Tuesday, November 30, 2010

SHAMPOO BAWANG... BUSYUK..!!

Lately memang rambut banyak gugur.. Bukan lately dah, sejak dua menjak setahun lepas..


Banyak jugak try shampoo2 di rak2 kedai tu..


Hubby pon sama.. Tetiba dibelinya Shampoo Bawang ni. Ada logo HALAL.. Tapi makk ooiii.. Bau nya busok ya amat... Tak pakai pon asal nya, cuma baru guna/try/test seminggu lepas.. Gagah kan diri.. Hhhmm, what else can I say.. terpaksa IMMUNE kan hidong ni dengan bau tu.. But it works (boleh la)..!! Daripada tengok rambut berteraboq atas lantai..


Rumah sunyi sepi,
Kepala hampir pening,
Saya buat Kopi..
Cicah Biskot Kering..
***

Monday, November 29, 2010

MIRACLE DRINK

Wanna share this email from a friend.. But I myself not sure, if this mixture can pass thru my throat.. I will, one day, try this.. Go Mulan...!!
(all pics from GOOGLE)


1 CARROT


1 POTATO (Thanx for KAK AZZAH for the alert.. Error error. Posted Tomato earlier)
1 RED APPLE
********
This MIRACLE DRINK has been circulating for a long time long long ago.  It is worth your while to take note.  There is a celebrity Mr. Seto who swears by it.  He wants to make it public to draw the attention of people who have cancers.  This is a drink that can protect bad cells forming in your body or it will restrain its growth!  Mr. Seto had lung cancer.  He was recommanded to take this drink by a famous Herbalist from China .  He has taken this drink diligently for 3 months and now his health is restored, and he is ready to take a pleasure trip.  Thanks to this drink!  It does not hurt for you to try.  
It is like a Miracle Drink!  It is simple. 
 You need one potato, one carrot and one apple that combine together to make the JUICE !
Wash the above,cut with the skin on into pieces and put them into the juicer and immediately you drink the juice.  You can add some lime or lemon for more refreshing taste.
This Miracle Drink will be effective for the following ailments:
1.  Prevent cancer cells to develop. It will restrain cancer cells to grow.
2.  Prevent liver, kidney, pancreas decease and it can cure ulcer as well.
3.  Strengthen the lung, prevent heart attack and high blood pressure.
4.  Strengthen the immune system
5.  Good for the eyesight, eliminate red and tired eyes or dry eyes
6.  Help to eliminate pain from physical training, muscle ache
7.  Detoxify, assist bowel movement, eliminate constipation.  Therefore it will make skin healthy & LOOK more radiant. It is God sent for acne problem.
8.  Improve bad breath due to indigestion, throat infection, 
9.  Lessen menstrual pain
10. Assist Hay Fever Sufferer from Hay Fever attack.
There is absolutely no side effect.  Highly nutritious and easily absorbs!  Very effective if you need to loose weight. You will notice your immune system will be improved after 2 week routine. Please make sure to drink immediately from the juicer for best effect.
WHEN TO DRINK IT;
Drink it first thing in the morning with an empty stomach. After 1 hour, you can eat breakfast. For fast results, drink 2 times a day, in the morning & before 5pm.
You will not regret.  It does not cost you much. 

Sunday, November 28, 2010

THANK YOU... FROM THE BOTTOM OF MY HEART..


Saya manusia paling gembira hari ni..!!!
(ps: semua foto dari google..)
***
BEFORE....

Weekend ni takleh keluar daerah sebab King on call/on duty.. Boleh keluar dalam radius 40km je.. So kita melepak dalam umah je.. Tetiba ada kala & ketika, berdesing hidong ni, disebabkan pencemaran udara.. Bau2 yang sunggoh menaikkan darah bila jejak je kaki dalam bilik air.. 


Laaa, King kata rupanya kat luar umah tu, bertakong nya air kat lantai & keluar dari manhole.. Patut la bilik air anak2 & sinki bilik saya tersombat je.. So NO ENTRY dulu.. Guna 3rd bathroom.. Nak wat camna, kena tunggu Ahad la, orang masuk opis..


So.. pepagi buta sakan menunggu detik 8 pagi.. Calling2 to report kerosakannya.. Yes, they came at 9am.. Me so lega...


The maintenance people (not this man in the pic..) did a great job.. Depa dapat cari punca semua tu, floor trap, manhole etc... Saya sanjung mereka.. Saya amat berterima kasih pada mereka.. Takde depa ni, sape nak buat kerja tu..??? Hangpa pandai kaa..? Kita pon tak pandai..


Friday, November 26, 2010

MANIK-MANIK YANG DIHARAP BERANAK...

Bought these colorful beads in Vietnam 3 years ago...


Rasa nya ada lebih sekilo semuanya, atau nearly 2 kg kot... Dok tersimpan dalam laci dah 3 tahun.. Kalau beranak (macam pearl/mutiara) UNTUNG tahap gaban sangat lah kan... Juga lanjutan aktiviti2 si pemalas ini yang sungoh ter-tanggohs... 


Ni semua antara2 yang terdapat kat leher baju2 kat lemari tu.. Sesunggohnya bukan saya yang jahit.. (dalam hati rasa nak ngaku je..) Heheee... beli yang siap konon nak tiru.. Tapi tak jugak.. Tak luak pon manik yang dibeli tu..







3 yang di bawah ni baju anak dara.. Gerraaammm tengok, beli jugak kat Vietnam bulan 8 baru ni.. Dah beli yang besor, alih2 masa Raya Haji baru2 ni dah senteng.. Prrgghh... 



Thursday, November 25, 2010

TANGGUH & TANGGUH...

Apa nak jadi ni..!!! Banyak sangat alasan diberi... 


Ni patchwork yang saya bikin masa tengah ngandungkan Marsha dulu rasanya lah.. Dia dah 7 tahun ni.. Nak jual ke? Sayang la pulak...


So dah 7 tahun la mende ni dok terlipat dgn sopannya di dalam laci... Bila lah panggilan/seruan untuk menyiapkan nya ni..??? Go Mulan.. Goooo Mulaaannn..!!!


Pembantu rumah adik saya, bekalkan sambal ni untuk Mak yang nak ke Mekah baru2 ni... Dah berapa kali diajarnya.. Dah berapa kali ditunjukkan depan mata... Bahan2 pon dah siap dibeli.. Alih2 masa Raya Haji baru ni, dia bekalkan lagi untuk saya.. Sambal Bilis (resipi Indonesia nya)..

RESIPI:
1 cwn Ikan Bilis kecil-digoreng
1 cwn Kacang Tanah-digoreng & kisar
6 uals Bawang Merah-dikisar/tumbuk
20 biji Cili Padi-dikisar/tumbuk

CARA:
Tumis bawang, masukkan cili padi. Masukkan ikan bilis & kacang.. Goreng hingga agak kering.. 


 Sejak dua menjak tak de outing sangat sebab ramai takde kat Kerteh ni (coti sekolah), dok ngadap & browsing kat internet sana sini.. Jugak nonton Drama Korea (kat TV & DVD). Perot lapar tapi malas nak keluar, feveret nya mestilah Biskut Cream Crackers cicah Kopi O.. Abis tu lapar lagi, amik makan dengan sambal bilis tu.. Kenyang dari pagi sampai tengahari...

Tuesday, November 23, 2010

NAK SIHAT..

Adoyai... Baru2 ni terasa imbalance nya kepala (or badan) ini.. Takut sebab dok kerja hantar/amik anak di sekolah.. Teringat berbulan2 dulu, tahap gaban kolestrol agak tinggi.. Heh heh, ku gagah kan diri ke klinik, buat Blood Test.. Sebab obat tak amik pon dolu sbb malas la.. Takut jugaaakk..


Gerraaamm ni... Semua result blood test amat cantik esp tang gula sebab ini mulut suka makan cekelat & cakes & tahap sweet tooth amat lah gaban tinggi nya.. Langsung kenapa hanya kolestrol yang tinggi..?? Sunggoh tak paham.. 7.6 adoyai.. OK, janji pada diri, akan makan obat & teguh disiplin nya..


Ini...!! Teh Orang Kampung, diminum setahun yg lalu.. Nak kurus konon tapi ropanya membantu masalah constipation keturonan.. Suka sangat.. King pon dipaksa minum.. Gaduh awalnya sebab tak tahan ke bilik air.. Tapi kini dengan macho nya kami bisa mengawal ''panggilan'' itu.. Legaaa beb, bior pon menahan perit di kala memulas.. Sakit kepala yg awalnya disangka migrain pon hilang, angin/sendu di dada juga kurang.. Tapi, ngape berat turun 1-2 kg je dalam setahun ni.. Tapi orang dok kata macam ala2 korus, seluar pon kena tukar yg kecik satu saiz..


Sementelaah, tak keluor umah sebab takde hal.. Sebab Kerteh jadi sunyi sepi.. Sebab ramai balik umah masing2 di seluruh Malaysia.. Sebab rata2 rakyat Kerteh, bukan rakyat asal di sini.. Sebab dah cuti sekolah kan.. Sebab itu lah saya membanting tulang, menghabiskan kuih raya Haji (..err kuih raya Puasa kot) yang sebalang ini.. Sunggoh sedap.. Manis lemak gitu..

Monday, November 22, 2010

SESUAP NASI

"SALAM AIDIL ADHA"


Sementelaah menunggu King & Prince solat Jumaat di Masjid USJ, 2 minggu lalu.. Di kanan pagar masjid.. Bukan entrance di main road..


Di kiri pagar masjid.. Mereka duduk meminta sedekah.. Sungguh saya melihat, antara yang diberi banyak nota wang berwarna merah.. Sungguh pemurah rakyat Malaysia..


Sesudah jemaah selesai solat & meninggalkan masjid..


Dari kiri & kanan pagar, mereka bersatu..


Mengemas semua, bangun melulu..


Si nenek (mungkin) mengendong si cucu..


Lantas berjalan sekilas lalu...


Si Ibu berlari pantas begitu..


Mengejar bas, mereka berlalu...
Sungguh sedih, sungguh pilu..
Melihat kudrat Si Nenek & Si Ibu,
Adakah selamanya mereka akan begitu..
Bagaimana kah masa depan si anak itu..
***********
Yup.. Terkadang boring, me & kuncu2 berdating di kedai resipi rahsia itu.. Dan menu feveret ialah itu ikan disaluti dengan cheese kan kan kan...


Tapi ini fresh from my Kitchen 2 minggu dulu.. Sesaja nak coba sebab baru perasan ikan mentah itu ada jual kat hypermart sini.. Hhhmm, walau 100% tak seropa, padan la cost nya 1/4 dari rege kat kedai itu.. Cuma ikan yg di marinate dgn garam, lada hitam & oregano.. Tabur cheese je & bakaaarrr...!!! 


Ni yang dah di separuh baham..!!!


Teruja dengan resipi2 KAK HANIELIZA, esp pasta2 yg berbagai ropa itu... Nak la coba tapi bahan tak cukup.. So dengan sempoi nya jadi la Pasta Malas ku ini.. (Bahan2:- bawang merah-tumis, ayam, udang, carrot, brocoli, sos tomato, sos cili, kicap manis & oregano).. Sonaaaangg jo.. 

Wednesday, November 10, 2010

WONDERFUL MALAYSIA

Cuti Deepavali... Dah tak tau nak ke mana.. My sis kata pi MINES.. Maakk aii, dah bertahun2 tak pi.. Round2 the mall, pastu decided amik Splash Tour.. Malas nak jalan dah..

Kena pakai badge ni, nanti kena tinggal..

Ni Bus cum Boat...

Colorful fishes dalam tu... 

Cantik eekk... 

Macam cruise kat Gold Coast je...

Sape kata Malaysia tak cantik...?? Macam kat United Kingdom gitu.. kat Lake District tu le..

Palace of Golden Horses rasanya.. Tak concentrate ke tourist guide tu sangat, busy kasi ikan makan.. If not mistaken, ada 8,888  model kuda berbagai saiz & ropa kat dalam tu.. Guide tu kata laa..

Terpegun jugak..
*******
Malam tu on the way balik ke Klang, singgah I-City.. Maakkk aiiii... Ramai nya manosia... Tapi redah jugak la sebab belom sampai sini..

Cantiiikkkk... Colorful gitu..

Tak caya kat Malaysia ada ni..

Berduyun manusia... Cuti la katakan.. Bagus, bagus.. daripada dok terperok kat rumah, mai amik angin kat luor.. Heret anak2, asyik tengok TV & main games je...

Marsha ooii,,, jangan tertelan dah le..

Bersempena Deepavali kot..Cantik ni..

Snow House kata nya... Sejok gak..

Kreatip depa ni...
********
 ROCK/WALL CLIMBING @ 1 UTAMA

A week before Deepavali.. Dah takde tempat nak pi..

Bawak anak2 main sini.. Asyik TV & games je.. Kasi peloh sikit & banyak2..

Zharif's trying so hard... Perot dah naik tu..

Well done Marsha.. Asalnya takut.. Omaknya berbangga tengok je.. Gayat lol..!!

Next challenge..

Final one... without tali.. Serun tapi rendah, OK la.. Pastu ada tilam tebal kat bawah sinun..
******
ELEPHANT SANCTUARY,
KUALA GANDAH, LANCHANG, PAHANG.
(few weeks earlier)
Gajah Ride.. 

Feed the gajah..

Menunggu saat2 indah...

Isshh deme ni, gemor betol main ayor..

Siap ko, gajah nak dive dalam air tu.. Actually kat Entrance tu ada sebut "NO BIKINI" tapi rasa nya minah saleh ni memang tak paham langsung bahasa hinggeris agaknya.. Dia sorang je pakai bikini, pesal yg lain tak pakai pon.. 

Anak2 ku memang hantu air..

Tak puas lagi ke...?? Naik2 la ooiii, kembang badan2 yg memang dah kembang tu... Apa2 pon all had fun, setelah berbagai kisah misah, duka nestapa sebelom tu... Sekarang sudah girang...