Tuesday, March 1, 2011

MAKAN & BADAN

Mr Z tak balik lagi.. Mrs Z aka Amoi Tua (nickname kawan kasi) hapdet dulu la.. Nanti berebot laptop.. Mood & emosi masih belum pulih.. Sugul tanpa sebab.. Tapi makan tetap mesti.. Nak buat MURTABAK MAGGI LAPIS CHEF MAT GEBU.. Telur pulak tinggal 3 biji je.. Not enuf lah..


OK.. Mari kita godak dapur.. Ada Maggi Ayam... Maggi ni untuk situasi emergency je.. Untuk situasi tak de selera sebab tak sihat ke, nak berjalan ke, camping ke.. (bila la tu.??) Adakala tersimpan sampai expired.. Nak buat Sizzling Mee, tak de pulak Mee Telur.. Tu yang korbankan Mee Maggi untuk jadikan MAGGI AYAM CANTONESE STYLE..  

RESIPI :-

Bawang putih > tumis
Udang, Sotong > +
Carrot, Brocoli > +
Sos Tiram, Minyak Bijan > +
Perencah Maggi Ayam secubit > +
(kalau nak)
Tepung Jagung + Air > +
Lada Sulah, Gula > +
Telur Pecah > +
.
Mee Maggi > celur
.
Letak la camna pon, mee dulu ke, kuah dulu ke.. Yang penting makan mee & kuah tu sama2 la.. Jangan makan asing2 tau..
*
*


La ni dok teruja & inspired dengan diet LEMONGRASS.. Bukan apa, obat kolestrol pon nak abis dah. Nanti Doctor mesti tanya, ada exercise ke, takkan nak tipu kan.. BMI masih dalam range yang sepatutnya.. Tapi masa musim tengkujuh baru ni, penimbang tu jahat.. Naik 3-4kg dibuatnya.. Baru ni ada kawan meninggal sebab penyakit ngejut.. Takut jugak.. Dok selongkar laci, cari CD album lama. Jumpa CD Kathy Smith.. Nak pi Gym, tak de kawan la, malu la.. Banyak noooo alasan.. Hah, dok umah buat sendiri.. Hello.. Mesti disiplin tau.. OK jugak, dah start 3 hari ni.. Ehem ehem.. Pastu lapor makan macam orang kebulur..!! 

12 comments:

penDragon said...

Salam ziarah Mulan! Lps godeh2, scroll up, scroll down u punya blog ni, rupa2nya kita ni duk dekat je...kalau ada geng baru best kan nk buat aktiviti SIHAT ni...pigi gym ke apa ke...kalau sendiri2 ni x kuat semangat tul la!

kayteeze said...

Kita jauh laa.. Kalau tak boleh gak temankan kita jogging tiap pagi. Ni segan nak keluar, dok dalam quarters ni leceh sikit.
.
.
.
Err....
Kita pun amoi jugak. Amoi masuk senja!!!

aNIe said...

Mulan... begitu teruja tgk maggi cantonese style tu.. menggoda.. tapi akak takmo makan malam... nak pi minum air jelah...hehehe

Ila said...

sangat mengiurkan tau...ehehehe

sahromnasrudin said...

assalamualaikum Mulan..

datang lagi di pagi ini..Maggi letak udang tue memang berzat jika cukup khasiatnya kan..cume tak leh nak amalkan selalu

kucingorengemok said...

best kan, cik mulan, makan lepas exercise... hehehe

orang kata makan lepas berenang lagi syok

MULAN said...

pendragon: ops.. duduk dekat ke.. hehe... di mana kah itu..

MULAN said...

kak tie: tu la.. timing sokmo tak sama dgn orang.. sokmo kena tinggal sorang2 kat gym.. segan la.. bior pon kita amoi masuk senja, tapi kita semua masih teguh tulangnya.. hehe..

MULAN said...

kak anie: dinner kami mesti sebelum pkl 7.. sebab kena 2 jam lebih sebelum budak tido.. pastu utk jaga perot maknya jugak.. haha...

MULAN said...

sahrom: ni kes emergency takde mee telur & bahan lain.. tak guna perencah nya.. sebab saya ni allergic dgn msg.. akan tergolek sakit kepala kalau ada msg..

MULAN said...

kucing goreng: sebenornya kan, makan memang sedap bila2 mana masa pon.. haha... itu lah saya..

MULAN said...

ila: isshh... biasa je rasa... gambar je ada goda2 sikit.. hehe..