Sunday, April 10, 2011

FIESTA MAKANAN KOREA & DEGHOYAN GOPENG

Jumaat pagi, ke KL kami.. Hubby ada keje dia lah. Kami ngekor je.. Cuci2 mata & tekak ni.. 
*
Alhamdulillah.. Tercapai sudah hasrat hati untuk melepaskan kemponan di PAK KOPITIAM.. Halal Korean Restaurant yang selalu di warwarkan oleh SIZUKA @ DAIRIMAMA..


Semua feveret - Bibim Guksu, Fish Pollack Soup, Beef Stew, Beef Soup.. Hampir tak dapat bernafas lepas tu.. Sesak tekak.. Hehee..
*
Sabtu pagi, dari KL kami ke Gopeng, Perak.. Mem-pulun deghoyan di kebun kawan Hubby ni.. Gedering Deghoyan Geng2 Koleq Olds Boys dia lah.. Sebelom konvoi, meeting point kat R&R Sg Buloh.. Terkejot teman tengok, konvoi big bikers pon ada.. Ropanya nak ke Gopeng, makan deghoyan jugak.. Jumpa jugak Dato ex-VP..  Ater Dato' jugak nak ke Gopeng makan deghoyan.. Teman suka sangat ramai rakyat Malaya suka deghoyan..


Alhamdulillah.. cuaca elok sangat masa drive kat Lebuhraya Utara-Selatan yg tersohor itu..


Ohh.. Siap ada banner Pesta Deghoyan free kat Gopeng ni haa... Ater takleh perabih ke deghoyan tu..?? Bak sini, teman pulun..


Wuuiihh.. Fortress mana lak ni..??


Suka sunggoh teman masuk kampung2 ni.. Hijo je mata..


Sampai sudah ke port deghoyan.. Excited sunggoh..


Hhmm.. Teman kenyit2 mata je dulu kat 2 longgoks ni.. Tunggu situ diam2 ekk...


Hubby & geng2 Old Boys Koleq dia belaka la ni.. Toke kebun ada situ.. Teman numpang 2 kaki & 2 tangan je.. Teman doa moga rezeki mike murah sokmo2 nya..


Teman tak tau nak kategori2 deghoyan ni.. Teman tau ngap saja... 


Nengok ataeh tu.. Lebat sunggoh deghoyan kebun ni..


Tak perasan lebat kat ataeh pokok, kami hampir parking kete kat bawah tu..


Lepaih pekena deghoyan, kami langsung ke Ayor Terjon Geruntum, tak jauh sangat dari kekbun tu.. MasyaAllah cantik sunggoh..


Asalnya teman nak sopan santun takmo mandi.. Ater sunggoh tak tahan nengok ayor terjon tu putih bersih bebenor.. Takut nyesae nanti, teman masuk jugak.. 


Cantik dinding rumah tu.. Buat dari buluh.. Bior le bayor sikit pon, janji  yob kat sini jaga ayor terjun tu.. 

25 comments:

penDragon said...

kt peghok mmg heaven la deghoyan ni...klako pulak tgk gambo tu semua pakai muka pelesu...hehe...

a loqman said...

salam..saya memang minat durian

kpah k-poh said...

akak tunggu durian balik pulau ni..yg mahal sikit..sbb hubby tak bagi makan durian banyak..(darah tinggi)..jadi bila beli yg mahal..bukan ler mahal mcm emas..heee..setakat sebiji tu dlm 25 hengget..mana tahan poket nak makan banyak..kan...agak2 lepas gian jer dah cukup..heee..Tapi akak mmg antu durian ler..

gedek! said...

Weh! Bau sampai sini...!

Toing! toing! toing!

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan, Gopeng dah berbuah, doyan kampong akak belum lagi. Bulan posa kot. Akak tak minat doyan Siam ke apa tp doyan kampong. Haa sesuai tu pas makan doyan mandi ayor terejun!

dangarumbia said...

Alaahai.....

Teringin nak makan makanan korean tu. Terliurlak tengok.

Sizuka said...

mulan,

lain kali nak gi pak kopitiam, bagitau la awal2.. huhuhu.. kalau tak, boleh jugak join sekaki dua.

zarin said...

mulan,
i ni bukannya hantu deghoyan tapi tengok gambar tu..meleleh jap ayaq liuq hihi

silversarina said...

Komer buat teman terlior nengok deghoyan dan ayor teghojon tu .. aiiiii .. dekat beno dah dengan kampung teman tu .. aje ngan seronok bebeno weeeii .

Zareda Norman said...

cantik air sungainya.. makan deroyan tepi sungai sangtalah syiokkk

Kak Sam said...

Mak aih best dapat makan dhoyan yang fresh2 cam gitu.

zino said...

kat sini pun doreyan.. alahai..

MULAN said...

pendragon: mmg tgh pesta deghoyan.. jejaka2 malaya tgh pulun deghoyan..

MULAN said...

aloqman: oghang malaya ramai minat deghoyan kan..

MULAN said...

kak pah: oohh.. balik pulau pon ada yek.. pernah jalan2 sana dulu, mmg mcm banyak pokok deghoyan.. jom hi 5, kita sama2 antu deghoyan..

MULAN said...

gedek: maap le kalau bau tu tak ilang2..

MULAN said...

mohkembara: sini dah byk deghoyan jgk, tapi siam mali.. isshh, teman tak suka bebenor deghoyan siam.. tak melepasi iso tekak ni.. teman suka deghoyan malaya lagi.. hehe...

MULAN said...

dangarumbia: kat area ampang tu kak tie.. best sunggoh sbb halal semua..

MULAN said...

sizuka: tu laa.. ini king mau pigi.. next time kita geder2 kat situ yek..

MULAN said...

zarin: mmg gerenti meleleh ayo liyor kalo tengok deghoyan ni.. dah le bau semerbak.. heheh..

MULAN said...

kak rina: haaa.. bila nak balik kampung amik deghoyan tu.. jgn luper teman ni yek.. ayo teghejon tu mmg fantastic lah.. rasa takmo balik..

MULAN said...

zar: sunggohnya gitu.. mmg best sangat2..

MULAN said...

kak sam: rasa menggeletar tengok deghoyan banyak2 tu kak sam.. kalo takde jejaka malaya lain tu, mau saya bersila tak bangun2 kot.. haha..

MULAN said...

zino: tanah malaya tengah subur dgn musim deghoyan kan..

linziana said...

hi mulan..makanan korea me pun suke..hehehe.By the way salam kenal.hik hik.