Monday, May 24, 2010

LEMANG & ABON..


Ini LEMANG (GLUTINUOS RICE + COCONUT MILK IN BAMBOO).. Beli kat Kijal.. Yup tempat tersohor jual lemang tepi jalan tu.. Lama tak makan sebab months ago Tipah telah tertipu.. Sebab beli lemang yang dah basi..!! GERAM lol..!! Beli untuk Raya Haji tahun lepas. Dah le nak kasi Tok Nenek makan, alih2 basi.. Sape tak naik hangin kan.. Yang ni beli kat Kijal jugak tapi kedai lain, tapi jauh sikit.. Lupa lak amik gambar kedai tu tapi rasanya femes gak.. C12 rasanya.. Terpaksa beli kali ni sebabnya.......


.......sebab dapat ABON SAPI & ABON AYAM dari Jakarta (ABON = SERUNDING).. Thanx ZANA.. Tu lah dia, pi Jakarta/Bandung baru2 ni, ABON ni adalah dalam TOP LIST barangan nak dibeli.. Alih2 yang ni yang tak dibelinya..!! Last day pi Hypermart konon nak beli, alih2 jengok kedai kraf, langsung lupa.. Hubby ZANA balik KL untuk meeting, heheheh dia belikan.. Sodap nya..!!! Sebenarnya masih mencari toke Serunding kat Kemaman yan gsedap tu, beli kat Pasar Ramadhan.. tapi belum jumpa.. So untuk ketika & saat ini, hantam ABON dulu laa..

14 comments:

ct_nurmarlissaa said...

sukaa nyerr..lemang tuee...yummy..nasibb baik raya taun niee umah mak i...
bleh makan lemang puas2...

kak anie said...

Mulan...kita kalau dah kena terbeli barang yang tak elok...memang kita jadi serik nak ke kedai tu semula kan?

Mulan...abon tu aper?

fa*atip said...

hish, teringat makan lemang masa your open house tu...ada kek, ada mee, ada lontong, ada ni, ada tu, nanti buat lagi ek!

"MULAN" said...

ct: thanx singgah..lemang memang sedap sangat kan..
***
kak anie: abon tu macam serunding. atau beef floss/chicken floss.. tapi serunding banyak rempah & lembap sikit, floss/abon ni kering & halus2 lagi daging kirai2 tu..

KAMATO said...

kijal tuh memang famouskan dgn lemang, murah pulak tu....

mummyseri said...

hahaha kak sedapla abon :)
kite pon tgh tunggu my kawan balik dr kelantan..x saba nak makn serunding gak :)

Anonymous said...

Lemang Kijal yg confirm sedap beli depan petronas jln lama kijal. selalunya kalau petang sgt dah habis.

JMR said...

lemang kijal kalo right timing, best sedap giler..kalo slh masa, jawabnya basi le..huhuh

Ibu Sayang said...

Salam Mulan,

Salam ziarah...

Lemang Kijal paling best akak rasa depan PETRONAS jln lama & C13-jln baru,itu je pilihan akak. C12 lum pernah rasa lagi.

"MULAN" said...

fa*atip: kena tunggu raya nanti.. hahahaa kalau rajin..
***
kamato: ya betol.. tapi kami yg dekat ni pon terkadang dapat yg basi.. rezeki masing2 la kan..
***
mummyseri: serunding kelantan memang sedap seri..
***
anon: memang femes tempat tu.. tapi jauh sikit dari kerteh ni.. hehheee.. malas punya hal ni..
***
jmr:betol3... serik betol kalau ter-beli yg basi.. nak pi tukar rasa tak sampai hati pulak, sebab kami dekat je..
***
ibu sayang: salam ibu sayang.. tqs ya ziarah saya..

memang kat situ femes.. nanti rajin kena pi sana pulak la.. ngidam pulak rasa ni.. hehee..

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

nengok gambar lemang, teringat lemang kat kijal kemaman, sedap sangat

"MULAN" said...

beautiful: betol betol betol... bila dapat yg basi baru rasa darah meghiau naik..

HOn3YB33 said...

yayunk..ko org ganu kerrr???

"MULAN" said...

hon3y: tak la.. suami je keje sini..