Thursday, July 22, 2010

WAITING..

Cerita hari SELASA - PUBLIC HOLIDAY kat sini.. Been waiting for darling hubby pi diving.. Hunting for LOBSTERS..!! Sabar menanti dari pagi sampai petang..

Ni lah hasilnya.. SEEKOR LOBSTER.. OK la dari tak dapat langsung.. kan kan kan. Dapat ni terus steam kejap & makan camtu je.. Kongsi la anak beranak..

And another ikan yang tidak ku tahu nama nya.. Nak masak apa ekk..? Ada dalam freezer lagi ni.. Besar tau, dekat 3 jengkal..

Ni pulak WAITING dengan sabar.. Anak2 abis periksa, camping kat kawasan sekolah.. Tak pernah berenggang dengan anak, sabar menanti tapi ceh ceh, pi ngendap kat sekolah jugak omak nya.. Isshh nak amik gambor je..

Amoi ni bukan kisah kita datang.. Dia buat pot je.. Enjoy sakan la tu..

My 2 darlings..

Frens..

Zharif dengan lantern nya..

Sempat snap CACTUS yg besor ini.. Sama tinggi lol.. dekat 6 kaki kot ni..

Alhamdulillah hujan petang je, malam ada bintang & bulan.. Sejuk jugak & menjadi la unggun api ini sebab tak hujan lagi.. Syukur.. Jeles gak sebab lama tak camping..

Syok nya..

Entrance to camping site mereka.. Glad they had fun.. Nanti petang baru nak pi amik depa ni.. Rindu..

Sunday, July 18, 2010

CYCLING & RECYCLE..

SATURDAY - CYCLING
Hubby on stand by mode (plant shutdown).. So cannot go anywhere maahh.. Lama tak cycle sekelorga..

Sebab ada anak2, kami terpaksa lalu jalan dalam, jalan tepi laut (jugak la)..

Stop jap amik angin laut, weather very nice laa, a bit cloudy tapi best...!!

Ohh, best nya lepak sini.. Tapi sebab kelaparan..

Terpaksa lah mengayoh lagi.. Tak dapek nak amik gambor bebanyak sebab asyik kena tinggal di belakang..Takot eehh.. Ni pon speed abis2 nak amik angle gini..

Dari jalan tepi laut, tang ni masuk area perumahan Kemasik pulak..

Singgah kat warong feveret.. Pekena Roti Sardin & Kopi-O Ais.. Yumm yumm, kebuloq punya hal, tak sempat amik gambar Roti Sardin yang masih panas2 lagi.. Kih kih kih... Dah liciinnn...

Cycle dengan anak2 ni takleh le guna main road.. Kereta, motor, lori buat jalan ni macam Litar Sepang.. Zoom zooomm... Every week tiang lampu terkorban.. Nasib takde orang yg korban.. Kesian kitorang, malam2 sokmo jalan gelap, padahal main road gitu..

Terpaksa guna jejambat.. Memang jejambat ni utk basikal jugak.. Ada laluan basikal & laluan pejalan kaki.. Sebab ada sekolah dekat ni..
*******
SUNDAY - RECYCLE

Tengok fridge penoh dengan leftovers.. Tortillas ni pon dah beli seminggu lepas.. Takut expired..

Mozzarella cheese ada setengah peket.. Crab stick ada setengah peket, Pickle ada setengah peket, Sausage ada setengah peket.. Maka dengan ini, jadi lah Pizza Tortilla Setengah peket.. Gril tortilla sekejap, spread with Spaghetti Sauce, tabur la segala mala yang ada, sausage ke, diced tomato/camsicum/onion/button mushroom... Ikot la sesuka hati anda.. Gril semula, malas nak bake sebab takut lambat masak.. Semua dah kebuloq..!! YANG NI ANAK KITA PUNYA DIA TAKMO SAYOR PON.. Nak sos, cheese & crab stick je.. Omak punya sudah abis.. omak nya kebuloq..!!

Nak abiskan Blueberry Paste/Jam yang berkobar2 dibeli 2 bulan dulu untuk buat Blueberry Cheese Cake (konon).. tapi tak jugak menjadi.. Takut expired, gagahkan diri buat Muffin.. Also nak abiskan stroberi papercup tu.. Tapi sakit hati sebab yang dalam stroberi papercup naik tak chanteq.. Pesal lagu tu..?? Pesal yg sebelah tu chanteq menggunong....??? Apa2 pon, dah hampir langsai...

Friday, July 16, 2010

HIKAYAT EPAL & DURIAN KINI...

Diabaikan hampir sebulan dalam peti sebab kitorang busy dengan mangga kat luor rumah..

Takut jugak epal ni merajuk maka dengan teguh nya semangat, terpaksa dilaksana kan jua.. Nak buat "Apple Crumble" tiga tahun lepas.. Tak terjadi-jadi lagi, maka kini terhasil lah jua akhirnya..

First time buat, agak menjadi jugak Apple Crumble ni, ropanya senang dari menggelek & mengadun Apple Pie..

Tapi maakk aaiii, manis sikit resipi tu, dah kurangkan gula, tapi masih manis melengkang.. Habis sugar level aku.. Kena postpone buat blood test..!!

Opss, dah masuk oven.. Lupa nak posing tadi..

Ni dah masak.. Tak amik dari side angle sebab permukaan nya bak alunan ombak kat Laut China Selatan tu, kat luor compound rumah kitorang ni.. Tengok dari atas je lah ya..

Potongan melintang pukang..

Habis.. habis.. sekali ngap aku amik quarter..!! There goes my sugar level.. Dum dam...!!

And oohhh, untuk pengetahuan semua rakyat Malaysia.. Durian Kijal kini berbuah lagi..

Durian Kijal sebenornya kecik2 je, tapi ini dah dikawinkan.. Kata Pokcik ni, durian ni dah dikawinkan dengan spesis Kijal jugak, bukan Siam mari (teman tanya sebab besor buahnya)..

First Girls "Durian Trip" untuk tahun ni.. Yang lain takleh join sebab ramai kena amik report card anak2.. Tapi kena on jugak sebab dah gian sangat..!! Yumm yumm.. dan makan, beli bawak balik jugak.. Tapi next trip nak try tempat lain pulak, yg lagi ummpphh..!!

Oso, today in history, kitorang celebrate our 5th weekend here in Kerteh untuk tahun ni.. Sebab King kena keje, on standby mode.. Selama2 nya weekend2 yg terdahulu, we're always on the move, on the road.. KL or Kuantan.. Home sweet home.. Untuk itu, pepagi hari (tak sempat mandi) bergegas ke Pasar Tani Kerteh, nak cari ikan patin.. Tempoyak dapat supply dari mertua di Perak, best best.. Sebab tak sempat balik makan doghian kat Perak, mertua simpan buat tempoyak.. I like...!!!

Wednesday, July 14, 2010

HIKAYAT MEMPELAM MANGGAWANGSA..


Kong kong kong.. habis satu kelorga nak kena batok ni.. Makan sakan pelam dulu, dah stop dulu, dah deliver banyak kat kenkawan & kaum kelorga.. Memang dah tak larat nak kait dah.. Galah yang hampir 20kaki pon tak terpegang, orat leher dah tegang ni.. So pepagi & pepetang hari, dok pakat kutip je la atas tanah tu.. Dok berebot pasal dengan beburung kat luar tu, kalau lambat mau dipatok & dimakan semuanya..

Yang terlalu masak dah tu, kupas & freeze je la.. Pastu blend je terus buat ICE BLENDED.. Yumm yumm, pastu terkong kong batok.. Simpan je la bila2 nak makan..

Mana yang agak2 hampir masak, masok dalam fridge.. Ada masa makan laa..

Yang ni batch yang keras lagi tapi dah masak la, jatuh dari pokok..

Adeeiiii, sayangnya dah dipatok dek burong.. Rezeki depa la ni..

Yang ni lagi haru.. Pandai burong ni patok tang yang dah masak, part yang tak masak tak dipatok nya..

Yang ni kerja dek musang tak berjanggot.. Tak reti2 nak habiskan isi pelam ni..?? Rogi ooii musang ooii..

Yang ni jatoh sebab dah masak sangat, tak sempat dikait.. Adooii, yang tinggi melangit tu sape la sudi nak tolong kait.. Kena panjat atap bumbong tu..

Pemandangan yang paling sakit kat belakang rumah ku ini..!! Habis.. habis beburong & memusang dok party & celebrate dengan mangga2 aku sepokok itu..!!

Yang ni pon tak kurang hebatnya, berkeliaran keliling rumah, sampai anak2 tak leh nak main kat luor rumah.. Apa2 pon, rezeki dari Allah tahun ni memang lah hebat. Syukur Alhamdulillah dapat rasa sikit2 sorang.. MARI LA KENKAWAN YANG DEKAT & JAUH, MAI LA TOLONG KAIT & KUTIP..

Monday, July 5, 2010

MANGGA, MEMPELAM, MANGO, PELAM..

Weekend yang lepas kami di rumah.. 6 weekend yang terdahulu kami musafir, ke KL je ikot hubby ada kirja.. Dok mintak (ala2 paksa) hubby panjat atap rumah. Sebab mangga/mempelam nun sayup di atas atas bumbung. Sape nak kait, sape nak amik.. 2 weeks ago, dapat kait around 30kg.!! Tu yg dapat capai dengan galah 20 kaki kami.. Lengoh leher seminggu..

Cetttt, kita pandai panjat, tapi tak pandai turun.. So King sowang je la buat kirja mengait dari atas bumbung tu.. Kita jadi orang suruhan kat tanah je..

Dari pandangan sisi.. 3D, 2D.. ikut je la.. Tapi yang pasti memang tinggi bangat buah2 tu.. Sesape yang duduk dekat ni, mai la tolong habiskan mangga, daripada monkey2 kat hutan belakang tu rosakkan sumer2 tu..


Geram bebenor nengok buah tu, atas sebab itu lah terpaksa mintak tolong King kaitkan..

Ni antara yang dapat.. Total untuk weekend ni 45kg..


Ni pon antara kat dapur kami.. Sape nak makan banyak sangat kan.. Distribute je la..


Antara hasil terawal.. Ni tempah dengan orang la.. Tak reti nak buat.. Takut tak jadi.. The Best Jerok Mangga ni..!!! Dok termenung punya lama, apa la nak buat dengan mangga yg banyak ni... Antara2 nya, seperti tertera di bawah2 ini..


MANGO PUDING ~ FROM NICOLEKISSDIET.BLOGSPOT.COM


MANGO CHICKEN CURRY ~ FROM CLOSETCOOKING.BLOGSPOT



Another version of MANGO PUDING ~ FROM HAPPYHOMEBAKING.BLOGSPOT
MANGO SORBET.. Fusshhh, ni lazat gila ni..


MANGO CHUTNEY pon sedaaaappp tapi tak reti nak buat.. Takut tak tahan lama..
MANGO CAKE ~ FROM TASTEFOOD.INFO




MANGO ICE CREAM ~ FROM UTOPIANKITCHEN.WORDPRESS



ICE BLENDED MANGO ~ FROM APRILCHERRIES