Thursday, November 25, 2010

TANGGUH & TANGGUH...

Apa nak jadi ni..!!! Banyak sangat alasan diberi... 


Ni patchwork yang saya bikin masa tengah ngandungkan Marsha dulu rasanya lah.. Dia dah 7 tahun ni.. Nak jual ke? Sayang la pulak...


So dah 7 tahun la mende ni dok terlipat dgn sopannya di dalam laci... Bila lah panggilan/seruan untuk menyiapkan nya ni..??? Go Mulan.. Goooo Mulaaannn..!!!


Pembantu rumah adik saya, bekalkan sambal ni untuk Mak yang nak ke Mekah baru2 ni... Dah berapa kali diajarnya.. Dah berapa kali ditunjukkan depan mata... Bahan2 pon dah siap dibeli.. Alih2 masa Raya Haji baru ni, dia bekalkan lagi untuk saya.. Sambal Bilis (resipi Indonesia nya)..

RESIPI:
1 cwn Ikan Bilis kecil-digoreng
1 cwn Kacang Tanah-digoreng & kisar
6 uals Bawang Merah-dikisar/tumbuk
20 biji Cili Padi-dikisar/tumbuk

CARA:
Tumis bawang, masukkan cili padi. Masukkan ikan bilis & kacang.. Goreng hingga agak kering.. 


 Sejak dua menjak tak de outing sangat sebab ramai takde kat Kerteh ni (coti sekolah), dok ngadap & browsing kat internet sana sini.. Jugak nonton Drama Korea (kat TV & DVD). Perot lapar tapi malas nak keluar, feveret nya mestilah Biskut Cream Crackers cicah Kopi O.. Abis tu lapar lagi, amik makan dengan sambal bilis tu.. Kenyang dari pagi sampai tengahari...

4 comments:

fa*atip said...

teman tengok kat slide tu, teringin benor pulak rasernya nak jalan ke vietnam...hehehe

~ yus ~ said...

Wah kak, macam sedap je sambal bilis tu, nantilah tunggu mood rajin datang cuba buat..hahaha. :::dasar pemalas yus ni:::

Lollies said...

i love your quilt(?) bestlah bole jahit camtu. tak yah buanglah. kasi kat cucu nanti. hehe

MULAN said...

fa: pi aahh... byk tiket murah.. nnti kalau nak pi sendiri ater citer kat teman.. teman kasi info.. kena ada pengeras ekk..
***
yus: senang sangat.. sikit je bahan tapi malas telah melampaui semangat..
***
lollies: tu tang patchwork ok la lagi, pakat sambung2 je.. nak men-quilt kan tu la masalah negara... dulu buat ramai2.. ni tinggai sorang seketol, takde semangat.. dgn batting cotton nya, nak menyembat nya.. semangat masih ada ni, tapi nak kena cucuk2 dulu tahap malas ni, kasi meletop & gone.. hehehe..