Sunday, April 3, 2011

NYONYA APA KISAH, NYONYA MAU CERIA

Langit mula biru,
Cuaca masih syahdu,
Burung bersiul merdu,
Ku bersyukur pada Mu..


Laksa sempoi Khamis sebelum ni,
Kasi reheat pagi tadi,
Paksa diri masak Laksa ni,
Sebab guna Ikan Tenggiri..
*
Sebab-musabab nya kerana ini.....


(foto -> google)
*
Nyonya susah hati,
Gout kacau King ini,
Kesian dia bengkak kaki,
Adoyai, camna lah ni...


Tolong lah Nyonya ini,
Cari banyak2 resipi,
Nak masak ikan2 camni,
Takut GOUT ganggu suami lagi...
*
Namun diri ini,
Sungguh tidak pasti,
Kenapa masih di sini,
Berblogging hingga kini..
*
Ngape ngape... Heh heh... Suka hati lah, apa kisah.. Janji happy... Betoi kan..??
*

16 comments:

Kak Anie said...

Mulan... abang akak pun ada gout... kena jaga diet dia... tapi sekarang dah okay sikit sebab akak suruh dia minum biosegar... minum berakali untuk neutralisekan asid yang banyak dlm badan...

Kalau dulu makan sotong pun tak boleh... tapi sekarang dah boleh makan sikit2...

Sizuka said...

mulan, i went to the korean kopitiam again! :D

gedek! said...

Potong stim!

Baru je selera tegok gambar laksa tu...

Scroll bawak keluar gambar jari gout la pulak!

Heis!

an15 said...

Salam, Kak Mulan.

Hope everything goes ok with your King.Apart than seafood, few other purine-rich vegetables kena pantang too.Gout ni kena manage for long-term, insya Allah dpt control symptom dia.

GreenJade said...

sis..hope below link could assist u..

http://www.tayibah.com/eIslam/gout.htm

jgn le sedey2 sis..meh kite jalan2 makan angin kat belog kengkawan..**hugssss**

Zareda Norman said...

yelah nyonya.. potobg terus selera tengok gambar kakai tuu ayoooo

Izariza said...

Kasihan sama itu nyonya .. bawak2 sabar ye Nya .. kan ke network baik punya sama itu chef2 .. boleh mintak banyak resepi :)

MULAN said...

kak anie: ni lah dia.. geram sbb makan tak cara kat opis tu.. bila byk meeting, banyak le makanan yg melepasi iso2 gout ni.. pastu king ni malas minum air banyak.. doctor dah sound dah..

MULAN said...

sizuka: oouuuuuu..... jeles ni..!! takpe takpe.. hehehe akan ku terjah itu kopitiam satu hari nanti..

MULAN said...

gedek: laaa.... tak perasan pon.. maap yek..

MULAN said...

anis: dia malas minum air banyak.. so far seafood ok.. i noticed dia pulun daging for few days berturut2... haaa, tu la dapat hadiah dah kan..

MULAN said...

greenjade: tqs so much..

MULAN said...

zar: tak perasan sunggoh nyonya ni... hahaaa... sabau ya.. maap le nyonya yg pening lalat ni..

MULAN said...

iza: nak le resipi lain2 pulak.. buat2 koleksi.. hehee...

DrSinga said...

ikan tak berapa jadik penyebab gout kan?? kena try-try ikan mana yang jahat...

gardeninheaven said...

Haha... apa kisah? ada aku kesah?? Janji Happy Happy... memang betul !!
Hope King will be better. Insya Allah :)