Wednesday, June 1, 2011

KERING KONTANG JADINYA....

Hubby demam & batuk lagi, tak tau nak masak apa... Pedas takleh, goreng takleh.. Pastu kena masak apa yg ada dalam fridge je. Sebab kena disiplin, grocery shopping once a week je.. Kena pandai2 bajet & beli apa nak masak utk seminggu tu.. Kalo tak nanti, fridge tu akan termuntah2 dgn segala benda dalam tu.. 


Kalo sakit, mesti sup yang sedap.. Masak sup ayam sempoi, makan dengan kuetiau, sawi, tomato, sambal cili & kicap bakso.. OK jugak rupanya..Sebenornya otak dah kering kontang nak masak apa..


Everyday lalu sini kalo pi sekolah.. Bila tak sunyi, tak pandang pon Pantai Kemasik ni... Lebih2 lagi semenjak hubby busy dgn plant shutdown nya.. Cannot keluar daerah one.. Kiranya we're stucked here la hingga suatu ketika..


Bila sunyi & syahdu, baru la masuk kejap & amik angin kat sini... Betol2 rasa sunyi semenjak cuti sekolah ni.. Ramai balik kampung, balik rumah masing2.. Kerteh ni cuma tempat bekerja & anak2 bersekolah.. Tapi musim cuti ni, di-meriahkan dgn mereka yang datang bercuti...


Rakyat Kerteh yg asal mungkin kurang dari 30%, sebab rata2nya di sini adalah orang2 asing yang datang untuk mencari rezeki.. Macam kami jugak.. Tak tau berapa lama lagi di sini.. Kerteh ni, nice place to stay, takde traffic, tak hectic tapi.... 

26 comments:

tulipurple said...

sis,apa2 sup kalo mkn ngan kicap chili,cukup masamnye...perghhh dah cukup mengancam utk sy :)
bestlah dpt tggl near to beach.

p/s:miss u lah!

penDragon said...

betul tu....I pun org asing...disebabkan hubby kerja sini, terpaksa diikutkan jua...nice place to stay...tapi...(hanya kita yg memahaminya..)

mamasita said...

Buat chicken/fish/beef porridge?
I love Kertih too! Cantik place..

Sizuka said...

i wish i can live in terengganu. nak mengaku orang kl, ic ada number 11. nak mengaku org terengganu, cakap terengganu pun tak reti. i'm like "the man from nowhere" :D


ps : i makan kat pak kopitiam today

~ yus ~ said...

Kerteh cantik di waktu malam...

yus dulu masa form 4 belajar di sana...

lamanya tak ke sana...huhu

hani@debumelukut said...

betul ke kata org kat kertih ni brg mahal?

aNIe said...

Mulan.. akak dah lama tak tengok pantai secantik dalam gambar tu... pasti ianya menenangkan fikiran mereka yang mencintai kedamaian...

Sup kuey teow tu sedap!!!

GreenJade said...

my hubby org Melaka tp membesor di Kerteh ikut family nye mcari rejeki di sana...pak mentua dh pencen so balik ke tanah asal nye skg..

err sup yg menggoda tuh sis..saye pong kalu x sihat mesti cari sup..

zarin said...

slalu ckp kat hb nk pindah balik t'ganu tapi bila pikir balik mcm tk sanggup plak ;-0

MULAN said...

tulip: gue udah rentongs kolitnya... abis sunblock, ber-block2 dah gunanya... kang mati kutu duduk sini, gue tak tau naaaa...

ps: miss u too.... muaaahhh..

MULAN said...

pendragon: haaaa, u oso know right...?? we the orang asings one...

MULAN said...

mamasita: yup... cantik like kuantan kan..

MULAN said...

sizuka: ouucchhh.... jeles2... lama tak pi pak kopitiam.. takpe u duduk kl, kalo lalu sini nnti singgah ya..

MULAN said...

yus: owwhh.. belajar kat sini dulu? meh la datang sini.. kita makan2 sama..

MULAN said...

kak hani: kalo pandai cari, takde pon mahal kat sini.. org kata ikan mahal sini tapi fresh dari laut.. hidup2 lagi..

MULAN said...

kak anie: takleh duduk lama2 tepi pantai, nanti rentong.. memang suka tengok laut, syahdu je..

kalo dah tak sihat, sup apa2 pon sedap jadinya, kan.. hehehe.. senang pon ya, sbb semua makan sop..

MULAN said...

greenjade: hooo..??? ya ke..?? meh la buat lawatan sini.. ramai sebenornya adik kakak abang yg membesar di kerteh ni, sbb ikot mak ayah keje sini..

MULAN said...

zarin: duduk sini ok sbb takde traffic jam etc tapi aktiviti utk anak2 kurang sikit.. kalo bab belajar/exam, byk sekolah terer2 kat sini.. excellent sokmo..

gedek! said...

Tapi...?

Anti klimak betol!

zino said...

best nya hari2 tengok laut....

FaAtip said...

mulan, teman pun sakit tekak ni syelsyema..**koh koh koh**

meh le masak untuk teman!

wahida said...

kenapa ada tapi...

bersambung ke? huhu...

MULAN said...

gedek: kena rasa duduk sini baru tau la uncle... huwa hahaa..

MULAN said...

zino: sampai berpinor biji mata... sampai rentong kulit ni... hehe..

MULAN said...

fa: ater yong tak bagitau awai2.. kalo tau teman anto kat yong... nanti lenkali la ya..

MULAN said...

wahida: tapi dan tapi.... kerteh ni, a town by the road side je... nak tau camna, kena rasa duduk sini kejap kot... heheh...