Wednesday, February 16, 2011

MAULUD & MULUT..

Rabu minggu lepas, Ustaz Mat Kemasik kata, minggu ni buat sambut Maulud Nabi kat surau ni lepas pengajian. Ustaz buat kelakar, pasal maulud & mulut.. Tapi ramai tak dapat tangkap sebab kadang2 telo Terengganu Ustaz pekat jugak.. At last dia kata, bawak la makanan sikit sorang, untuk suap kat mulut lepas Maulud.. Ohhh, blurr betol kitorang.. Semua suka sangat kalau bab2 potluck ni. Lama dah tak ber-potluck kat surau.. 


Cheese Brownies (saya buat - tapi orang lain yg tempah.. hehe)
(source:- myrecipes.com)


Ni Puding Cocktail saya buat.. Sebab nak perabih fruit cocktail dalam gerobok kat dapor.. Baru perasan ada 3 tin.. Dok terperok kat belakang bisikut & botol2 sos yang segala jenis tu.. Cannot be ni, kena disiplin diri, nak kena habiskan stok kat gerobok dulu, baru beli yg lain.. Cannot membazir one.. 


Ni Mee Goreng Mamak my close pren masak.. Memang power..!! Penang tulen mari..!! Mee Hoon tu ada akak sorang tu goreng, sedap jugak.. Banyak makanan lain tapi sesak nak amik gambar.. Amik gambar terdekat je.. Lagipon takut semua tengok, meleleh je nanti.. Ngeh ngeh.. Fuhh... Perot kenyang ni, ngantok laks mata.. Tapi banyak keje rumah nak kena buat ni..

22 comments:

sarah-najwan said...

enaknya seme makanan itu..

aNIe said...

Mulan.. kat kampung akak di Melaka... setiap hari selama sebulan... tiap2 rumah bergilir menyiapkan makanan untuk kanak2 dan jemaah di masjid...

an15 said...

teringat pulak masa duk asrama dulu kitorang berarak keliling kampung kat situ.

en_me said...

tidorlarr mataa.. ehehe

MULAN said...

sarah: apa2 makanan pon semua sedap bg saya... hehe... mulut tak senonoh ni..

MULAN said...

kak anie: ohh ya ke.. seronok nya..

MULAN said...

anis: ada jgk berarak semalam dr masjid tg mizan.. tapi hari hujan.. tak join sbb nak kena siap brg en suami nak pi kl.. join yg sekolah je hari isnin tu..

MULAN said...

enme: ini mata tak boleh tidor siang.. masalah negara.. susah diajak berunding.. kalau tidor, bangun macam zombie. pening kepala & sakit badan.. tapi ngantok tetap ngantok.. kesian kan.. hehe..

kayteeze said...

Err.... walaupun perut dah kenyang tapi tengok mee goreng mamak tu dah rasa terliur lak!

MULAN said...

kak tie: memang sedap mee goreng mamak tu.. dia ajar tapi buat tak jadi.. issh makan yg dia buat je la..

GreenJade said...

seronok join potluck nih..boleh merasa mcm2 bagai pesen makanan kan sis..boleh sharing2 resepi gitu :)

zino said...

mee goreng mamak satu hehe

MULAN said...

greenjade: mmg potluck selalu dinanti2.. hehe..

nak resipi mana? cheese brownies tu click situ je.. isshh, ni pon kadang ok, kadang tak ok bila masak.. janji ada rasa..ngeh ngeh.. cover line..

mamasita said...

Adoi..Maulud kat masjid mana ni?? Kenapa tak kabo?? :D

~ yus ~ said...

kak, mee goreng mamak tu buat saya terliur.

Saya puasa hari ini, mcm nak buat mee goreng je buka puasa nanti..hihi

gedek! said...

Kalau Puding Cocktail macam tu... setakat 3 tin, saya boleh habeskan sorang je...!

peachkins said...

the pudding cocktail looks delicious!

MULAN said...

mamasita: opsss.. sori mama, bab2 makan ni sokmo terlupa doniya.. tak hengat org lain dah.. hehe.. lenkali kita jamu ek..

MULAN said...

yus: mee goreng paling best tu.. kalah warong mamak punya..

MULAN said...

gedek: memang lazat kan fruit cocktail.. boleh makan camtu je..

MULAN said...

peachkins: yup.. its just like agar/jelly fruit cocktail.. with evaporated milk..

MULAN said...

zino: satu cukup ke? rasanya tak kot.. hehe..