Tuesday, May 3, 2011

EKSPERIMEN CUTI-CUTI MALAYSIA

GEYLANG KOPITIAM @ USJ dah tukar owner..
Tak dapat lagi nak rasa SUP TULANG MERAH..
Nak pi NEWTON CIRCUS, Singapore..???
Jauh la pulak maakkk aaii...
Sementelaah 3 days weekend tak ke mana2, 
teman beli 1kg tulang kat Pasar Tani Kerteh Jumaat lepas..
Jom kita try bikin sendiri..


1kg tulang Lombu
2 Asam Keping
1 Sup Ponjot
~ Rebus 2 jam, sampai agak empok..
~ Air rebusan tu bior sama paras tulang tu..
*
10 Bawang Merah - kisar
2 sudu besar Cili Boh
1 sudu besar Rempah Sup Serbuk
~ Tumis semuanya..
~ Tuang dalam sup yang direbus..
*
1/2 botol Sos Tomato - campur dalam sup
1/4 botol Sos Cili - campur dalam sup
Garam & Gula secukup rasa
~ Bila semua dah mesra, sebati & sejati...
~ Sape nak cair, kasi cair... Sape nak pekat, kasi pekat..
~ Pecah 1 telur yang dipukul sikit ke dalam sup..
~ Ini resipi COBAAN teman.. Sila ubah ikot citarasa sendiri..


Dimakan, dicicah dengan apa jua ROTI kesukaan masing2..
Result OK.. Pass lah untuk tekak kelorga ini..
Untuk kurangkan zat2 lemak & kolestrol dalam SUP itu,
sajikan juga GREEN TEA PANAS @ AIR LIMAU NIPIS SUAM..
(Tapi teman lopa sebenornya... Cuma remind Mr Z makan obat Gout..)
*
~SELAMAT MENCOBA~

24 comments:

en_me said...

rajinnyer makk.. ehehe

penDragon said...

sedapnya cicah roti "bantal" tu...

Irfa said...

DUK UMAH SENDIRI TAK PERNAH BUAT SUO TULANG..TAK TAHU KENAPA.NAK KATA MALAS,RASANYA MASAKAN LAIN SY RAJIN JE..MAKAN SUP TULANG BILA BALIK KAMPUNG JE..sebab ayah yg masak

DrSinga said...

saya nak cuba ..
cuba makan awak punya sup bole...
:)

MULAN said...

enme: sebab malas kluar masa coti... so kena masak & eksperimen apa yg patut.. hehe..

MULAN said...

pendragon: jumpa kat kemaman roti bantal tu.. best nya..

MULAN said...

irfa: wallaaaa... mesti ayah irfa masak sedap...!!!!

MULAN said...

drsinga: kalo nak makan yg saya buat ni... dah abis la doc... heheh.. ni senang je buat.. resipi utk yg malas macam saya ni haa..

dangarumbia said...

Tengok resepi tu macam masak beef stew yang biasa mak kak tie buat.. Sedap!!

hani@debumelukut said...

singgah di sana bab makan, singgah di sini bab makan...Adoiii
Dugaaaaaaaannnnnnn.....!

GreenJade said...

hehehe bagus nih siap dgn reminder gitu hehehe..

walahhh mcm terbau2 aroma itu sup tulang sis

-M-E- said...

dekat taipan ada lagi satu tempat jual sup tulang merah... sedap jugak... kedai tu nama dier victory. owner dier asal singapore and ada kedai dekat singapore jugak :D... selalunyer pagi2 jer ada sbb cepat habis... we all suka makan kat situ... murtabak dier pun best...*personal experience*

CikguZue said...

salam,
tak pernah makan sup tulang merah ni...tapi macam pernah nampak sos segera dia kat kedai Pakistan kat sini. Boleh cuba resepi nih...thanks for the sharing.

DrSam said...

susah nak dapat roti bantal tu kat tempat saya. memang kena sangat roti bantal dengan sup tulang.

pB said...

Nurin suka makan tulang masak singgang.

gedek! said...

Roti buku tu sangat oldskool!

MULAN said...

dangarumbia: ohh ya ka...?? yg tu mesti lagi sedap.. nnti share resipi ya kak tie..

MULAN said...

kak hani: hehee... coti2 makan2...

MULAN said...

greenjade: ingat kan org lain tapi sendiri sokmo luper... hahaa...

MULAN said...

ME: ohh tq tq tq... akan kami jejak nanti... tq tq lagi... terbayang2 ni..

MULAN said...

cikguzue: rasa nya macam asal kat belah sana kot.. sbb banyak pon mamak2 yg masak asalnya... maybe la.. tapi nanti akak repair2 la resipi tu..

MULAN said...

drsam: tu laaa... excited gila kami jumpa roti tu.. dah jodoh hari tu.. nak masak sup tulang, jumpa pulak roti bantal..

MULAN said...

pb: ohh yaaa... singgang pon sedap..

MULAN said...

gedek: yezzaaa... mmg sangat oldskool itu roti..