Monday, December 28, 2009

KHATAN & MONSOON RIDE..

Anak teruna dah besar.. Hehehe asalnya memang nak kasi disunat hari tu lepas cuti sekolah, tapi dia excited nak ikut adik pi sekolah masa cuti, haaaa, dah tergendala program. Alih2 baru terperasan dah nak bukak sekolah (kes iklan "potong, potong, potong"). 2-3 clinic reject sebab acara sunat dah penuh. Last2 mintak hubby slow talk dengan sorang Doc ni, geng Offroad Bike dia. Doc OK je, mintak datang Isnin pagi (so pagi tadi kami pi la). Nak amik gambar, hubby marah. Doc kata amik je la.. Zharif mula takut (tau2 je la orang lain dok citer lagu ni, lagu tu la..), pastu kitorang citer panjang, dia kata OK. Pagi tadi excited siap nyanyi potong, potong, potong...
********
Siap borak and tanya Doc itu ini. Sekali kena cucuk bius, erk... erk... erk... jugak keluar suaranya..
Dah kena bius, pasu OK katanya, tak rasa apa pun.. Tapi tang laser tu, dia OK, mak nya pulak nervous giler. Sampai takleh napas rasanya.. Macam dalam filem omputih je, potong kulit orang dengan laser tu.. Auukkkss... dah le bau hangit asap, takut je.. suspen gak sunat ngan laser ni..

Hahaaa... asyik dok pegang kain, susah betol nengoknya. Nah, ku buatkan lagu ni, senang citer.. Dok la situ tengok TV, main game & segala mala nya...dekat ngan dapur. Nak jaga pun senang, berkhemah la kita ramai2 tengah rumah.. Lunch tadi 3 beranak makan nasi putih & ikan selar bakar garam kunyit.. Ada lak tak cukup..??
******
Ni citer semalam, Ahad 27 Dec 2009, Monsoon Ride di Semuji Agro Resort, Kuantan, Pahang. Hubby ni tang2 outdoor sports, memang la suka. Takpe la, jangan suka tang lain dah le..

Dia kata, kot kayuh sampai atas bukit, rasa seronok tengok view cantik nun dari atas sana. Sini banyak trail utk offroad bicycles ni, termasuk offroad bike (motor)..

Antara yang dilalui, ladang kelapa sawit, anak sungai (kot sungai besor, camna nak hangkut sikal tu).. Dasat trail nya. Dengar citer ramai gak yg kena hangkut balik dengan pick up truck.. tak pun yg patah balik kat halfway point, malah ramai yg tarik bicycle sebab lecak giler (the day before tu hujan lebat).

Macam2 cara nak hangkut sikal kat kete.. Pagi tu henti isi petrol kat area Gambang, penuh kete dengan sikal2 masing2.. Hari hujan renyai, kata kat hubby camna nak kayuh hari hujan..? Hubby dengan kedut nya kata, nama pun Monsoon Ride, kena la ada hujan. Ya tak ya bengong nya aku ni..!!! (Gambar di atas copy paste dari gerekgunung.blogspot.. from previous trip) Camera tertinggal kat rumah utk jelajah kali ni.

Hubby kata datang amik pukul 12 lebih (tak tunggu situ pun sebab 30 minit je dari rumah mak kat Kontan tu). Hhmmm, pukul 2 baru tiba, terhenjot2 heret basikal. Maaakkk ooiiii, berselut berlumpur nya laki aku dengan sikal nya...!!!!


Udah le, salin baju jom balik.. Tak yah nak tunggu lucky draw etc.. Busuk hangat.. Tapi Doctor yang sunat Zharif tu steady, sampai awal lagi sikit.. Doctor tu citer, ada yang sampai pukul 4 lebih.. Hoooo... kesian. 30km ride, ada yg amik 8 jam nak sampai, flag off 8.30am..
***********
MORE NEWS & PICTURES HERE FROM BERNAMA..

Wednesday, December 23, 2009

STORY MORY TERKINI...

Sebelum cerita terkini, saya terjumpa gambar Tapai Ubi goreng celup tepung ni, yg kami sekelorga melantak kat Paka beberapa ketika yg lalu.. Rupanya tidak dalam SD card yg hilang, ada tersimpan di dalam SD card yg lain.. Yumm, lazat berzat tau...!!!
Tamat kisah silam...
***********
Rindu teramat nak bercerita, tapi masa ya amat susah nak dinyata.. Sejak dua menjak Raya Haji, kami bagai kan orang asli zaman dolu kala. Dok pack & go, pack & go pi KL, sebab accompany hubby pi meeting di KL. Meeting ujung minggu, kami tumpang sekaki setangan laa.. Mula nya seronok, tapi bila dah saban minggu pack & unpack, penat jugak wooooo.. Dengan cuaca yg lembap, nak settle kan laundry bukan la cepat.. Tapi, seronok..... tetap seronok...
Antara keseronokan di KL, dapat jumpa kawan2 pemastautin sementara di Vietnam dulu2, yg jauh di mata, beribu2 km jauhnya... Semua balik bercuti & ada yg pulang untuk selamanya.. Yeyyy, saya dapat Baklava.. Makan bagai nak rak, berhenti bila gigi mula menunjukkan kejahatannya... Sape la pandai buat Baklava di Malaysia ni..??? Boleh order je kan...
****
Ini pula kisah cuti sekolah yg paling menarik... Kids Scuba Camp @ Mabul/Sipadan Island.. Oohhh MasyaAllah cantiknya... di luar & di dasar laut...!!! KL-Tawau (flight), Tawau-Semporna (bas) dan Semporna-Pulau Mabul (boat)...

Opening Ceremony @ The Jetty... by Datuk from Malaysia Tourism Dept..

Clear water beb...!!! Penyu besar2 ada di merata2.. Terpegang seekor sewaktu menyelam pada hari terakhir. Sebenarnya tak boleh pegang any of the underwater creatures.. Untuk keselamatan dll... tapi dalam air takleh nak budget visibility, rasa jauh tapi sebenarnya dekat.. Terpegang si penyu yg comel..

Mokcik & kenkawan berjalan di atas jeti... Thats me in red.. (Sah2 ni gambor orang lain amik..). Tapi camna pun, cantik sungguh gambar ini..


Family photo with Barry Andrewartha & Belinda Barnes, Corporate Editors (Sports Diving Magazines Australia).. Barry mula menyelam se-awal usia 11 tahun.. Telah menyelam selama 55 tahun (coz umur dia dah 66) dan di merata pelusuk dunia.. Wooww, it's an honour to meet & to know them.. Banyak pengalaman di dasar laut yg dah dikongsi, tetapi isterinya bukan penyelam.. Heheee, banyak jugak kisah lucu depa ni... Barry masih lagi menyelam...

Jalan-jalan menyusuri kampung tradisional "orang laut" di Pulau Mabul.. Fyi, kami menetap di Pulau Mabul. Pulau Sipadan tidak bisa untuk didiami atas sebab2 keselamatan pulau dll.. Nak pi Sipadan kena ada permit.. Kisah sedih ku ini, dah sampai Mabul tapi tak lepas ke Sipadan.. Rupanya permit hanya di-pohon untuk penyelam2 yg berdaftar untuk menyelam pada Scuba Camp ini.. Hah, ini kisah makna nya kena datang lagi lenkali ni..!!! Takpe, adik sepupu ada di Semporna, nanti kita pi lagi.. Walau pun gitu, saya sempat jugak menyelam hari terakhir tu dengan sorang dive master. Turun OK, bila naik semua lenyap sebab hujan selebatnya.. Mana gambor ku..???

Farewell dinner, habis kolestrol ku ini..!!! Gila2 lazat punya fresh seafood... Santap & santap bagai nak rak... Sampai Closing Ceremony postpone hampir satu jam.. Makan sedap woooiii..

More udang2 yg amat besar2 gitu..!!! Nasib hubby tak kena gout..!!!


Gambor kenangan satu "kelorga laut" di Water Village... lawa gila tempat ni. Tapi sebab ada anak, toksah la pening kepala bawak depa tempat ni.. Kot nak bawak, pakai la life jacket 24jam.. Kang ada yg terjun-am ke dalam, dengan sengaja or tak sengaja... Tapi memang cantik gila..!!!!
************
MORE PICS HERE:

Tuesday, December 1, 2009

I'M BACK...

Yeah.. monsoon season.. Memang sangat syahdu dengan weather sebegini.. Nak update blog pun tak tersampai.. Semua pergerakan jadi slow je.. Yang laju cuma tang makan minum..!!! Di Terengganu, banyak tempat dilanda banjir 2 minggu lepas. Harapan moga semua mangsa, tabah & redha. Alhamdulillah, cuaca terang & girang sewaktu Aidil Adha baru2 ni. Tapi as forecasted oleh mereka di jabatan yg berkenaan tentang amaran kedatangan 3rd wave, hujan telah turun tanpa henti semenjak petang Sabtu hinggan kini (stop jugak kejap2 tapi langit gelap & kelabu).. Sejoookkk tak terhingga..
Dari luar kamarku.. Wet, wet, wet...

Lama tak update blog, banyak pengalaman yg diharungi.. Antaranya kelazatan makan Tapai Ubi celup tepung di Paka... Waaduuhhh, nasib tak sakit perut.. Makan dengan sos keropok lekor.. Maap SD card camera hilang, gambar pun lesap laa...

Next, Sup Tulang Merah yg di warwarkan oleh my sista, now dah ada kat Geylang Kopitiam, USJ (or TTDI my fren kata).. Selama ni kami melantak di Newton Circus, S'pore je & now hubby kata tak yah gi S'pore lagi sebab dah ada kat KL je (mana boleh aahh, kena la pi jugak cuci mata)... Though rasa tak 100% seropa, but the taste's still great..!!! (Ni aku kena dapat komisen dari kedai ni..!!!!) Foto ehsan copy paste dari resipidiana.blogspot.... SD card ku hilang, banyak foto cun dalam tu.. Huwaaaa, hubby sound suruh cari sampai dapat..!!! 4G tu..

Ni semalam hubby tak kirja, jalan2 tengok air hujan...

Ni la Mesra Mall Kerteh yg amat tersohor itu.. gila parking penuh bagai..!! Sesak napas..

Kini... manusia bisa berubah, ini signboard jugak begitu... Taken yesterday..

Lokasi signboard sama je... photo taken last year... Lantak pi lah, janji ada supermarket apa2 pun depa bukak kat situ.. One stop shopping2 centre (bikin hubby geleng kepala).. Entah apa yg mengganggu gugat pembukaan supermarket tu pun tak tau lah.. Hhhmm... agak2 nya, ni lah kes2 "I've got the power..!!!"