Tuesday, November 23, 2010

NAK SIHAT..

Adoyai... Baru2 ni terasa imbalance nya kepala (or badan) ini.. Takut sebab dok kerja hantar/amik anak di sekolah.. Teringat berbulan2 dulu, tahap gaban kolestrol agak tinggi.. Heh heh, ku gagah kan diri ke klinik, buat Blood Test.. Sebab obat tak amik pon dolu sbb malas la.. Takut jugaaakk..


Gerraaamm ni... Semua result blood test amat cantik esp tang gula sebab ini mulut suka makan cekelat & cakes & tahap sweet tooth amat lah gaban tinggi nya.. Langsung kenapa hanya kolestrol yang tinggi..?? Sunggoh tak paham.. 7.6 adoyai.. OK, janji pada diri, akan makan obat & teguh disiplin nya..


Ini...!! Teh Orang Kampung, diminum setahun yg lalu.. Nak kurus konon tapi ropanya membantu masalah constipation keturonan.. Suka sangat.. King pon dipaksa minum.. Gaduh awalnya sebab tak tahan ke bilik air.. Tapi kini dengan macho nya kami bisa mengawal ''panggilan'' itu.. Legaaa beb, bior pon menahan perit di kala memulas.. Sakit kepala yg awalnya disangka migrain pon hilang, angin/sendu di dada juga kurang.. Tapi, ngape berat turun 1-2 kg je dalam setahun ni.. Tapi orang dok kata macam ala2 korus, seluar pon kena tukar yg kecik satu saiz..


Sementelaah, tak keluor umah sebab takde hal.. Sebab Kerteh jadi sunyi sepi.. Sebab ramai balik umah masing2 di seluruh Malaysia.. Sebab rata2 rakyat Kerteh, bukan rakyat asal di sini.. Sebab dah cuti sekolah kan.. Sebab itu lah saya membanting tulang, menghabiskan kuih raya Haji (..err kuih raya Puasa kot) yang sebalang ini.. Sunggoh sedap.. Manis lemak gitu..

5 comments:

zany said...

Muni, selalu orang kata makan oat bagus untuk kawal kolesterol, pernah cuba tak?
saya kolesterol, so far Alhamdulilllah ok, tapi lemak tu yang masalahnya. Bahaya juga kan untuk jantung.

Tie said...

Salam,

Err... kak tie pun ada masalah berat badan ni.. susah benar nak kawal sebab kita ni orang dapur. sambil masak sambil makan, hehe...

zino said...

kena ikut rina jogging setiap pagi tu.. hehe

"MULAN" said...

zany: ada jgk tapi everytime nak makan oat, perot dah kenyang.. hehee.. alasaaaannn je sokmo.. will do will do.. tqs..
***
kak tie: betol sesunggohnya kak tie.. kita dok dapor.. sambil ngap semuanya laa.. hahaha..
***
zino: adoyai jauh nya nak ke kemaman hanya utk berjogging... hehehe.. alasan lagi.. tapi takut tak jogging.. takut pi lepak & makan2 je.. tau je kalau jumpa.. hangat citer..

silversarina said...

haaaa... jom kita jogging lepas tu lepak2 dan makan2 ...hahahaha .