Tuesday, March 22, 2011

APSAL LA MAKIN BORING NI..

Lately (sebulan dua) ni, life kat sini rasa boring gila... Tak tau dah apa nak buat..


Semalam Nyonya ni busy sikit sebab ada tempahan.. So bila busy, dinner pon masak ala kadar je la.. Campak buang je.. Nyonya ni masak Tomyam je.. Potong ayam, sotong, carrot, brokoli & mushroom Inoki... Campur Pes Tomyam, masuk susu segar sikit... Tak suka kiub tomyam, suka pes lagi.. Nah amik... Makan je la..


Busy mengerjakan ni laa.. LUMPIA @ RISOLES... Ada kawan tempah.. Serik sungguh nak buat dah.. Nak kena potong kiub segala bahan, pastu masak inti.. Pastu nak buat dadar - sumbat inti dalam nya & gulung nya.. Dah 2 jam lebih berdiri...


Fasa terakhir celup telur & golek dalam bread crumb... Prrgghhh, 4 jam berdiri nak buat 60 ketol ni.. Cik Tee sahabatku, lepas ni tempah dengan orang lain ya... Merayu lah pada yang lain.. 
(RESIPI : www.lyana-adam.blogspot.com)


Atas permintaan Doctor Anis di Perth.. Ni resipi campak buang RENDANG AYAM NYONYA BOSAN ni..
***
1 ekor ayam > potong kecik
*
10 bawang merah > hiris
5 bawang putih > hiris
1 inci halia > hiris (kalau suka)
2 sudu besar cili boh
> Tumis semua
*
15 bawang merah
5 bawang putih 
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 batang serai
2 daun kunyit
8 daun limau purut
> Kisar semua ni
> Tumis dengan bahan di atas
*
2 asam keping > +
3 cawan santan cair > +
1 ekor ayam potong kecik > +
> Masuk semua dalam bahan tumis
> Last masuk 1 sudu besar kerisik
Garam & Gula Melaka
(nyonya ni tak guna gula putih pon)
*
Sila lah tambah atau kurang kan bahan2 di atas, mengikut lidah & citarasa masing2... Jangan masuk cheese sudah le...

23 comments:

kpah k-poh said...

ada jugak yaaa nama resepi time bosan...ini kalau takbosan..mesti resepi canggih de bomb ni...!!!!

en_me said...

rajinnyerr makk.. ihiks

aNIe said...

Mulan... panjangnya nama resepi rendang ayam baru tu...hahaha

Joy said...

hmmm...trs rs mcm nk msk rendang ayam mlm ni ;)

an15 said...

thanks kak, this year ku akan pastikan rendang ni atas meja di hari raya :)

p.s: saya takde title Dr lagi kak, dlm proses hehehehe. doakan2 la k

Izariza said...

best nampak kuih rosiles tu .. tak pernah teman ghase .. entah bila nak pandai masak macam Mulan ni ek :(

penDragon said...

ya ampun mulan...berdiri selama 4 jam...kuat sungguh dugaan nk siapkan kuih tu ye, saya pun x pernah rasa lagi kuih tu...mesti sedap ni

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Lor...nape tak tarik kerusi dan duduk? sian nyer dia berdiri lama2... tp berjaya siapkan akhirnya, tahniah

DrSinga said...

boring?!
jom turun KL!!
:)

pB said...

pB tabik spring laaa dengan Che Nyonya Bosan nie

NJ@Goboklama said...

mama bosan,so cute! Selalu gak Mama Arif gelarkan diri mama bosan gitu,hikhikss... ;D

MULAN said...

kpah: heheee... ni berperang dgn kemalasan tahap angkasa masa nak merendang tu..

MULAN said...

enme: nak makan punya hal.. paksa jugak kaki tangan ni bergerak..

MULAN said...

kak anie: hahaa.. dah terkena aura bosan lah tu..

MULAN said...

joy: try la.. once a while seronok jgk merendang ni.. hehe..

MULAN said...

anis: ni doa jgk utk anis.. heheh.. tak yah tunggu raya la.. buat ke sekor ayam, pastu kasi frozen.. boleh makan banyak kali..

MULAN said...

iza: buat la.. senang tapi lama nak siapkan bahan2.. kita masak ikut mood.. pastu kena ada buku resipi depan mata..

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
MULAN said...

pendragon: buat laa.. senang je..

MULAN said...

ciknie: lambat keje kalau duduk.. pastu lengoh tangan.. hehhee..

MULAN said...

drsinga: yup.. planning to... kena keluar mukim ni baru ok sikit kot.. hahaaa...

MULAN said...

pb: tabik apa... dah memang kerjaya sepenuh masa.. hahaa...

MULAN said...

nj: mama bosan cun lagi... ini nyonya bosan... hahaaaa...