Sunday, March 14, 2010

WHAT SHUD I DO...??

Ni keje pagi semalam. Sebelum hantar kids ke Kemaman untuk kelas Taekwando, plan asal buat 3 adunan muffin (utk dapat 50 ketol) sebab dah budget masa. Untuk majlis pertunangan cousin di Kuantan. Batch 1 ok je masak. Tapi alih2 lepas masak, dok kebuloq nak makan sangat. Uweeekkkkss, pahit nya melengkor. Ropanya tak taruk gula. Biol apa aku ni..?? Patut le texture nya pelik semacam. Dah bengong kepala sebab takut tak sempat. Nasib majlis tu malam. Nak kejar ke Kemaman pukul 8.30 pg. Start ngadun pukul 7pg. Pheww.. kena la tambah lagi satu adunan tapi lepas balik dari Kemaman le. Sempat buat 2 adunan pagi tu.
Opss.. balik dari Kemaman, takleh buat lagi. Lari pulak ke Dewan Sivik Kerteh. Majlis Kawin anak chef tersohor, Kak Hanieliza.. The very meriah one.. Ada jugak Akak Blogger tersohor, Kak SilverSarina.. Aukkss, gambor2 Kak Rina je amik. Gue tinggal kamera.. Sorry la Kak Liza, dapat tolong sikit je hari Jumaat tu.. Balik tu, macam katun la ngerjakan satu adunan lagi.. Pheeww, nasib siap. Selamat la sampai Kuantan pukul 3 lebih.. Malam balik Kerteh semula daaa sebab hubby korjo hari Ahad...

THE ONE & ONLY BATCH (MY MUFFINS) WITHOUT SUGAR FOR MY COUSIN'S ENGAGEMENT CEREMONY..!!!! JUST DUNNO WHAT WAS IN MY MIND.. SO WHAT SHUD I DO WITH THESE MUFFINS..??? GGRRR....!!!!

***********



Ahaaaa... my first attempt.. cake deco with fondant.. Ohhhoooo, thot so simple but oohh, so susah..!!! Gotta play with icing sugar etc.. Aiyaaaa, so sticky & geli2... But look at the fondant deco, hahahhaaa... so not smooth..!!! Biaq pi la, makan sendiri2 je..

19 comments:

Kak Elle said...

lah cam amna bolih lupa gula tu?lawa juga kek fondant deco tu lama2 nnt mesti pass:)

cikMilah said...

ni kes kedua akak dengaq minggu ni - ada soran glagi adik blogger kat Klang pun buat muffin tanpa gula...Mudah ja... belah muffin tu, stuff in ngan jem..selamat....hehehe

Eh, not bad for beginner. You kena sapu buttercream / jem kat permukaan kek utk mudah lekat dan sebagai pelicin permukaan fondant tu. Very sweet pink and white...keep it up!

tunbegia said...

sungguh cantik cake deco with fondant,

salamm,

muni said...

buat jer puding triffle..

MULAN said...

kak elle: dah measure tapi tak taruk.. dunno la apa dalam kepala.. hehee..
***
cikmilah: yaa yaa.. gud idea.. tq tq for all d infos..
***
tunbegia: cantik tapi tak lalu nak makan.. hahaa... manis melengkang.. sakit gigi den ni haa..
***
muni: ish ish.. kelat pahit yg amat sangat.. will see how to destroy without wasting them.. hahhaa..

DrSinga said...

pahit melengkor??
bagi je kat makcik2 diabetes ...
:)
manis melengkang...? loghat mana tu??

♥peachkins♥ said...

Congrats on the cake deco! It's cute!

QueenJah said...

Salam Mulan:

I ni hantu gelak, so nak gelak jap, boleh?
arhahaha..macam pernah kena kat batang idong I jer haha...

what shud yu do? Du stupid jer ler..haha...
wat cam I ..BUAT BODO JER....
dah nak terjadi, nak wat caner lagi?

hehe... kelakarlah you ni....
(I mmg tak guna punya kawan, sker gelakkan org) hehe.. luv u QJ.

Cik Kiah said...

elok je cake fondant tu...lepas ni buleh la buat yang beso gabak2. Tapi jangan lupa cake bubuh gula tau! hihihi.

manpreet sekhon said...

Nice blog
It is realy very interesting.
visit Manpreet Sekhon

MULAN said...

dr singa: ha ah.. loghat mana ek.. sedap mulut je tapi rasa macam ramai org dok cakap lagu tu.. hahaha..
***
peachkins: i'm sure u can do much better than me.. i just dont have the patient. hehehe..
***
qj: takpe sis, saya dok tenung muffin tu pon gelak sorang2..
***
cik kiah: wey... man ahang pi? lama tak dengaq citer.. windu la... awak punya kek & deco lagi dasat la.. bila la nak rasa..
***
manpreet: tq..

pB said...

salam Mulan

Cik Kiah said...

i'm back kak mulan....lama dah cuti. Cuti pantang blogging!!! :P

MULAN said...

pb: salam pb.. dah ok ke..?
***
cik kiah: jgn lupa jengah sini ek.. windu kat awak..

icemanblogger said...
This comment has been removed by the author.
icemanblogger said...

wow... nice cake lah...
icemanblogger

Nurul Ulfa said...

akak..off topic sikit..akak tak kenal saya..tapi saya selalu baca blog akak, akak duduk kat rantau kan...harap akak baca entry saya http://ulfaluqman.blogspot.com/
agar akak sekeluarga berhati-hati

MULAN said...

iceman: tq..
***
ulfa: oh yes... duduk rantau ni..

fatenton said...

hye mulan..
nampak cantik je ur cupcakes pink tu..takpe usaha lagi.. :)