Monday, August 15, 2011

DAY 3 ~ CHELLES --> BOURG EN BRESSE, FRANCE

DAY 3 - 22 July 2011...
Lepas solat Subuh, tido semula sebab penat gila semalam nya menapak @ Disneyland.. About 10am kami check out. 


Chelles (A) to Bourg En Bresse (B) = 445km.. Asal nya itinerary nak ke Geneva (C), Switzerland. Tapi sebab jauh sangat, maka kami pendekkan journey. Tido @ Bourg En Bresse, France which is 110km dari Geneva, Switzerland..


Bye bye Kyriad Hotel, Chelles.. Rasa nya tak sampai dah sini..


Haa... Shopping malls depa banyak tepi highway.. Masuk kejap Chelles 2 Mall, ada Carrefour.. Nak cari bekalan makanan like roti, air dll...


Cik Senah pening kepala banyak barang dapur yang menggoda...


Mana satu pilihan kalbu..???


Rasa nak hangkut semuanya.. Tapi banyak yang perlu dah ada.. Beli mana yang patut je..


Anak teman pon pandai nak itu ini..


Kepenatan menanti omak nya yang fening..


Sibuk dgn rain boot.. Tak nya pakai kat Malaya nanti.. Dah ada dulu, simpan dalam gobok je.. Dah jom balik.. Jauh lagi perjalanan ni..


Suka tengok rumah ni..


Heading towards South East.. 


Singgah petrol station.. Mau kopi panas... Mau isi minyak..


Isi minyak dulu baru bayar..!!!! Tak kena tipu ke..??


Sight yg biasa @ highway2 sini.. Kereta2 with bikes.. Banyak routes kalo tengok dalam map..


Pilot 1 sudah mengantuk.. So Pilot 2 amik alih... Maakkk aaii, tersasar2 jugak mulanya.. Left hand drive gitu.. Lepas tu Pilot 2 mula selesa & zoooommmm 150km/hr.. Best gitu.. Abis semua bawak laju, takkan teman nak bawak pelan2.. Depa marah nanti..


Ohh yes.. Kids suka.. Stop kejap, minum air & buang air.. Some R&R depa ada playground comel2.. Ni pulak Mushroom Playgorund..


Semuanya mushroom..


Seronok sangat lah tu..


Depa ni dapat stop kejap main kat palyground, memang dah seronok sangat...


Takmo balik la tu..


Mushroom Slide... Mak nya pon rasa nak try tapi malu sey...


Another sight yang biasa... Campervan/Motorhome.. Plan asal nak amik campervan tapi sebab cuti tak lama, maka nya susah sikit sebab kena amik kira parking lot nya terhad, nak tido kena cari camping ground, kena booking jugak, pulak tu peak season Summer ni and also tak leh la teman tekan laju2...


Cantiknya sungai ni..


Toll Plaza..


Finally, sampai hotel before 5pm.. Kalo lambat, clerk tu kata dia dah balik & tinggalkan kunci dalam postbox.. Ada notis kat pintu katanya, tapi prrgghhh macam la kami pandai bahasa Feransis.. 


Nice room, mini apartment.. Fyi, kat Europe & few other countries, kalo book hotel tu kena ikut berapa kepalanya. Takde macam kita kat Malaysia boleh masuk ramai2. Geram jugak sebab anak kecik2 tapi itu dah undang2 depa, so kena la ikut.. So kami, kalo book kena amik bilik Quad..


Dah check in, kami ronda2 bandar Bourg En Bresse...


Bangunan Kerajaan.. Antik...


Ada jugak fountain.. Suka...


Sakit jiwa kat sini sebab pukul 6 semua kedai dah tutup.. Ramai manusia ada kat taman2 nun, dok lepak2 sesama kelorga... Bagus tu..


Maka kami, ronda2 lagi bandar ni.. Chicken Town rupanya.. Banyak statue2 ayam.. Bandar ni terkenal dengan Bresse Chicken nya yang amat tersohor berdekad2 lamanya.. Katanya isi yang sedap, lembut, kurang lemak etc.. Harga pon dasat... RM60 sekilo...!!! 


Ceh, ingat ke ada affair ayam & katak ni..


Cantik jugak Ayam Checkered ni.. 


Headless one..!!! Gerun sey..


Isshh... 3 headed one...!!! Macam monster je..


Prefecture building of the Ain department.. 
Memang ini nama bangunan ni.. Ramai polis... Rupanya ada pertunjukan kebudayaan dari komuniti Holland.. Camera abis bateri.. So no fotos.. Geram..


Suka tengok building & architecture di sini..


Ronda2 menyusuri lorong2 nan sunyi sepi.. Padahal baru pukul 7pm..


Mak apak nak posing jugak...


Tourism Building.. Habis ronda2 bandar ayam ni kami balik apartment.. Time ni dah pukul 9 malam.. Perot dah menyanyi2.. 
*
End of DAY 3.. Alhamdulillah...

30 comments:

Joy said...

playground dorang best...mmg anak-anak harus kena pujuk bagaikan kalu berentim kt r&r tu...

Imran@Copenhagen said...

Wow..from Brussel to Paris and to Geneva. Pastu gi mane.
Memang kiteorang pun ada plan nak ke Brussel and Paris. tapi x smpi ke Swiss kot. Jauh sgt memandu. Kenape x amik train?

Acik Erna said...

cantik2 terima kasih mulan..dapat tumpang tengok..
yang paling seronok tengok.perkakas dapur tu..banyaknya..macam macam ada pulak tu.

zino said...

dapat tengok gambar pun jadi lah hehe

FaAtip said...

fuyyoo....

1. lawo lah pulak those sudit, senduk yg bery the colourpul tuh! huhuhu

2. hehehe..playground tu macam kat tempat teletubbies kan, kan, kan?

3. hmmm..hari ke tiga baru jumpa tol ye, kalo kat sini, bebeleh bebeleh tol le jawabnya...hahaha

4. yong, geram betoi teman tengok bantal yg warna biru pink tu..huhuhu

Cat Cat said...

Nak copy Superwoman.. Kasi comment with bullet points.. Haha.. *jangan marah ya*

1. Jauhnya perjalanan - tak penat ke?

2. Shopping sakan nampak... Apa barang beli?

3. Chicken Town...?? Hehe. Kelakar.

4. Dalam bebanyak gambar di atas - baru ada nampak satu gambar - Mak Apak... Pasal??? Apak malu ya...???

penDragon said...

europe best, suka tgk architecture dorang...

~ yus ~ said...

kak mulan holiday di france ya..bestnya!

DrSam said...

banyak yang kita boleh pelajari dari negara orang ni. contohnya: isi minyak dulu baru bayar (trust) tapi kalau kat Bolehland yang terkenal dengan sopan santun dan tinggi akhlaknya ni...agak-agakya boleh tak?

chicken town tu unik juga dan ada identiti yang patut kita contohi.

en_me said...

pilot 2 xnak interfrem kerr.. ekeke

gedek! said...

Kereta Opel!

(petrol dorang mahal tak...?)

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong, ha ah, geram kan kedai diorang tutup petang. Kalau org bekerja nak shopping kena amik cuti kot. Tengok ayan teringat nandos yg pedas!

wahida said...

sonoknya jln2 negara org ni kan kak...

ok jugak kan kalau isi minyak dulu baru bayar...
tapi saya rasa kalau dipraktikkan kat malaysia, ramai je yg cabut lari pas tu...hehe...

pB said...

kul 6 dah tutup ....

kul 7 , masih terang benderang

MULAN said...

joy: macam2 rupa playground depa ni.. memang kids enjoy..

MULAN said...

imran: kalo naik train kena ikut schedule etc.. ours is free & easy.. lagipon kalo drive, easier to access ke byk tempat.. our tip ni amik nearly 4000km. hehe..

MULAN said...

acik erna: memang geram sunggoh kat barang dapor tu..

MULAN said...

zino: insyA sampai sana nanti..

MULAN said...

fa:

1. sudit tu memang kalerful sunggos.. menggoda..

2. ha aaahhh... teletubbies punya playground..

3. tu la... ada 3 tol je kami jumpa..

4. memang comey2 tapi tak leh hangkuts la..

MULAN said...

cat cat:

1. penat jugak tapi 9 days je hubby buleh cuti.. tapi seronok sangat..

2. byk window shopping sebab thts not main agenda.. hehee.

3. yup.. bresse chicken asal situ la..

4. mak apak malu la..

MULAN said...

pendragon: betol sangat tu..

MULAN said...

yus: alhamdlillah sampai jugak kami ke sana..

MULAN said...

dr sam: terkejot jugak semua petrol station kena isi minyak dulu baru bayar.. kalo kat sini, tak tau la camna...

bresse chicken tu ceritanya spesies ayam yg paling elok. tersohor berdekad2 yg lalu.. asal nya dari bourg en bresse..

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
MULAN said...

mohkembara: tu la dia, kita sakan pi park, muzium, castles siang hari.. alih2 petang masuk kedai, semua dah tutup..

comey2 ayam tu. ha ah, macam ayam nandos..

MULAN said...

wahida: memang serook tengok tempat orang.. banyak benda boleh belajar.. toleransi diorang atas jalan memang bagus sangat.. pastu bab bayar lepas isi minyak tu la.. kalo kat sini, buleh ke..

MULAN said...

pb: kedai tutup awal, tapi hari terang benderang lagi sbb musim panas..

MULAN said...

ene: pilot 2 tak hengat doniya kalo drive... tekan je..!!

MULAN said...

gedek: yezza... opel corsa... petrol depa mahal jugak tapi bawak opel kecik ni jimat banyak minyak.. tapi harga minyak lain2 kat tiap stesen..

Fabulous Me said...

Sis, hotel msia dlu best bole msuk rmi2. Tp la ni dah tak mcm tuh. Below 12 je freen. Kalau anak tuh dah lebih 12thn dah kne byr 1 kepale. Hukhukhuk.. Mhl :(

Sis, agak2 klu FM nak tnya cost, sis nak share x? NAK SGT TAHU!