Monday, June 6, 2011

KERTEH-->KL-->KERTEH--->24 JAM

,Hubby keje lagi weekend ni.. Habis plant shutdown, plant start up pulak.. Cousin sister nak kawen next weekend.. Tak sampai hati sebab tak jengok langsung.. Sebab aunty/uncle ni banyak nolong kami lepas arwah bapak meninggal dulu, time tu kami adik beradik belom kawin, semua tengah belajar.. Hubby kasi izin pi KL, bawak co-pilot yg sentiasa bercakap... Sape lagi kalo tak mak gue.. Singgah Kuantan amik mak dulu Sabtu tu..


Jeng jeng... TEPI SEMUA... TEPI SEMUA.... RIMAU Jr MALAYA bawak kete ni.. Sila berhemah di jalan raya tau.. Teman HOT sunggoh dengan kete angkat2 lampu tinggi suruh kita ke lane kiri, padahal kita pon tengah nak overtake kete yg pelan2 kat lane kiri tu.. Oh hello.... Sabau ya.. Kot ya pon kete miker mahal2 ratos2 rebu, takkan takleh brake.. Kot ya pon guna cruise control, pelan la dulu.. Kalo banyak ngat duitnya, lenkali bayor JKR, buat lane sendiri ya..


Lepas amik mak kat Kuantan, singgah umah uncle sepupu.. Wedding anak sulung dia.. Ni mesti pi sebab tok2 sedara turun dari Pekan, Pahang untuk masak lauk feveret gue.. OPOR DAGING PEKAN... Tu dia, penoh sepinggan..


Pi KL satu malam je. Abis2 nolong bungkus2 DOORGIFT etc, tu, pukul 11 pg semalam/Ahad, kami bertolak balik. Singgah DE TEMPLER @ TAMAN MELATI.. Bawak mak lunch situ dulu.. Yummm yummmm... As alway, order CRISPY GLASS CHICKEN, PATAYA CHICKEN & BLACK PEPPER BEEF.. Pastu tu pecut balik Kuantan.. Anta mak balik rumah dulu.. Pastu terus balik Kerteh..


Oh gosh... Lupa sungguh King's Birthday hari Sabtu, so Kelantan/T'ganu dapat cuti Ahad.. Maka dengan ini jalan dari Kemaman ke Kerteh akan lah tersenggok2 nya kalo kete banyak.. Patut amik Jalan Air Jernih, ikut jalan alternatif ke Kerteh.. Aiisshhhh... Nasi dah jadi bubur.. Jom la ngesot ramai2...


Jambatan Kontrovesi... Penyebab utama traffic jam dari Kemaman ke Kerteh kalo kete banyak sikit.. Bottle neck nya di jambatan Bukit Kuang ni la..


Sementara kete pelan2, dapat amik gambar sungai kat tepi jalan ni.. Segar sikit mata...


Ni lah dia... Sampai jugak atas jambatan ni.. Mengesot2 kete dibuatnya.. Apa2 pon takpe pelan2, janji selamat..

22 comments:

penDragon said...

opor daging tu my peberet jugak tu...kalau pegi kenduri kt pahang, lauk tu yg I akan cari dulu....nak2 kalau org pekan yg masak...perggh...bilalah nk siap ye kerja2 kt jambatan tu...??

gedek! said...

kereta kamu ada stiker McD...!

Wow!

kpah k-poh said...

kalaulah kucing kpah boleh bawak kereta macam tu...hari2 boleh balik kg..gilir2 drive..heee

an15 said...

dulu saya plan nak keje hospital kemaman, berulang dari kerteh. tp rezeki kat lain, kalo tak sure everyday kena lalu jambatan tu :)

wahida said...

perghhh...daging black pepper tu..ngancam!!

MULAN said...

pendragon: oohh yes.. opor pahang mmg feveret kami... jembatan tu kan, bikin sakit jiwa laa... bila la nak siap 4 lorong..

MULAN said...

gedek: sticker free uncle... kalo beli lebih rm20, spt apple pie free... best kan...

MULAN said...

kak pah: kalo dapat kucing lagi besor, mesti lagi best kan..

MULAN said...

an15: ha aahh... jembatan kontroversi tu.. sakit jiwa tau.. depa yg ulang alik pi keje tu, tak tau la camna... mesti dah immune abis agaknya..

MULAN said...

wahida: daging black pepper mmg tersohor... sedap kan.. lagi2 kalo daging tu lembot sangat2..

Irfa said...

sempat lagi amek gambar tu :-) seronoknya makan kenduri.saya dapat 1 jemputan tpi tersilap tgk tarikh terus x dapat join.huhu.ada 1 lagi minggu depan..dekat je.insya Allah boleh pegi

Wan Sharif said...

Issh, depa tu pandai buat projek menaikkan taraf jalan raya, bangunan sekolah,maslid , pagar sekolah, pagar jabatan kerajaan ajer ke?.. dah tu bila buat projek2tak pernah kita tengok depa dapat siapkan dengan cepat saperti yang di jangkakan..;))
Bilalah agaknya depa tu nak buat projek2 yang menaikkan taraf rakyat? :))

IFA Athirah said...

waah!!dasatnya ke hulu ke hilir.x penat ke? http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

hani@debumelukut said...

lapar...lapar...foto menggangu konsentrasi ku..

aNIe said...

Mulan... lauk opor daging tu mengiurkan...

Dulu kita kawin diorang penat...sekarang kenalah membalas budi mereka...

Bila nak pi KL lagi...tadi akak pi jumpa Rina..hehehe

Acik Erna said...

MULAN..tak pernah makan opor tu..sedap ye..

MULAN said...

irfa: hehee.. sbb mengesot2 kete tu, memang sempat sangat amik gambar tu.. heheee... weekend ni ada kendori lagi.. yey yey...

MULAN said...

wansharif: jambatan ni memang dah lama sangat2 patut dibina.. tapi tak tau la mereka yang berkuasa tu.. apa pada fikiran mereka..

MULAN said...

ifa: dok kerteh ni kalo weekend memang la busan banyak sebenarnya.. kena keluor kejap2.. hehehe.. sbb lama terperok, tak kisah sangat brp jauh kaki ini dok tekan minyak.. hehee...

MULAN said...

kak hani: hehehe... maap maap jauh sangat.. kalo dekat boleh makan sama2.. mana tau insyA kita jumpa kan...

MULAN said...

kak anie: betol jgk tu.. tapi zaman saya kawin, saya hampir buat semua... hehehe sbb ayah takde.. opor tu memang sedap kak anie..

MULAN said...

acik erna: lauk ni memang jarang ada kat luar pahang.. lauk kesukaan kerabat diraja pahang jugak.. lauk turun temurun.. lauk ni selalu orang masak time kendori kawin je.. susah nak dapat.. rempah pon semua atok2 sedara buat sendiri..