Tuesday, May 4, 2010

I'M BACK..

Hubby dah apply cuti 2 weeks dulu kala, but first week leave was cancelled, workloads as always.. Managed to escape for 1 week break. Off to Jakarta & Bandung.. Details & photo later.. Gotta resize pics etc.. Lotsa pics too.. We had fun..!!

Our dinner last night @ HOME. Been eating outside for nearly 2 weeks. Headache, headache..!! Guess it's the MSG.. I just cant stand MSG.. Mesti sakit kepala yg amat sangat.. Cant wait to cook & eat my cincai food, shopping for grocery yesterday. Takleh yg complicated, sebab rumah belum settle.. Setelah ditinggal lama.. Daku lah segalanya kan.. Cleaner, cook, driver, tutor, gardener = ME..

My cincai Roasted Chicken.. Tomato sos, Chili sos, Oyster sos, Soy sos, Oregano, Black Pepper, Honey, Lime juice.. Mix all & marinate..

Vegies with Italian Dressing..

My hubby's.. A must with Baguette.. Stuffed all & ngap..!!

Mashed Potato.. Puas hati.. Kepala tak pening lagi.. Bior pon tak sedap.. Kepala sedap, badan & hati pon sedap jadi nya..
OK, OK.. the recipe :-
***
MASHED POTATO..
3 large potatos - kupas kulit & potong kecik, rebus sampai empuk, lenyek
2 sudu besar butter - masuk dalam potato
1/2 cawan fresh milk - masuk dalam potato lenyek
Garam ikut rasa
***
GRAVY..
1 sudu besar butter - melt in pan
2 sudu besar tepung - add in & kacau2 je biar pon berketol
1/2 - 1 cawan fresh milk - ikut suka tahap kepekatan gracy anda
Stok ayam, Kicap, Lada Hitam & Garam - ikut suka rasa

10 comments:

aintsuperwoman said...

Mulan, nak resepi potato tu! Kat rumah ni, banyak potato yang dah nak tumbuh apa tu, pucuk ke, daun ke!! hehe

Zaitun said...

salam kenal

Jalan2 Jakarta dan Bandung, Shopping...

Kalau tak keberatan kak zai nak ngendeng recepi gravy tu, boleh?

mummyseri said...

Salam kak..
wah bestnyer jalan2..
anyway sume yg kt atas tu sedaplahhh..

DrSinga said...

banyak shopping weh???
:)

maklang said...

sedap2 nampak walaupun al cincai ek muni..

silversarina said...

betul tu , akak pun tak tahan kalau ada msg mesti sakit kepala ... wah, hebat dan sedap2 nampak makanan homemade tu ... upload cepat gambo2 vacation tu ... sure enak banget sih !!

MamaHanan said...

kak mulan, sedap nampaknya menu cincai..even cincai tapi berkhasiat dan ada "air tangan" ibu di situ. boleh la share recipe gravy potato tu ek?

MamaFaMi said...

Wahhhh bestnya gi makan angin!!!!

tunbegia said...

sungguh sedap,

salamm,

"MULAN" said...

asw: dah taruk kat gambor tu.. hehee, kalu tak sedap jgn marah ekk.. oter2 la ikut citarasa..
***
kak zai: salam, t'kasih singgah sini.. saya dah taruk resipi kat gambar tu..
***
mummyseri: gambar je cantik, hehehe rasa belom tahu tu..
***
dr singa: kasi can hubby shopping.. nafsu nyopping dah turn laa.. msia jugak bagus.. hahhaaa..
***
maklang: eh takleh lawan maklang laa.. penoh satu meja..
***
kak rina: oohh sama la kita ek.. anti-msg.. gambor nanti ek..
***
mamahanan: budak2 kena paksa makan, hahaaa, kena la makan.. sedap ke tak tu belakang kira.. jahat nya aku.. resipi kat gambor tu ya.. dah update tadi..
***
mamafami: tumpang boss nak release tensen keje dia..
***
tunbegia: gambar itu nampak sedap.. rasa tak tau tu.. heheee..