Wednesday, December 1, 2010

BASUH KERETA DALAM HUJAN...

Yup, sekarang musim ujan di pantai timor.. Though belum lebat & hebat monsoon nya, tiap hari mesti ujan walaupon sikit.. Semalam drive ke Kemaman, layan anak dengan aktiviti nya.. Depan lori, belakang pon lori.. Ada kala lalu kat hutan, ada kala lalu kat construction site.. Segala jenis lori guna jalan.. Hujan turun renyai2.. Tak lebat..


Sampai rumah.. maaakkk aaii..!! Ni lah ropa kereta.. Hari dah petang, nak gonyoh tak sempat.. Penat pon..


Hampir seluruh kereta bercorak ni.. Pagi tadi dah tak tahan.. Budak2 ni suka sandar, gesel2 badan kat kereta.. Dengan berkobar nya, amik semua peralatan.. Ada lak makcik2 gardener tengah cantas pokok.. Hujan sepoi2 bahasa tengah turun..
***
Makcik Gardener : Mek, basuh kereta tengah hujan..?
Saya : Ha ah, kereta berselut ni dari semalam.. 
Makcik Gardener : Nanti kotor balik, hujan ni..
Saya : Tak pe aahhh.. Tunggu hujan lebat lagi, saya sabon je, pastu bior bilas tengah ujan..
***
Al kisah, ujan tak lebat.. Ujan kejap2, turun segan silu.. Terpaksa jugak tarik hose, bilas la satu kereta tu.. Dah sudah tu, baru park kereta bawah porch.. Keje ngelap2 la pulak.. Takde la nak ngelap tengah ujan, kang orang kata sakit mental pulak..!! Takpe, nanti ujan lebat, teruk je kereta tengah ujan lebat.. Jimat air & tenaga..!!
****************
Musim Hujan = Lapar


Mulan = Chocolate
Yes, chocolates drive me crazy...


Craving for chocolate...!!! Baked a loyang of Brownies this morning..
Thanx CARROLL for the recipe..

6 comments:

Joy said...

salam kenal mulan..I basuh kete sebulan sekali je..hehehe

~ yus ~ said...

kete warna hitam mmg cepat kotor kan. Kat rumah ni biasanya, selesai je basuh kete, hujan pun turun dengan lebatnya, kalau tak basuh tu, tak turun pulak...:D

en_me said...

sodappnyerr kek cokolat tewww..

aNIe said...

Mulan...sedapnya brownies... nak resepi...!!! terliur akak ni...

Eh... hari tu akak basuh naza dalam hujan jugak... dah bersih dah.. gonyoh ngan syampoo... hujan kasi bilas...hahahh

♥peachkins♥ said...

the cake looks good...

MULAN said...

joy: i pon malas tp kids ni suka gesel2 badan kat kereta.. hehee..
***
yus: tu la.. dah nak sangat kete hitam.. hahaa..
***
enme: nak brownies, mai sini la..
***
kak anie: try la recipe tu.. click carroll tu.. tapi terkadang texture jadi lain2.. janji ada rasa.. hehe..
***
peach: ohh.. (shy here).. i'm sure yours is much better than me.. heee..