Wednesday, August 24, 2011

DAY 4~BOURG EN BRESSE-GENEVA-MONTREUX-BERNE-HASLIBERG (SWITZERLAND)

Day 4 - 23 July 2011...
Bulan puasa ni banyak yang perlu dikejar.. Alkisah nya, maka slow lah sikit untuk meng-update sambungan roadtrip kami yang lalu.. 


Bourge en Bresse, France (A) - 
Geneva, Switzerland (B) - 
Montreux, Switzerland (C) - 
Berne, Switzerland (D) - 
Hasliberg, Switzerland (E)..
Total 380km dari Bourg en Bresse untuk sampai ke Hasliberg (next tempat tidor)


Bye bye Bourg en Bresse, France...


Alhamdulillah... Pagi yang indah..


Hello Geneva.. HQ United Nation dulu nya di sini, namun kini berpindah ke New York.. WHO & ILO masih kekal di sini.. Juga beberapa oranisasi tersohor yang lain..


The Jet d'Eau.. Powerful fouintain with jets of water, reaching speeds of up to 200km per hour.. Tinggi sampai 140m rasanya.. Menggeletaq gak lutut sebab angsa2 tu dok terhegeh2 nak mai kat kami.. Takot kena sudu dek angsa..


Mood model tengah agak baik...!! Camera-mum dah jadi macam tarzan jerit2, suruh posing...


Hokey, posing tempat lain pulak..


Nama2 tersohor di dunia terpacak di bangunan2 ini..


Saturday Market..


All so fresh...!!


Bye bye Geneva.. Bila la sampai lagi sini..??


Hello Montreux...


Castle..!!!! Macam dalam filem lama je rasa...


Sebagaimana nama nya.. Chateau de Chillon.. Sejarah nya DI SINI..


Tenang air nya...


Posing jugak la kejap.. Kalo malam lagi cantik sebab banyak lampu.. BUT masa amat berharga bagi musafir2  ini..


That pillar tu, LORD BYRON ukir nama dia kat situ.. 


Ada wedding kat bawah sinun..


Subhanallah cantiknya..


Tempat teropong musuh.. 


Posing puas2... Memang rasa tak sampai dah nanti.. Bye bye Montreux..


Zoommmmm to next destination..


Berne... Capital of Switzerland..


Ouucchhh... cantiknya rumah tepi sungai..


Bear's Pit... Tu ada sekor beruang tengah lapar... Tapi takleh kasi makan.. Takut sakit kot..


Jambatan yang menghubungkan sini & seberang..


Last but not least... Bye bye Berne...


Cantik cantik...!!! Stop...!! Posing lagi..


Kalo Pilot 1 drive, Pilot 2 busy jugak dok pukul gambar... Patut pon beribu gambar2 nya... Klik klik je..


Ohhooo... Gunung ganang bersalut salji nun di sana... Pusing2 jugak jalannya..


Hello Hasliberg... Ohhh kat highland rupanya hotel ni..


Our cozy room.. 


View dari balcony..


More.. tapi takleh lama sebab sejoks gila...


OK nak mandi dulu.. Dah pukul 10pm, dah nak Maghrib... (tapi terang lagi)
*
End of Day 4.. 

23 comments:

penDragon said...

best! best! sejuk je mata memandang..tgk hijau2...cantik sgt...

gedek! said...

1) Castle tu macam cerita harry potter pulak...

2) Jalan kat sebelah gunung batu tu macam tepat car chase cerita james bond...

(ok.. kepala memang sentiasa dipengaruhi movie..)

GreenJade said...

cantik2 foto sis tembak..bertambah2 cantik dgn view yg dah sedia cantik :)

sis.. pegi thru' pakej or sdn.bhd pnye tour?

en_me said...

sonoknyer travel kanns.. ehehe

DrSam said...

perjalanan yang jauh, namun dengan pemandangan yang pastinya menyejukkan mata memang penat pun tak terasa. Cosy sungguh hotel tu...

an15 said...

lawa ye.... saya insya Allah sampai sana early October tp tak dang for road trip. mcm rugi tak pegi road trip bila tgk lawa2 cmtu tmpt ye :p

hani@debumelukut said...

mcm mana lah nak kenal asyik tutup muka jer ni...

pB said...

WOW !!!!!!!!!!!!!

Liza Razak said...

cantiknyeee !!! teringin nak pergi :)

Joy said...

cantik negara org ;)

MULAN said...

pendragon: memang kami pi sana untuk enjoy beautiful scenery semua tu.. subhanallah cantik sangat..

MULAN said...

gedek:

1) betol.. rasa macam dalam citer harry porter...

2) jalan depa memang banyak macam dalam filem..

MULAN said...

greenjade: subhanallah memang cantik ciptaan Ilahi..

pi sendiri je.. pi pakej terhad nak singgah sana sini..

MULAN said...

enme: alhamdulillah memang seronok..

MULAN said...

dr sam: memang rasa tak penat sebab seronok.. alhamdulillah banyak yg kami alami & belajar.. memang cozy hotel tu.. actually macam hostel..

MULAN said...

an15: memang lawa sangat.. actually kalo betol2 plan, boleh je nak drive kalo 5 days pon.. depend mana nak pi..

MULAN said...

kak hani: pemalu orangnya... hehehe... tapi macam tarzan suara nya..

MULAN said...

pb: alhamdulillah....

MULAN said...

liza: memang cantik.. insyA liza akan sampai sana satu hari nanti..

MULAN said...

joy: memang cantik.. tapi malaysia pon banyak sangat tempat cantik2 jugak.. cuma berbeza ikut peta topografi nya..

kasihredha said...

cantiknya...suka tengok pics diatas..:)


akak dah follow :)

MULAN said...

kasihreda: subhanallah memang cantik pemandangan nya..

tqs follow.. nnti saya follow jugak..

Uncle said...

Salam.
Chateau de Chillon hanyalah 15 minit perjalanan berkereta dari tempat saya tinggal di Bouveret dulu sekitar tahun 94 dulu.....