Monday, July 5, 2010

MANGGA, MEMPELAM, MANGO, PELAM..

Weekend yang lepas kami di rumah.. 6 weekend yang terdahulu kami musafir, ke KL je ikot hubby ada kirja.. Dok mintak (ala2 paksa) hubby panjat atap rumah. Sebab mangga/mempelam nun sayup di atas atas bumbung. Sape nak kait, sape nak amik.. 2 weeks ago, dapat kait around 30kg.!! Tu yg dapat capai dengan galah 20 kaki kami.. Lengoh leher seminggu..

Cetttt, kita pandai panjat, tapi tak pandai turun.. So King sowang je la buat kirja mengait dari atas bumbung tu.. Kita jadi orang suruhan kat tanah je..

Dari pandangan sisi.. 3D, 2D.. ikut je la.. Tapi yang pasti memang tinggi bangat buah2 tu.. Sesape yang duduk dekat ni, mai la tolong habiskan mangga, daripada monkey2 kat hutan belakang tu rosakkan sumer2 tu..


Geram bebenor nengok buah tu, atas sebab itu lah terpaksa mintak tolong King kaitkan..

Ni antara yang dapat.. Total untuk weekend ni 45kg..


Ni pon antara kat dapur kami.. Sape nak makan banyak sangat kan.. Distribute je la..


Antara hasil terawal.. Ni tempah dengan orang la.. Tak reti nak buat.. Takut tak jadi.. The Best Jerok Mangga ni..!!! Dok termenung punya lama, apa la nak buat dengan mangga yg banyak ni... Antara2 nya, seperti tertera di bawah2 ini..


MANGO PUDING ~ FROM NICOLEKISSDIET.BLOGSPOT.COM


MANGO CHICKEN CURRY ~ FROM CLOSETCOOKING.BLOGSPOT



Another version of MANGO PUDING ~ FROM HAPPYHOMEBAKING.BLOGSPOT
MANGO SORBET.. Fusshhh, ni lazat gila ni..


MANGO CHUTNEY pon sedaaaappp tapi tak reti nak buat.. Takut tak tahan lama..
MANGO CAKE ~ FROM TASTEFOOD.INFO




MANGO ICE CREAM ~ FROM UTOPIANKITCHEN.WORDPRESS



ICE BLENDED MANGO ~ FROM APRILCHERRIES

16 comments:

fa*atip said...

amboiii, banyak benor resepinya tuh! teman capai pisau je, terus ngap ngap ngap...wah, buat juice pun not bad kan? Tenkiuuuu...lep you! hehe

indahhouse said...

salam kak,
Oh.. terliurnya saya nampak mangga. kalu dekat, mau saya borong beli ngan kak. Mangga epal kan, bulat2 gitu? Kecur melihatnya.

hanieliza said...

Salam..
nanti esok kakliza datang yerrr...InsyaAllah...

~ yus ~ said...

Amboi kak...memang subur betul pokok tu. Banyak betul buah mangganya..Puashati makan ni..hehe

Dayung Serian said...

buat sambal sedap ni...:)

Ajzie said...

wowwwwwww sedap nyaaaaaaaaa mulan... melelehhhhhhh tgk!!!!

fatenton said...

ya ampun sedapnyeee
haritu i nampak byk mangga bergayut2 kat rumah org geramm sgt rasa nak curi je ;p

lama kak mulan tak update blog :)

en_me said...

ammvoiii sodapnyerrr..

pB said...

POS LAH YG JERUK TU PD PB

Kak Ty said...

jeruk tu nampak sedap jer...

"MULAN" said...

fa: rasa la seket sowang ekk.. ni pon tak abis lagi.. naik tegang orat leheq doq kait lagi..
***
indah: kalau datang, amik free je.. byk sangat..
***
kak liza: dah habis ke tak..
***
yus: tak perabis kat kami, dok kasi sikit sorang.. banyak sangat..
***
dayung: ohh yes, sambal mangga memang sedaaappp..
***
azie: kallu dekat, kita pos yg keras2 tu..
***
faten: busy aahh faten.. busy kait mangga.. heheee.. kalau dekat, meh sini kait & makan puas2..
***
enme: memang sodaaappp..
***
pb: takut pos nnti jadi jeruk kering.. adoi.. kesian nya pb jauh..
***
kak ty: jeruk tu memang paling best.. ada kawan kat kemasik yg buatkan..

donnyien said...

terliur aku tengok...huh

DrSinga said...

45 kg !!!???
kita kawan kannn.....
ngeee.....
(pssst...tak nak ajak kawan datang rumah ke..?)

"MULAN" said...

donnyien: kami kat sini dah masuk tak larat nak nengok mempelam lagi dah haa... hehee.. tapi dok kutip kasi kenkawan..
***
drsinga: doocc, pesal la jauh kan, kalu dekat kita hantar.. mai la tolong makan.. tapi kena tolong kait dulu sebab tinggi bebenor.. hehehe..

gardeninheaven said...

bestnya tengok mangga tu. kalau dekat confirm i dah amik sikit! tapi apakan daya dapat tengok gambar saja...waaaaaa... takpe ada rezki esok esok sampai i ke kerteh yek. insya Allah :)

"MULAN" said...

rudy: tu la jauh bebenor.. kot dekat mmg i kait utk u je..