la.. haha..

MULAN said...

nj: jom hi 5...!! yumm yumm..

en_me said...

meriahnyerr uoolss.. betoii kah michelle yeoh tewww.. ehehe

MULAN said...

enme: teman bukak yg obses dgn celebrities camtu sampai nk amik gambor dekat2 utk boktikan pd semua.. hahahaaaa... takde ke pekdahnya.. yg penting dpt makan nasi ganja..!! terbaek punya...