Wednesday, May 12, 2010

MOTHER'S DAY & BIRTHDAY..

Belated... but better late than never..!! HAPPY MOTHER'S DAY TO ALL BEAUTIFUL MOTHERS OUT THERE..

**********
Busy on Mother's Day.. Cooked my children's fav food.. Not a difficult task at all.. Just cooked the Gochujang Soup & they did the rest.. Busy @ the kitchen oso..

Gochujang Soup (Korean Red peeper paste soup).. With Egg Tofu, Enoki Mushroom & Seaweed.. Ummpphh.. its finger licking good..!!

Kimchi is a MUST..

Crab Stick

Julienned Fried Egg..

Cucumber

Plain Korean/Japanese cooked rice.. (or can be mixed with vinegar, sugar & salt)

Marsha's (pre) Calif Roll..

Mine..!! So malas one.. me sooooo busy one laa in the kitchen. All so renyok penyok one..
*******
Another task on Mother's Day.. Preparing for Zharif's 10th Birthday Party @ school.. Once a year occassion..Roll sleeves up laaa..

Ooohh.. my lovely son is 10 oredi... Dah besar anakku ini.. Moga menjadi anak yg soleh, bertanggungjawab, suci & ikhlas hatinya, bijak & girang selalu..

Cake 1 for his birthday party.. Nak lak gambor IRONMAN..

Cake 2.. back up if not enuf.. But the story behind the scene (the making of this cake)...??? It was like a crater, like been attacked by a meteor..!!! Had to trim at the sides laaa.. Touch up here & there.. Fuuhh..

Carrot cake for the teachers.. Dunno la, at times moist, at times dry.. Hope OK la yang ni..


Off to school.. 3 cakes & about 200 pieces of nuggets.. All after lunch...

Zharif & Marsha..

Party packs for frens

With Year 4 classmates.. and class teacher..

10 comments:

mummyseri said...

Hepi belated besday to zharif.smoga jd anak yg soleh kebanggaan keluarga..

kak, kek keret tu moist tak ?cam best je tgk..bole share resepi ke?

"MULAN" said...

mummy seri: at times buat moist, at times kek tu kering.. seri pandai masak, so pandai2 la adjust kot..

1 cup nuts (any nuts)
1-2 grated carrots-ikut suka
2 cups flour
1 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
1 teaspoons ground cinnamon
4 large eggs
300 grams castor sugar
1 cup vegetable or canola oil
2 teaspoons vanila

-Beat eggs & sugar, add oil & vanilla
-Add other ingredients, use a spatula..
-Bake at preheated oven 180’C
Cream Cheese Frosting:
1/4 cup butter
220gm cream cheese
2 cups icing sugar
1 teaspoon vanila
Grated & zest-one lemon
-Beat all

fatenton said...

happy belated birthday to your son and happy mothers day to you kak mulan :)

alamak kakkk.. kecur air liur tengok kimchii..dari dulu nak try tak dpt2..

kalau saya pi kerteh, saya singgah makan boleh? :D

fa*atip said...

rajinnya orang itewww.....2,3 bijik sekali buat!!!

maklang said...

waa...sedapnya nampak itu kek...

happy mothers day to you and happy birthday to zhariff:)

itu resepi boleh copy ke?

KAMATO said...

mak ai.... tergoda saya tenguk makanan ni....

~ yus ~ said...

saya pun tergoda tgk makanan2 tu semua kak mulan...

Happy Belated Birthday to Zharif. Betul2 minat Ironman tu. Kami dah tgk Ironman 2 last week, tp Abid anak saya, dia pulak yg jadi ironman dlm panggung tu, siap bersilat semua..huhu

"MULAN" said...

fatenton: tq for the b'day wishes..
mai la singgah umah, anytime..
***
fa: sekali setahun.. hahaaa.. jgn tak tau satu kek tu mendap kat tengah, tak tau ngape tapi telah diubahsuai, touch up sana sini.. so takde la macam craters lagi..
***
maklang: tq tq.. nampak je sedap tapi takleh celen maklang la.. pakar segala-gala nya..
***
kamato: nampak je tergoda tapi byk rahsia di sebalik pembikinan nya itu..
***
yus: tq tq.. tengah mood ironman kan..

aNIe said...

Rajin mama zariff ni...bertuah dia...buat kek bagai untuk birthday anak...

"MULAN" said...

kak anie: zharif tuntut sbb aritu buat utk marsha.. dah cakap kt dia, tahun ni last la sbb nx year dah besor.. sekali setahun boleh la ni.. badan ni pon rasa dah tuo dah aahh..