Thursday, April 15, 2010

CRAVING.. CRAVING..

Kids at home.. and keep mumbling... "U SELL BROWNIES ONLY MUMMY, U DIDNT BAKE FOR US FOR SO LONG.." Hehehhee.. OK OK..!! Sunday 1st batch, Monday 2nd batch.. Wallaa.. There goes my cholestrol & sugar in the body..!!!

Makan anak beranak bagai nak rak...

Cooked Mee Rebus for dinner semalam.. Feveret boss la.. The pic above, kuah saja sebab ini portion Boss punya.. simpan untuk hari esok lusa...


Also Strawberry Lassi... Alih2 pukul 7.40pm, dapat sms,
Boss : I kena dinner kat KT dulu sebelum balik laa..
Me : I dah masak Mee Rebus u tau tak..
Boss : Ya ke, sorry.. Nanti I makan for supper..
Me : Tak yah le, camna nak kurus kan badan tu.. Next month la pulak u makan..

Hasrat menggunung tinggi laki bini utk diet tapi disiplin sokmo nya out.. Nanti masak sempoi2, jadi isu pulak.. Masak gempak2 kang, makan banyak pulak..
********
Craving for Mee Curry for so long.. So last week, (Wednesday kot)...
Off to the market & shopping for the bahan2 laa.. Masak lebih, nak sental utk breakfast the nest morning but.. rupanya tak pedas sangat & kids makan terlebih je sikit.. Hhhmm, tak pe lah, simpan je mi kuning tu..

Next day, acara hantam leftovers - sawi celur saki baki Mee Kari ada jugak lagi, goreng la jadi Mee Hailam..?? Udang tadak, daging pun tadak, ayam juga ada... Hantam saja laa..

Tuesday, April 13, 2010

SIHAT & TAK SIHAT..

Last Wednesday hubby kena pi KL lagi, ada meeting. Kete tinggal sebiji. Kete hubby dah kat workshop, ada sikit hal belom settle. Weekend nak balik Kuantan. So Khamis lepas, kids abis sekolah je mintak tolong kawan hantar pi bus stop. Nak beli tiket bas ekspres pi Kuantan, tapi takde la pulak sebab bas banyak penoh. Kawan ni pon kata bas lompat2 ke Kuantan banyak. Tunggu tepi jalan. Alih2, ada akak tu kata bas lompat pi Kuantan dah takde serbis. Operation discontinued, kat Kemaman banyak bas katanya. Kawan ni pon dengan sesungguh nya hantar jugak ke Kemaman.

Hubby kata amik taxi je. Ggrrr.. taxi RM130, bas lompat2 ni RM9.20.. Idok le kedekut, tapi sayang nya duit mak aaiii... Another reaason, TAKUT eehh nak naik taxi, nanti kena kidnap..!! Nauzubillah.. Pastu pernah terpikir, bila la nak bawak budak2 ni rasa naik bas lompat2 @ bas town, bas yg dulu2 saya dok naik masa zaman sekolah. Tekad, heret anak2 naik jugak. Dah prepare, jus oren yg amat sejok, candy2 & cekelat satu bag kecik, pastu DS & PSP depa.. Zharif ada tanya, "are we on the right bus?".. Saya kata "yes and why?"... Pastu dia kata "its ok, i'm just asking".. Fuhh, lega & amat bersyukur, coz the whole journey depa tak de komplen langsung. Rasa jugak kesian, BAS TAKDE AIRCOND, angin ikut tingkap je, tapi ini lah peluang nak bawak. Alhamdulillah, smooth journey though lama la sikit coz bas banyak stop amik passenger kan.. Ini lah bas yg dinaiki... BAS SIHAT.. ehsan skolblog.com.. Kemaman-Kuantan, 1 jam 50 minit.. Hehee.. kids said boleh je naik lagi..
***********************


Amat lah suspen malam tadi.. Marsha demam. Temp 40 ke atas sepanjang malam. Dah tuam dengan air & air batu. Tak jugak turun & kebah. Petang tu OK je though tekak ada ketat. Rasa lama betol nak tunggu pagi. Bangun pagi terus siap, pi klinik pukul 7 lebih, temp Marsha 40.6. Sampai klinik tanya nurse ramai patient ke. Kata nya ada la 6 orang tapi doctor busy, ada patient baru accident, nak release ambulance pi hospital. Mintak torpedo/supersitory sebab saya nak insert kat pungg*** dia je. Tapi nurse tu kata tunggu. Mintak lagi sekali, kata saya temp Marsha tinggi, dia diam jugak. Pastu saya naik sikit je tone, mintak jugak sebab anak ni demam, temp tinggi..!!! Pastu datang sorang nurse amik temp, terus grab Marsha masuk emergency room. Saya ikut. Dia bilang something dgn doctor. Pastu dia buat. Pastu saya mintak antibiotics, sebab Marsha kata tekak dia tight. Rasa nya itu la yg buat dia demam panas. Doctor tu pandang jugak saya, semacam.. Dia check, pastu dia sign health card tu.. Memang dia bagi pon antibiotics tu.. Balik rumah, makan ubat & Alhamdulillah, Marsha dah OK after 2 hours.. Hhhmm, dah terloncat2, hantar jugak la pi sekolah, pakai mask.. and now pun dah OK.. Alhamdulillah..
************
Tapi saya ingat, our late pediatrician in Vietnam, memang dia suruh simpan supersitory tu.. Guna masa temp budak tak turun2.. Tapi dah habis stock years ago..

Thursday, April 1, 2010

LAZY & BUSY..??

Marsha was so excited since February. Mau birthday party in school. With her Year 1 and junior school frens. Ohh me so crazy to think about it. But so relieved now that its over. Drained & exhausted, but I was extremely happy because the kids had fun.

She wanted a "Little Pet Shop" cake..??? Baked her fav & simple choc cake, ordered the edible image & there u go.. The naked cake was horrible. Thanx to fondant, rolled & cut into flower shapes and pasted here and there.. Pheeww... This year, she wanted pink topping for the cake. OK, white cooking choc plus pink essence.. Hantam saja..

Ohh my little girl... she's so tall compare to her 7 years old frens..

I was thinking the singing & cutting the cake wud be boring huh.. and so, we decided to have muffin deco session before lunch.. Waahhh, look at all the talented kids.. Glad they had fun..

The children's muffin..

More muffins & their deco..

Nice..

Marsha & frens... eating time..

Inspired by the 2 taikaches & sifus from their blogs (KAK UMMI & MAKLANG), I bought the fabrics & sewed the simple bags for Marsha's classmates. Pheeww, not easy though a simple one. No close up huh.. horror inside.

And last but not least, goody bags for the children too.. Opss, also for the teachers..