Thursday, April 7, 2011

KIDNAP ATTEMPT -- APA NAK JADI NI..??

Ayoooo... Takut sey.. Semalam petang tengok status kenkawan kat FB.. Ada kidnap attempt dalam compound ini.. Selang 2-3 lorong je dari rumah Nyonya ini.. Called a fren to confirm.. Memang betol jadi punya..


Citer-nya, ada ini mamat pi rumah mangsa, cakap dengan bibik tu, nak amik anak si polan ini, nak hantar ke maknya yang warded kat hospital.. (tau pulak nama mak bapak budak tu).. Ini super smart bibik call majikan nya.. Tanya betol ke nak kena kasi budak tu ke mamat tu..?? Memang TAK la jawapan nya.. Sape nak kasi budak kecik ke strangers kan..?? 


Dah confirm kes ni, Nyonya pon panggil anak 2 orang ni.. Potpet potpet sampai nangis 3 beranak.. Depa dok dalam perot ni 9 bulan sorang.. Siang malam kita jaga, tatang perabih.. Nauzubillah... Sape tak sayang anak kan...??? Bukan anak kita je, anak semua orang pon... Mak bapak mana tak sayang anak2..


Sape nak depa jadi lagu ni...?? Ya Allah, selamat kan semua anak2 kami dari perkara yang tak diingini...


Nyonya sanggup keluar masuk compound kena tahan sokmo2... Bior Polis2 tu check betol2, esp sebelum keluar dari compound.. Bukak car boot tu perabis... Tengok apa ada dalam tu...


Ada jugak kami nak cadang kan pasang ni... Isshhh, mesti sah2 sewa rumah naik melambung nanti... Takpe, janji keselamatan terjamin.. Kita usaha, doa & tawakkal...

21 comments:

lemongrass said...

this is really scary!
Ya Allah, selamatkanlah keluarga kami dr dilanda musibah.

saffron said...
This comment has been removed by the author.
Sizuka said...

Mulan,

please be extra cautious. nauzubillah terjadi benda yg tak diingini.

penDragon said...

got email from husband this morning pasal kidnap attempt kt rantau laut...eee...takut la...kt tempat guarded mcm rantau tu pun org berani buat kerja mcm tu...hopefully depa tingkatkan lagi tahap keselamatan kt situ...espcially polis yg jaga kt jln nk masuk, check betul2, kalau boleh tinggal I/C pun xpe...janji ada record org keluar masuk situ. semoga Allah selamatkan, jauhkan & lindungi anak2 kita dr semua ini...

Naz said...

Salam Mulan,
Take care. Orang orang ni semua dah semakin licik. Geliga otaknya nak menyusahkan hidup orang :(

Izariza said...

Aiyyoohh .. cubaan berani mati betul mamat samseng itu! Dan bersyukurlah bibik itu tidak mudah terpedaya .. Allah sesungguhnya masih memelihara! Ya Allah, sejahterakanlah kehidupan kami semua sekeluarga amin ...

aNIe said...

Mulan...nasib baik tak berjaya rancangan mereka tu...

Kena lebih berhati2... jgn cepat terpedaya... kenelah beritua maid tu awal2...apa2 pun beritau majikan...jgn pandai2 je

an15 said...

Mak aihh..berani kentang orang skg ni. Dulu masa hubby kat rantau tu, dia ckp kdg2 guard strict, kdg2 tak kisah. Tp rumah sbelah penah kena pecah la masa diorg duk sana. Tu thn 2006 kot. Harap2 dah ok la sekarang

Ila said...

bahaya betul kan sekarang ni...

gedek! said...

Cerita colek tu one thing, la....

Tapi leka dengan pilihan 'gambar sebagai hiasan tu'

clever-clever...!

pB said...

sib baik lar BIBIK tu BIBIK yang educated ....


pls b carefull

MULAN said...

lg: memang menakutkan..

MULAN said...

sizuka: mintak2 jauh kan... takut..

MULAN said...

pendragon: betol tu.. pastu ada akak tu kata, be extra careful pulak kalo tengok pajero oren.. mencurigakan..

MULAN said...

sis naz: tqs... tu la dia.. macam2 benda zaman ni.. ada je akal depa nak buat jahat..

MULAN said...

iza: alhamdulillah semua dilindungi Allah..

MULAN said...

kak anie: bibik tu pandai, dah diajar utk telefon kalau ada apa2 kot.. alhamdulillah takde apa2 yg menakutkan terjadi..

MULAN said...

ila: betol anis.. bukan masalah baru ni.. yg mencuri pon ada.. takut though ni gated compound..

MULAN said...

ila: menakutkan.. betol tak..

MULAN said...

gedek: gambar hiasan khas utk yg malas baca.. atau kurang faham isi bahasa nyonya ini..

MULAN said...

pb: alhamdulillah.. lega sbb bibik tu bijak..