Monday, May 30, 2011

HISTORY ~ BLISTER NYA RED LOBSTER

Hubby pi nyelam 2 minggu dulu, dapat sekor lobster.. Tak tau nak masak apa, tapi sebab hubby demam, masak bubur nasi la malam tadi..


Camna nak masak ni..??? Jeng jeng... Arrrgghh, campak semua je la, beras, bawang putih, halia, SEKOR LOBSTER, diced carrot, kobis, lada sulah, garam, oyster sauce & sesame oil.. Halfway, angkat la LOBSTER tu sebab takleh overcook kan... 
*
Terkenang kisah lama di Vietnam.. Hubby belanja masa birthday dia @ Seafood Restaurant, tempat yang selalu dia pergi kalo opis kena entertain VIP/Big Boss.. Cater for Muslims too.. Bini nya tak keje, tak mampu nak belanja dia kat situ.. Waiter datang amik order, pastu datang sorang lagi waiter to re-confirm order LOBSTER PORRIDGE tu.. Eh eh datang pulak CHEF topi tinggi utk re-confirm order lagi, siap tunjuk harga benda alah tu.. 
*
Hubby dah naik hangin.. Siap hubby suruh panggil Manager... Nasib depa kenal hubby.. Nyonya ni rasa nak cabut balik je.. Org lain pi dating, candle light dinner, pakai chanteq2... Kami pon pakai chanteq jugaks and siap bawak Zharif yg masa tu 2 tahun.. Huwa hahaha... Abis betol mood masa tu.. Si Nyonya ni bebel bagai nak rak la.. 
*
Kami memang THE SEMPOIs one.. Takde la pakai huru hara pon.. Masih tau etika ber-dressing etc.. Tapi sebenornya kalo dah tempat vogue sangat, tak enjoy nak citer2 & gelak2.. Molot Nyonya ni kan besor bebenor.. Tu lah kisah BLISTER nya LOBSTER PORRIDGE ini, kisah silam di Vietnam.. 

16 comments:

Joy said...

tetiba i terkenang mkn lobster kt langkawi...time honeymoon dulu ;)

Wan Sharif said...

Ada gak ke Vietnam.. 2008 and 2009..
ke HCMC tiga kali dan Hanoi sekali.. seronok juga semasa di sana .. mungkin pasal tak lama..;))

an15 said...

kat sini dlm 35 dollar for half lobster, tu pun grill kosong perah lemon jek. kalo amik BBQ, stuffed segala tok nenek tu tatau la, tp diorg layan elok je kita.

mmg x patut kedai tu wat camtu, mcm takut benar kita takleh bayar. kalo saya pun ajak balik je la. kecik ati woooo...

zarin said...

hmmm lobster...sedapppp

Nieza said...

uishhh sedap tu..lama dah tak mkn lobster sejak dok finland ni...masa hubby posting kat dhaka dulu memang puas ler mkn....:)

chichi said...

lagi sekor masak apa kak...

gedek! said...

makan lobster ni bes makan kat rumah.... sbab tak payah cover-cover anggun kat orang....

kan?

MULAN said...

joy: mesti sedap kan...

MULAN said...

wansharif: we were in vietnam 1997-2007.. tapi visit every year, jumpa nanny & kawan2..

MULAN said...

anis: lobster porridge tu kan, i ingat rasa nya usd70 per dish kot.. bukan le kita makan hari2, not every month pon.. takde la crazy over that dish pon.. biasa je.. mybe sbb lobster & tempat vogue kot.. isshh ishh.. heheheee...

MULAN said...

zarin: mmg sedap kan... tapi baik beli fresh & masak sendiri je.. hehehe...

MULAN said...

nieza: owwhh dhaka byk lobster ke? best tu..

MULAN said...

gedek: betooooolll sangat2 tu uncle.. makan apa2 pon kat rumah yg best..

MULAN said...

chichi: dapat sekor je.. kalo dapat byk mesti masak lain pulak.. heheee..

GreenJade said...

hehehe kalu eden mau dah ca alip bottt..bengkek ati punye pasal hehe

kat keyhell ni mahal ntah ape2 harga nye sis..pernah mkn kt kuantan area2 tg lumpur mmg seronok tgk harga nye..mkn pon jd seronok hehehe

MULAN said...

green jade: takleh la sbb org belanja kan... kira makan sambil telan tersekat2 gitu... tapi lepas tu service class la pulak...