Tuesday, June 7, 2011

TERKENANG SEMASA DULU...

Hubby tak baik selsema & batuk2 lagi.. Jumpa ikan tenggiri baru, masa grocery shopping pagi semalam.. Amik 2 keping untuk buat Fish Ball.. Try masak TEKWAN malam tadi.. Kalo dolu2 masa kecik rasanya sup TEKWAN ni, makan dengan lauk nasi, tapi resipi Indonesia ni, depa makan macam main dish.. Kelorga Mee, Mihun, Pasta kot.. Google2 jumpa resipi, tapi tak paham bahasa depa, so agak2 sendiri la ni..


Sup TEKWAN :-

Bawang merah cincang - Tumis
Air + masak sampai gelegak
Fish Ball +
(isi ikan tumbuk, bawang merah tumbuk, garam, daun sup hiris, lada putih)
Cendawan Telingan Tikus +
Fucuk +
Sengkuang +
Garam +
Lada Sulah/Hitam +
Soh Hoon + Masa nak makan
Daun Sup/Saderi/Bawang +
Bawang goreng +
Kicap Bakso +
Sambal Cili +
*
Kalo tengah tak sihat memang suka masak sup.. Kalo nak sedap, tambah la apa yg patut ya.. Kat atas ni kekdah orang yang tengah MALAS...


Bila riuh sekampung kendori kawin musim cuti ni, teringat zaman nak kawin dolu.. Arwah bapak dah takde.. Anak sulung ni kena la buat semua benda.. Takmo harapkan orang.. Company arwah bapak ada Pick Up HILUX, lori ni la jadi teman setia ke mana2 pon sebelom kawin... Angkut itu ini..


Antara nya dok ngangkut pinggan mangkuk dari kampung kat Pekan.. Sebab yang masak semua nya atok2 & pak2 sedara sendiri.. Cuma depa takde lori.. Kena la angkut sendiri.. Depa tolong load masuk lori, sampai rumah kat Kuantan, angkut sikit2 dengan mak.. Kami berdua je buat kerja ni. Masa tu rasa susah jugak, tapi bila kenang, rasa seronok & kelakar pulak.. Sape kata orang pompuan dok harap orang laki je.. !!! Heheee... Dah wat camna, takde bapak, takde abang.. Adik laki sorang yg bongsu jauh belajar kat KL..


Pastu pi jugak ke Beserah, Kuantan.. Amik kayu api.. Arahan Tuan2 CHEF di kampung, kayu api bukan sebarang kayu.. Nak masak lauk kawin + OPOR DAGING PAHANG.. !! Bukan takde sedara mara, tapi sebab takde yang senang tolong on weekdays, depa free weekend je, so buat sikit2 dengan mak lepas keje sebab mak pon keje gomen time tu.. Aunty2 uncle2 ramai kat KL, adik2 pon kat KL.. Buat awal2 senang.. Takmo la nyusah orang... Tapi terkadang ada jugak yang datang jengok kami petang2 hari... 

(FOTO-GOOGLE)
Jugak dok panjat pokok mempelam belakang rumah, sebab orang canopy kata tak muat nak pacak canopy sebab dahan pokok tu kacau... Jeng jeng... Minah ni panjat pokok cantas cop-cop dahan yang kacau tu sendiri2... 


Makcik sebelah rumah menjerit... "Ooooiiii, nak kawin 2-3 hari lagi...!!! Dok panjat pokok, cantas dahan, jatoh nanti..".... Hehehee.... Anak sulung ni memang suka dan kena buat semua sendiri... Bukan kita tak paham, orang lain pon banyak hal & masalah masing2.. Bila borak dengan mak pasal kendori kawin dolu, mesti kami gelak.. Rasa seronok sangat.. Teringat pulak kat arwah bapak... Kalo dia ada, mesti lagi kepoh.. Semua keje nak perfect.. He is the real RIMAU MALAYA... 

26 comments:

hani@debumelukut said...

Kenangan boleh mengundang tawa dan air mata sekali gus,

Joy said...

kewl gitu..pandai n berani panjat pokok. I pun sama ;)

penDragon said...

satu perkataan je utk paling sesuai utk mulan "HEBAT"!! Tersentuh baca part yg nk kawin tapi byk nk kena buat sendiri...org lain tentu dh bersiap2 masuk spa dh tu (sbb dh nk naik pelamin)....anak sulung mmg mcm tu...lebih bertanggungjawab!

Ila said...

tak pernah dgt plak tekwan ni..mkn lagilah tak pernah...huhuhu

Acik Erna said...

MULAN..akak memang terpaksa harap kan lelaki je nak kemana2..tak pandai bawak kete..he he..

zarin said...

i pun suka masak sup kalau badan tk sihat..wkd ni i balik kemaman, if sempat i calling calling ye..ke u dtg kl? hihi

MULAN said...

kak hani: betol tu.. tapi bila dah lama sangat jadi seronok & lucu rasanya..

MULAN said...

joy: i ni sebenarnya pandai panjat.. tapi tak pandai turun.. so takde la tinggi mana pon.. nasib kena cantas yg bawah2 je..

MULAN said...

pendragon: tu sbb gatal nak kawin... terpaksa la rajin kan diri.. huwa hahaaa...

MULAN said...

ila: tekwan ni pon baru first time makan masa kawan Indonesia masak aritu...

MULAN said...

acik erna: saya terpaksa buat banyak benda sbb arwah bapak sakit lepas je abis belajar.. mak pon takleh bawak kete.. takpe kak, kita semua dianugerah lain2 kepandaian...

MULAN said...

zarin: ohh yes... sup memang menu ever green... ok nanti roger2 ya...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, nostalgik nampak!

Nieza said...

amboi hebatnya dia...kita sama-sama kehilangan arwah ayah sebelum kahwin la..saya pun terasa juga mcm-mcm kena buat sendiri masa tu terfikir beruntungnya org yg masih ada ayah yg boleh bantu uruskan semua...sabar jer lah:)

maya amir said...

sup tekwan?x pnh dgr plak...tp kalau x sht mmg sedap mkn sup:)

MULAN said...

mohkembara: memang nostalgik.. yang senangnya sbb sedara mara ada tolong masak.. tu yg penting.. hehee... bab makan.. sbb nak jamu orang..

MULAN said...

nieza: bila ketua kelorga takde masa majlis yg besar, mesti rasa sedih kan.. tapi redha la sbb mereka dah dipanggil Ilahi..

MULAN said...

maya: sup memang sedap masa sakit.. pastu senang nak buat pulak...

eni osman said...

he he...suka baca kisah masa dulu dulu kena buat kerja sendiri masa nak kenduri...mmg kuat sungguh anak dara ni...he he...(paling best tang aniumasi jiran jerit suruh turun pokok...he he)....xoxo...

en_me said...

sonok kawen kanns.. ehehe

wahida said...

pestaim dgr sup tekwan...nampak mcm sedap...

arsaili said...

slaam kak mulan...alahai..sedapnya makanan tuh

MULAN said...

eni: dah terbiasa sbb bapak meninggal lepas belajr, so takde la kalut sangat nak buat apa2... hehehe.. nak gelak pon ada bila ingat..

MULAN said...

enme: mesti la seronok...

MULAN said...

wahida: cer google2 mesti jumpa tekwan ni.. mungkin kita kat msia panggil sup suhun je kot...

MULAN said...

arsaili: salam.... nampak je sedap... mungkin ada yg tak suka... hehee... mana lama tak nampak..