Friday, July 16, 2010

HIKAYAT EPAL & DURIAN KINI...

Diabaikan hampir sebulan dalam peti sebab kitorang busy dengan mangga kat luor rumah..

Takut jugak epal ni merajuk maka dengan teguh nya semangat, terpaksa dilaksana kan jua.. Nak buat "Apple Crumble" tiga tahun lepas.. Tak terjadi-jadi lagi, maka kini terhasil lah jua akhirnya..

First time buat, agak menjadi jugak Apple Crumble ni, ropanya senang dari menggelek & mengadun Apple Pie..

Tapi maakk aaiii, manis sikit resipi tu, dah kurangkan gula, tapi masih manis melengkang.. Habis sugar level aku.. Kena postpone buat blood test..!!

Opss, dah masuk oven.. Lupa nak posing tadi..

Ni dah masak.. Tak amik dari side angle sebab permukaan nya bak alunan ombak kat Laut China Selatan tu, kat luor compound rumah kitorang ni.. Tengok dari atas je lah ya..

Potongan melintang pukang..

Habis.. habis.. sekali ngap aku amik quarter..!! There goes my sugar level.. Dum dam...!!

And oohhh, untuk pengetahuan semua rakyat Malaysia.. Durian Kijal kini berbuah lagi..

Durian Kijal sebenornya kecik2 je, tapi ini dah dikawinkan.. Kata Pokcik ni, durian ni dah dikawinkan dengan spesis Kijal jugak, bukan Siam mari (teman tanya sebab besor buahnya)..

First Girls "Durian Trip" untuk tahun ni.. Yang lain takleh join sebab ramai kena amik report card anak2.. Tapi kena on jugak sebab dah gian sangat..!! Yumm yumm.. dan makan, beli bawak balik jugak.. Tapi next trip nak try tempat lain pulak, yg lagi ummpphh..!!

Oso, today in history, kitorang celebrate our 5th weekend here in Kerteh untuk tahun ni.. Sebab King kena keje, on standby mode.. Selama2 nya weekend2 yg terdahulu, we're always on the move, on the road.. KL or Kuantan.. Home sweet home.. Untuk itu, pepagi hari (tak sempat mandi) bergegas ke Pasar Tani Kerteh, nak cari ikan patin.. Tempoyak dapat supply dari mertua di Perak, best best.. Sebab tak sempat balik makan doghian kat Perak, mertua simpan buat tempoyak.. I like...!!!

12 comments:

pB said...

meleleh air liur tengok mempelam ...


hu hu hu

fa*atip said...

tempoyak yang mak teman bagi dah dekat setahun setengah dalam peti sejuk!!! Ishhh..cepatttt le haghi Selasa, weii....nak gi ambush deghoyan Kijal!

husna. said...

woahhh! nampak fav mknn sy disitu.
tempoyak ikan patin.
tp, hnya boleh makan kt luar je dgn my dad sebab family tak makan ikan ni.

if i'm not mistaken..apple crumble ada letak serbuk cinnamon kan??

DrSinga said...

buleh modify jadik derian crumble tak?

LIPISLADY said...

Sallam mulan, gulai masam tempoyak ikan patin tu campur dengan petai kee..fuhh sedak tu...

Kak Ty said...

oh..nampak gayer kena g kijal ni makan duriannnnn

helmi said...

nmpk mcm sedap jek Apple Crumble tu...

en_me said...

ammvoiii first girls dah jadik pompuan melayu terakhir tewww.. ikiki

"MULAN" said...

pb: alahai jauuhh.. kot dekat, mesti kita hantar inysA..
***
fa: haaa, nak ikut.. nak ikutt makan doyan. tapi ari tu coti la..
***
husna: oh yes.. patin tempoyak feveret kan.. ha ah, dlm resipi ada opt utk taruk cinnamon..
***
dr singa: me want to try doyan crumble next time, but asalnya konon nak try mango crumble tapi takut jadii bingka sebab mangga dah masak.. hehee..
***
lipislady: mokde kawan kat jerantut taruk petai jgk.. kawan ikoit je la..
***
kak ty: mari mari..
***
helmy: mmg sedap.. kolestrol pon sedap nnti.. esp sesape yg diabetics..
***
enme: pompuan muslim melayu selamanya.. heheee..

old_trafford said...

mesti sedap apple crumble tu..nak sikit ..wahhaha

zino said...

tengok buah doreyan yg tak tahan ni hehe

"MULAN" said...

old trafford: sedap jgk, try la resipi tu tapi manis gila.. kena guna separuh je kot.. hehehe..
***
zino: ya sunggoh.. sape tahan tengok je doyan tu..