Wednesday, May 26, 2010

MANGGA & HANDPHONE..

Patut la banyak bebenor kerengga lately... Tak perasan pokok mempelam belakang umah dah berbuah sarat bagai... Nak kait tak masak lagi, tapi nak buat Kerabu memang cun la kot... Tapi kalau masak memang manis (last year laaa)..


Ohh kalau lah dah masak, mau teman bentang tikor, panggil kenkawan makan COLEK.. What is COLEK? Pi bukak dictionary lah..


(MY BACKYARD)
See.. see lah... So banyak sudah jatuh punya.. But I dont have the guts to go out.. Malas pakai sopan2 & malas kutip sebab the weather agak terik.. But I teropong already, memang belum masak.. Nanti kalau amik, semua buah tu pre-mature. Tak bagus untuk makan u know..!!!


And also frens who'd like to pluck these mangos.. please bring your plastic bags.. Coz I dont have much at home.. RECYCLED..!!! Dont forget ladies & gentlemen.. please RECYCLE, as much as u can..!!
(Mulanya di sini...) Hooray...!!! Hubby kasi Black Berry..!!! 2nd hand lah.. coz dia dapat yang baru.. Yes, dah pakai 2 weeks.. But kan.. but kan... I dunno lah.. Sungguh tak sheshuwai... and tak sherashi..


(Akhirnya di sini...) Aku kembali jua ke pangkuannya.. LG yang dikasihi (juga 2nd hand.. aku ni muka 2nd hand je.. hahahhaaa).. I'm used to PDA hp.. BB takde Wifi, BB takde Excel, BB punya sms tone tak best-tak kuat langsung, BB punya alarm tak banyak, BB punya keyboard tak best, BB takde auto lock.. Hahhaaa.. sebenor nya mungkin OK tapi gue malasin nak belek2 & overall BB memang tak best.. Huwa hahaha..
Kekasih sebelum LG (juga 2nd hand untuk ku).. juga bagus.. Ini sekarang, ini jadi SOS punya hp..

Monday, May 24, 2010

LEMANG & ABON..


Ini LEMANG (GLUTINUOS RICE + COCONUT MILK IN BAMBOO).. Beli kat Kijal.. Yup tempat tersohor jual lemang tepi jalan tu.. Lama tak makan sebab months ago Tipah telah tertipu.. Sebab beli lemang yang dah basi..!! GERAM lol..!! Beli untuk Raya Haji tahun lepas. Dah le nak kasi Tok Nenek makan, alih2 basi.. Sape tak naik hangin kan.. Yang ni beli kat Kijal jugak tapi kedai lain, tapi jauh sikit.. Lupa lak amik gambar kedai tu tapi rasanya femes gak.. C12 rasanya.. Terpaksa beli kali ni sebabnya.......


.......sebab dapat ABON SAPI & ABON AYAM dari Jakarta (ABON = SERUNDING).. Thanx ZANA.. Tu lah dia, pi Jakarta/Bandung baru2 ni, ABON ni adalah dalam TOP LIST barangan nak dibeli.. Alih2 yang ni yang tak dibelinya..!! Last day pi Hypermart konon nak beli, alih2 jengok kedai kraf, langsung lupa.. Hubby ZANA balik KL untuk meeting, heheheh dia belikan.. Sodap nya..!!! Sebenarnya masih mencari toke Serunding kat Kemaman yan gsedap tu, beli kat Pasar Ramadhan.. tapi belum jumpa.. So untuk ketika & saat ini, hantam ABON dulu laa..

Saturday, May 22, 2010

BAGS & RECYCLE..!!

Been busy lately.. Teacher's Day @ school last Thursday. Hah, I forgot about the gifts & presents for all dedicated teachers @ school. Spent 2 days working (damn hard..!!) on the "sempoi habis" (SIMPLE) bags.. Bought the materials months ago. 14 bags, nasib dapat siap on time. Kalu tak, mau ada delay hadiah untuk cikgu2 semua..

Tengok dari jauh je la.. Tak main 2 layer, selapis je ni..

Wrote about it years ago...  READ HERE.. Yup, I keep my vegies semua dalam recycle Oatmeat pack tu.. Recycle beb, memang semua sayur mayur tahan lama. Though saya ada tempat simpan sayur yang berjenama itu, but the result.. yang ini lagi bagus..  

Sayur tahan lama..!!

Please everyone...!!! Let's sort and recycle semua yang ada dalam rumah kita..!! Get 4 big plastic bags & hang anywhere outside the kitchen or mana2 laa..

Bottles..

Cans..

Plastics..


Nak mula memang susah, dah mula senang je..

Wednesday, May 19, 2010

DAY 5 & 6 - BANDUNG/JAKARTA

Day 5 (last day in Bandung), check out after breakfast & forced the kids to pose around the hotel laa.. Bila lagi nak sampai kan..

Arion Swisbel Hotel..


Oohh, the landscape.. chanteq laa.

Public transport..


Pasar Baru Bandung.. ala2 Pasar Tanah Abang di Jakarta.. Beli la sikit2 utk Raya.. Jumpa ramai Malaysians here..


Kartika Sari... delicious Brownies here.. tapi dah makan.. Zana & Hashim beli kan..
Amanda.. also selling Brownies etc.. sedap jugak..


Ooohhh..!!! So proud with Upin & Ipin.. they're everywhere in Jakarta & Bandung..!!! The local kids love them..

Nasi Kuning for lunch.. Daddy punya.. Lunch @ RUMAH MODE.. sebab Boss nak sambung shopping.. Me..?? Still looking for arts & crafts nya..

Bakso Malang - MINE
Batagor.. kongsi2 punya.. sedap sangat.. Nak lagi tapi perot dah sendat..

Zharif had Mee Goreng (aahhh tak hengat nama, panjang bebenor)..

So banyak food with MALANG & MALANG ni... like my Bakso MALANG... ropanya MALANG tu nama tempat.. cehhh aku tertipu..

Children's area.. No wonder this place is always packed with manusia... One stop shopping place, ada musolla, tempat makan, children's area, massage & reflexology.. and banyak lagi.. Tak sempat nak recce seluroh jajahan nya..

Ice creams, drinks anyone..??

Ni la Hotspot Rumah Mode ni kot..

Jangan tak nampak sign board ni.. Besor bebenor haa..

Eeyy, macam sedap je..
Another Shopping Outlet... Dah nak balik baru sampai.. Hubby jumpa Cycling Shirt here.. Suka nya dia..!! Murah lol..

OK.. Last destination...


With Pak Opik.. guide & driver untuk tour @ Bandung.. Sangat helpful & baik...

Haaahh..?? Macam tak caya, tu je ke barang dagangan..?? Uhh..

Amik train siang, nak tengok view..

Chanteq...!!

Juga chanteq.. but its 7pm oredi so not so bright la the langit.. Sampai pon malam... Dah gelap Bandaraya Jakarta..

The Ascot Jakarta (rumah Zana yg kami tido) mengadap Thamrim City.. Another shopping mall.. Banyak local products.. Yey yey, tinggal anak dengan Zana & off we trekked the place utk 2-3 jam.. Yes, and I got my stuff..!! Mana gambar..? Mana gambar..? Takde ekk...

Bye bye Jakarta.. will u again InsyA...

Soekarno Hatta International Airport..

Ouucchh... perot dah kenyang, lunch @ Zana's place tadi.. Kalau tak mau jugak try Nasi Rawon Setan ni @ the airport..


Mau boarding daaaa.. Will miss everyone here in Jakarta..

Sunday, May 16, 2010

DAY 4 - BANDUNG

Day 4 - Lepas breakfast kami terus ke Tangkuban Parahu.. an active volcano 30km north of the city of Bandung, located in Subang Regency (bukan Subang, Selangor eekk), at about 2000m sea level.. Fuuhh so tinggi.. 


Nature baby... Welcome to Nature.. 


 Ni lah spot yang mesti di-capture @ Tangkuban Parahu..

Trekking down to Kawah Domas.. (Domas Crater)


Batang dari Pokok Batik.. (product from Batik Tree)


Oohh, like this one maaa.. to get the beautiful pattern for the little vase..


Ooouucchh, gayat nya.. Look, Kawah Domas down there..!!


Hehehee.. not fit for adults lol..


Cashewnut Tree..


Zharif's with the guide.. Walla that boy was so energetic one..


Yeah, we're here.. Not yet half way lol.. I was crazy tired but cannot show off lah.. Malu..


There.. there laaa.. the craters etc.. Some still boiling with >100 celcius lol..!! Some Japanese ladies spent some time boiling & eating their hard boiled eggs..


Daddy's busy scrubbing his legs with the muddy soil..


Oohhh, dont go so near la boy..!!! Phew, that's the hottest spot I guess..


Next off to Sari Ater Hot Spring Resort..


Read..


 Aiyaaa.. they had so much fun.. So leceh to change clothes etc, I chose to be the camerawoman only lah..


 Lunch.. Oh soooo tasty & delicious..


Bandung... shopping heaven people said.. So here we're at the first Outlet..


 MODEPLUS


And next to the famous RUMAH MODE.. the driver told us that Malaysians love this place..!! Yeah, I met some VIPs too...  Oh so oso the celebrities came here to spend oso aahh..


But its not the goods/products etc at the place that I like.. its the landscape & layout.. Beautiful..!!! Sangat chanteq..


It's dinner time.. Everyone's hungry.. Till next day laa..


Last shot before dinner..