Saturday, January 16, 2010

MAJLIS PERASMIAN

Ni lah antara tempat merendek bila ke KL.. Pastu lansung ke IKEA. Tapi ini citer tahun lepas. Dah berbulan tak sampai sinun.. Manyak hal lain maa...


Asalnya tak tau pun asal kewujudan HOUZ DEPOT ni.. Hubby yg beria2 nak pi sana.. Ikut je kata BOSS ku itu..



Ini ropa nya idaman kalbu nya. 2 kali sebenornya (2 ujung minggu yg berturut2) pi surver mervey menda ni. Anak 2 ketol, pakai atas dapor pun OK je. Tapi BOSS mau, hangguk je la kepala. Ggrrr.. mana nak humban dalam rumah ni. Sarat dah haaiii..


Ini semua kes suka benor nonton "LICENSE TO GRILL-AFC".. Abis anak2 pun excited giler. Ya lah omak nya tumpang sekaki. Dengan ini rasmi lah grill ini hari ini.. Makan berempat je sebab nak ngabiskan daging batang pinang yg dapat masa Raya Haji lepas.. (maaakkk aaii lama nya..) Nasib lak ada bahan dalam fridge.. Plan ngejut gak ni sebab malas nak hangkut etc menda ni..



Ni antara menu.. Ikut le suka hati menda2 pun, asal topping nya CHEEEEEEESE..





Pembantu yg sama2 penat lelah menyiapkan segalanya... Puas hati sebab Marsha yg susah nak makan ni, telah makan dengan lahapnya... Lapor le baru balik Taekwando dengan abang nya... Apak nya pulak baru balik cycling merentas utan belantara di Kerteh ni... Yes, peti bisa di-refill kembali.. sebab udah di bereskan tadi.. Suka tengok fridge tak banyak benda.. hehehheeeee....

Wednesday, January 13, 2010

MACAM-MACAM HAL NI..

Patut le kepala biol bengong lately.. ropanya high cholestrol lagi.. Tuuuppp naik 7.4 kali ni. Prrgghhh, pesal lak ni. Geram jugak sebab memang jaga makan jugak ni. Ceess, rugi je jaga perut all this while, naik jugak kali ni.. Baik aku tibai je.. Tapi nowadays banyak amik lime juice, pekat2 punya.. OK je dengan ubat baru, Crestor.. Tak macam Lipitor dulu, kasi gue gigil & panaaasss dalam kepala..



Sabtu baru ni, dapat sms dari adik laki sorang, adik bongsu lak tu. Warded @ KPMC, Puchong, positive denggi. Tak sedap hati, ajak hubby pi KL. Tapi dia busy dengan Board Meeting. Memang paham tu. Mintak izin nak drive dengan mak & kids. Dia kasi sebab hari cerah lagi, 3pm..


Get well soon dear bro..
Kerteh to Kuantan memang bikin darah naik sebab bukan highway. Ada lak pokcik ni memandu slow giler, tak nak kasi overtake, dok bawak betol2 kat line tengah tu. Ada jgk lori bawak gitu dgn terhoyong hayangnya, mau je aku telipon nombor kat belakang lori tu. Tapi camna lak sebab tengah drive. Sampai Kuantan lega sikit, amik mak & teruuuusss amik highway via Gambang to KL..


Ni lah ropa daku semasa memandu tempohari... Kerteh to Kuantan..Nasib tak tukor jadi Catwoman gitu.. Wiaauuuuu...!!!!


5pm dari Kuantan, solat Asar dulu. Tak mau stop tengah jalan. Aimed nak pass area Karak before Maghrib or malam la kononnya. Masuk highway terus ikut flow kereta lain. Rasa macam tak laju je sebab banyak kereta kan.. Mak pun kata OK je speed lagu tu. Tak laju & tak pelan. Tak tengok pun meter. Tup tap bawah fly-over kat Maran kot, ada lak sekujur tubuh yg gagah perkasa, dengan uniform putih nya, dengan camera canggihnya... Tengok meter, maaakkk aaiii 130km/h..!!! Ceh, nak buat camna dah jadi gitu. Awat kete lain pun tak slow, mesti semua kena la tu. Tapi takde lak kena tahan mana2, saman ekor la kira ni kot..?? But ramai ada mentioned, saman ekor tak yah bayar sebab takde bukti unless ada photo. Sebab saman tu takde kita sign. Ya ke..?? Citer dengan hubby, dia diam je.. Gggrrrr..... kat dalam kot.. Sampai jugak Gombak tepat 7pm, Alhamdulillah...

The next day drive balik to Kuantan dengan 2 kids je. Mak tinggal sebab nak jaga anak laki tunggal nya itu. 11.30am from Puchong & 3pm sampai Kerteh. Non stop punya journey. Kasi kids makan dulu, pi toilet dulu, tak kasi minum banyak.. Isi minyak @ Ulu Kelang.. Alhamdulillah.. Ini adalah trip ter-ulung, drive alone with kids to KL... Yey, lepas ni boleh buat lagi... (Adikku yg denggi dengan blood count 16 tu dah discharged pagi tadi.. Alhamdulillah..)

Monday, January 4, 2010

HAPPY 2010

HAPPY NEW YEAR SEMUA... HAPPY & HAPPY SOKMO.. Moga 2010 akan lebih meningkatkan prestasi kita dalam semua aspek.. agama, ilmu, silaturrahim, peribadi & sahsiah diri dan segalanya lah..


HAPPY NEW YEAR = HAPPY BIRTHDAY HUBBY... Takde special la sebab hubby bukan jenis yang suka sangat celebrate2 ni. Tapi bikin jugak sebijik kek, kids buat birthday card.. Hubby kata dah beli hadiah untuk dia, kesian sebab maam tak kerja kan.. Huwa hahahahahaa... lagipun bior dia beli benda dia suka..


Nak le konon celebrate malam New Year tu tapi hubby udah ada appointment. Ada New Year night ride dengan kenkawan sikal nya malam tu.... Ikut lah hai.. Memang dia suka outdoor activity, bior je lah.. Nak pi diving, area Pantai Timur belum habis monsoon nya...

Ni adalah photo MSG ... Banyak terdapat dendalam makanan yang semestinya di kedai nun di luar rumah sana. Yang tak best nya, saya amat allergic kepada benda ini. Kot masak, saya ganti dengan gula aje.. Udah di praktik dari kecik lagi.. Sedih sebab kurang dapat menikmati makanan di luar. Kalau depa taruk sikit, OK lah kan. Kalau taruk banyak, gerenti balik rumah saya sakit kepala & merenyap bisa2 badan.. Lately banyak keluar rumah, jadinya banyak le sikit makan kat luar...


Ni dia feveret kalau makan kat Restoran masakan Thailand.. Adooiii maak ooiii, sabor je la lepas makan ni. Memang banyak kot ditaruknya. Migrain jadinya, bergelen2 la telan air kosong.. Puas jugak makan kat rumah kan, mesti lah nak makan kat luar jugak. Time nak makan tu, must be mentally & physically prepared lah..


Haahhh... Western food tak kurang kuat nya MSG ini.. Gravy dalam Roasted Chicken pun ada.. Kat rumah buat sendiri OK la boleh control, kat luar sinun nak control lagu mana... Yang tak bestnya bukak tahun baru ni, badan jadi lemah gemalai, macam dah tua sangat agaknya... Makan je sakit kepala, bisa badan.. nak pi doctor takut le pulak.. Yang pasti BP mesti rendah sebab pantang makan... anak baru bersunat kan.. Pulun ikan je la hari2 sejak seminggu yg lalu... Tapi ikan memang best lah kat sini sebab fresh, mata ikan masih bersinar..!!!

Agak2 ropa nya macam ni la.. tapi I tell u ikan kat sini lagi segar mekar tau..!!! Can make sashimi/sushi mushi fresh2 one...