Sunday, July 17, 2011

HARRY PORTER.... BAKLAVA & KAMBING

Begitu lah kira-kira nya & congak nya...


THE END OF HARRY PORTER'S STORY..
Maybe lepas ni cerita anak cucu dia pulak.. Pening la J.K. Rowling nak perah otak pikiau isi misi citer baru..


Sebelom nonton Harry Porter, ada gedering EX-VIETNAM Ladies @ BK 4, Kinrara.. My pren yang balik dari Arab bawak sekotak besi BAKLAVA... Memang ku kirim sekotak tu..


Sunggoh2 my feveret.. Bior le pon manis melengkang (my atok punya kata ganda untuk manis), sekali dua kala memang sedap sangat untuk di ngap masok molot..


BAKLAVA ~ WIKIPEDIA : 

Baklava is a rich, sweet pastry made of layers of filo pastry filled with chopped nuts and sweetened with syrup or honey. It is characteristic of the cuisines of the former Ottoman Empire and much of central and southwest Asia.
The history of baklava is not well documented. It has been claimed by many ethnic groups, but there is strong evidence that it is of Central Asian Turkic origin, with its current form being developed in the imperial kitchens of the  TOPKAPI PALACE.
Many Ottoman sweets are similar to Byzantine sweets, using dough, sesame, wheat, nuts and fruits, and some were similar to the Ottoman börekhalva, and so on. 



Yes..!!! Lama tak pekena kambing... Majlis Aqiqah anak sepupu @ Sg Merab.. Cantiknya buaian baby Khalif.. Sampai yang tak berkenaan ramai nak naik... Teringat trajedi tahun lepas, Majlis Aqiqah anak sepupu  lain.. Caterer lupa tarikh.. Ingatkan Ahad, rupanya Sabtu.. 


My uncle cool orangnya... Sabar je.. But I wud definitely jadi dragon hembus api2 keluar dari molot kot.. Hahhaaa.... Dah nak jadi kan.. Ada la hikmah nya.. Maka kisah nya, my uncle2 & sanak2 sepupu keluar beramai2 untuk misi "RESCUE & SEARCH" nasi & lauk pauk untuk tetamu di semua kedai berdekatan.. Bangi, Kajang & Putrajaya.. Kus samangat.. Caterer yang sama lah yang masak semalam ni.. Orang kampung yang sama dari Pahang.. Makanan memang best.. 

22 comments:

gedek! said...

H Potter tu dah tak comel bila dah masok teen agers...

gedek! said...

Eh... mula-mula baca 'Balaclava'

zino said...

tak sempat nak tengok lagi ni..

en_me said...

harry porter me pass.. uhuhu

penDragon said...

ingat nk tgk Harry Potter kt Midvalley weekend aritu, sekali nk beli tiket tinggal seat dpn je yg kosong...xpelah, tgk kt Mesra Mall je nnti...mmg x sabar nk tgk dh ni sebenarnya....Baru nk tanya Baklava tu apokobondo eh, sekali Mulan dh siap letak apa itu baklava dh...tenkiu!!

ajumohit said...

Tingin gak nk tgk, rata2 kata citer ni best!!!

arsaili said...

salam kak mulan ..apa kabar...uhuhu nak gi tengok gak harry porter nanti...bakalava tu memang manis..tapi sekali skala sedap gak

Sizuka said...

Mulan,

harry potter! I'm gonna miss u.. huhuhu.. sedih la sebab harry potter dah habis. baklava byk jual kat kedai arab area ampang. next time u pegi pak kopitiam, singgah kat kedai arab sebelah bangi kopitiam. kat situ ada banyak

Pendragon,
book online tiket harry potter, senang sikit. tak payah beratur panjang :D

Nieza said...

sedap manisan arab tu...masa ke istanbul hari tu memang suka mkn..mcm-mcm perisa ada..:)

Tie said...

Uwaaa...... terliur sungguh tengok baklava tu. Tie memang suka pastry food.. aderk...

penDragon said...

Shidah: sbb nk tgk movie ni x plan dulu tu yg jadi mcm ni...

pB said...

kalau nak tengok HP yang terbaru ni , pB kena tengok yg lama dulu


sebab pB ikut sampai yang no 2 sahaja

MULAN said...

gedek: dulu comel, now HP dah hensem gitu...

balaclava..?? byk le balak lawa.. jadi gay nanti..

MULAN said...

zino: lagi tak tengok, pening jadinya sbb budak2 ni dok rengek..

MULAN said...

enme: pesal la pulak...

MULAN said...

pendragon: kami memang nanti2 nak tengok.. tak kira kat mana pon, gasak berebot la.. hehehe... nnti duduk doha senang dapat baklava la kot..

MULAN said...

ajumohit: tengok.. jgn tak tengok..

MULAN said...

arsaili: baik alhamdulillah... tqs..
kena tengok la HP yg last dah ni.. baklava mmg manis tapi sedap.. takleh makan byk kali..

MULAN said...

sizuka: sedih kan sbb dah abis citer HP ni.. ohh tak perasan pulak depa ada jual baklava kat situ.. haaa, nnti nak cari..

MULAN said...

nieza: istanbul lagi byk baklava kan..

MULAN said...

kak tie: kalo dekat meh makan sama2..

MULAN said...

pb: takpe.. takpe.. tengok pelan2..