Monday, November 22, 2010

SESUAP NASI

"SALAM AIDIL ADHA"


Sementelaah menunggu King & Prince solat Jumaat di Masjid USJ, 2 minggu lalu.. Di kanan pagar masjid.. Bukan entrance di main road..


Di kiri pagar masjid.. Mereka duduk meminta sedekah.. Sungguh saya melihat, antara yang diberi banyak nota wang berwarna merah.. Sungguh pemurah rakyat Malaysia..


Sesudah jemaah selesai solat & meninggalkan masjid..


Dari kiri & kanan pagar, mereka bersatu..


Mengemas semua, bangun melulu..


Si nenek (mungkin) mengendong si cucu..


Lantas berjalan sekilas lalu...


Si Ibu berlari pantas begitu..


Mengejar bas, mereka berlalu...
Sungguh sedih, sungguh pilu..
Melihat kudrat Si Nenek & Si Ibu,
Adakah selamanya mereka akan begitu..
Bagaimana kah masa depan si anak itu..
***********
Yup.. Terkadang boring, me & kuncu2 berdating di kedai resipi rahsia itu.. Dan menu feveret ialah itu ikan disaluti dengan cheese kan kan kan...


Tapi ini fresh from my Kitchen 2 minggu dulu.. Sesaja nak coba sebab baru perasan ikan mentah itu ada jual kat hypermart sini.. Hhhmm, walau 100% tak seropa, padan la cost nya 1/4 dari rege kat kedai itu.. Cuma ikan yg di marinate dgn garam, lada hitam & oregano.. Tabur cheese je & bakaaarrr...!!! 


Ni yang dah di separuh baham..!!!


Teruja dengan resipi2 KAK HANIELIZA, esp pasta2 yg berbagai ropa itu... Nak la coba tapi bahan tak cukup.. So dengan sempoi nya jadi la Pasta Malas ku ini.. (Bahan2:- bawang merah-tumis, ayam, udang, carrot, brocoli, sos tomato, sos cili, kicap manis & oregano).. Sonaaaangg jo.. 

9 comments:

zany said...

saya tak berapa berkenan lihat situasi semua tu sebab mereka sihat walafiat, ada sesetengah mereka pendatang asing (Rohigya), kita terlalu bermurah hati hinggakan mereka jadi terlalu bergantung.


Ibu bapa saya di kampung lebih tua daripada mereka tapi masih berusaha cari rezeki, kerana mereka dah terbiasa berdikari. Teringat kawan saya bercerita, dia bimbang dengan anak-anak saudaranya yang saban tahun bila nak raya dapat macam2 hadiah, sebab status ibu dia sebagai ibu tunggal, hinggakan budak2 tu tak tahu nak buat apa2. Hanya mengharap.

NJ@Goboklama said...

sket setuju dgn komen di atas, tapi terpulanglah pd niat sedekah kita,bukankah tangan yg mmberi lebih baik drp tangan yg menerima?

anis said...

Salam

Kak Mulan ada tak kenal anyone yang blh buat kek or florist kat HCMC? Saya ingat nak send birthday gift tapi tak berani nak order online

DrSinga said...

pendatang asing kan???
berapa sehari ek diorang dapat...
boleh seratus dua rasa2nya...
rakyat Malaysia ni pemurah..

Kak Anie said...

Pastu tu nampak sedap mulan...

Mulan... akak selalu kalau memberi pada mereka yang macam tu... akak niat dlm hati... niat kita nak bersedekah... kalau diorang menipu itu dosa mereka dengan Tuhan...

en_me said...

kak, pinjam sepoh hinggit.. ihiks

"MULAN" said...

zany: banyak dapat tu rasanya.. yg tak puas hati sbb fizikal nya masih kuat..
***
nj: betol jgk tu... camna nak kurangkan mereka2 ni.. sbb tubuh badan mantap..
***
anis: will buzz u nnti..
***
dr singa: oohhh mmg banyak.. at least 5 kpg duit merah saya tengok.. sbb tak sempat nak kira..
***
kak anis: betol jgk.. sbb kesian tengok anak kecik tu.. niat je la sedekah.. tapi terkadang hati saya ni jahat gak.. geram sbb malas keje.. at least jual la tisu or apa2 ke..
***
enme: pi pinjam dgn makcik tu.. hehehe... dia dapat byk hengget merah..

zany said...

muni, kat shah alam pasar tani ada satu lelaki cacat,terkulai je leher, dia duduk atas kerusi roda, at least dia jual tisu, dia stay sana sampai tengahari, jam 12 pun ada lagi, punyalah panas. saya memang akan ambil tisu tu sepaket, lebihan saya bagi tu, ambillah untuk dia.

Orang kata kalau nak merubah kehidupan orang tu, jangan bagi ikan tapi bagi joran.

"MULAN" said...

zany: haa.. betol.. kalau yg jual tisu etc tu mmg la patut kita tolong.. at least ada usaha..