Saturday, May 22, 2010

BAGS & RECYCLE..!!

Been busy lately.. Teacher's Day @ school last Thursday. Hah, I forgot about the gifts & presents for all dedicated teachers @ school. Spent 2 days working (damn hard..!!) on the "sempoi habis" (SIMPLE) bags.. Bought the materials months ago. 14 bags, nasib dapat siap on time. Kalu tak, mau ada delay hadiah untuk cikgu2 semua..

Tengok dari jauh je la.. Tak main 2 layer, selapis je ni..

Wrote about it years ago...  READ HERE.. Yup, I keep my vegies semua dalam recycle Oatmeat pack tu.. Recycle beb, memang semua sayur mayur tahan lama. Though saya ada tempat simpan sayur yang berjenama itu, but the result.. yang ini lagi bagus..  

Sayur tahan lama..!!

Please everyone...!!! Let's sort and recycle semua yang ada dalam rumah kita..!! Get 4 big plastic bags & hang anywhere outside the kitchen or mana2 laa..

Bottles..

Cans..

Plastics..


Nak mula memang susah, dah mula senang je..

8 comments:

mummyseri said...

waaa cantek ar beg tu kak;)
yelah kak elok je amalkanrecycle cam ni..kite selalu kalo yang botol ada tangkai ikat aje pakai tali..:)

Kak anie said...

Mulan...akak memang recycle semua kat rumah...botol ke...tin ke...semua kertas sampai selalu kutip botol2 dari kereta...atau kat luar kawasan ruamah yang dibuang orang masukkan dlm beg plastik...

fa*atip said...

that sayur, mulan balut dgn apa tu? ada jual kat mana? berapa hengget? story me, story me.... hehe

DrSinga said...

*angkat tangan ni*
kita recycle...
kita recycle paper..plastik..hantar kat recycle man tepi jalan tu...dapat duit...
atau hantar kat sekolah anak...sekolah dapat duit..
:)
*bangga ni...*
kita cuma pinjam bumi ni kan...

gardeninheaven said...

I recycle too. Then bila I shopping I bring my own bags and refuse the store's plastic bags. It's a good practice to teach the kids and my kids tau I naik hangin bila dorang tak recycle!

"MULAN" said...

mummyseri: problem besar nanti kalau tak recycle ni kan..
***
kak anie: sini takde recycle bin yg besor tu la.. pastu lori recycle takleh masuk.. tu yg susah.. tempat recycle ada kat paka & kemaman.. maakk aii jauhnya..
***
faatip: laaa, lupa teman nak citer.. guna sarung oatmeal or milo or seangkatan nya..
***
dr singa: tu la.. banyak tempat yg pihak berkenaan tak amik kisah lagi ni.. sungguh risau akan longgokan sampah sarap yg tidak di-recycle..
***
rudi: geram sebab sekolah tak beratkan sangat hal ni..

HOn3YB33 said...

wah..bagus lar ko nim..recycle kan semua barang...aku ni malas bebenonya..kah3..

"MULAN" said...

hon3y: nak educate budak2, mak budak kena la buat semua.. hehee.. tak dapat imagine nanti bila semua sampah sarap bertimbon..