Saturday, September 19, 2009

TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM.. & MAAF ZAHIR BATIN

JALAN TEPI PAYA,
JUMPA IKAN PATIN,
SELAMAT HARI RAYA,
MAAF ZAHIR BATIN..

Dalam diam2, pejam celik, pejam celik.. dah nak raya kan.. tapi sedih sebab bulan yang mulia ini akan pergi seketika nanti.. Moga amalan kita diterima dan kita semua dirahmati selamanya..

Kami dah awal lagi cabut dari Kerteh.. hubby ada meeting kat Pullman, Putrajaya.. 16-17 September.. Baru bukak hotel & resort ni, cantik aahh tepi lake, tapi masih belum sepenuhnya siap, so toksah pening la bunyi drill & habuk sana sini.. Periksa OTI 5 dah abis (saja je JPN buat periksa sama budak UPSR, T'ganu kan banyak periksa..) Alkisah cam biasa, ponteng aahhh anak2ku.. Abis meeting, petang Khamis, kami terus cabut ke Taiping, umah mak in law ku... My mak pi Mekah, balik Raya ke 2, so balik Taiping dulu laa.. Alhamdulillah, jalan amat smooth, orang belum gaduh2 nak balik lagi.. Ada gak ngantuk, laki bini ni berhenti kat R&R Behrang, tido 1/2 jam.. Takde apa nak kejar, keselamatan lagi penting..

Malam tadi siap Kek Buah Kukus ni, (tapi ni gambor copy paste je).. kukus senang sebab gerenti tak angos.. Takde la stress nak raya kan..

Hari ni lak, siap Carrot Cake.. daku kukus jugak.. resipi suruh bakar, tapi oven tenat laa.. hospital tutup nak antor beiki.. (ini gambor pun copy paste dulu..) Belum rasa sebab belum bukak pose.. Tapi pasti OK sebab tak angos, tu la yang saya sokmo takut.. kek angos..!! Rasa & rupa lain kira, janji ada rasa.. Itu polisi, misi, visi saya kalu masak.. Janji ada rasa, presentation kalu ada masa je laa.. kasi selet sana sini.. So, esok Raya kan.. Kalu ada kelapangan, ziarah lah kaum keluarga yang sudah lama tak kita temu itu..
"MAAF ZAHIR BATIN, MAAF ZAHIR BATIN.."

Monday, September 14, 2009

BERAKHIRNYA SEBUAH PENANTIAN..

Alhamdulillah.. mangsa lemas ke tiga berjaya ditemui pada hari Khamis, 10 Sept 2009, jam 8.45 pagi, terapung 2 batu dari Command Post (tempat kejadian).. Moga roh anak2 itu dicucuri rahmat.. Sedih betol ngenangkan nya.. tak sanggup melihat keluarga mangsa yang tenang menanti.. Tapi kesian jugak kat geng2 Kerteh Divers ni. Tatkala nunggu hubby nyelam tu hari, terdengar polis sorang ni upate ke HQ.. katanya pasukan penyelamat terdiri dari Polis Marin, Bomba, JPA & Kelab Penyelam PETRONAS yang dinaungi KDC (Kerteh Divers Club).. Oohh hello, mana ada itu Kelab Penyelam PETRONAS...?? Ini lembu punya susu, sapi dapat nama.. apraaa.. Rupanya dalam berita pun gitu kata nya.. Tapi KDC Divers ni cool je, keje2 amal ni.. Se-sen pun tak dapat dari itu syarikat, ayoo nama juga ada..
Hubby & kenkawan selepas sessi selam & cari.. nengok 2nd group turun lak.. Ramai yg demam lepas tu dengarnya.. air sejookk..

Setelah menanti masa yg sesuai.. akhirnya berjaya jugak diselesaikan kuih ini.. Almaklum ini orang, kesabarannya amat rendah tahap nya. Masa di Vietnam dulu, jem nenas dimasak bulan puasa, kuih nya jadi masa Raya Haji.. Elok gitu..?? Sini susasana raya amat syok, tu yang semangat tu kot..

Ceehh... ada lak yang condong lepas dibakar.. ala2 Pisa Tower gitu... Yes, the dough memang teramat lembut.. tak reti aahh nak adjust2, kang salah pulak.. Aaahh, nanti ngap dalam mulut.. hancur jugak kan..

Dapat 2 tray kecik.. 2nd tray ni pulak geram ya amat..!!! Lupa sapu kuning telor.. Eeyy..!! Sendiri bikin, sendiri punya hal la.. geram ya amat ni.. Entah apa la dalam kepala ni..!! Muram kusam je tart ni.. Sedih betol...

Ni lak jem kurma.. Sakan jugak menanti masa untuk melaksanakan nya.. Apa la nak jadi, asyik2 malas je ni...

Lapis Kurma.. resipi dalam Utusan Melayu tahun 1976.. kuih feveret.. my beloved Aunty sokmo buatkan.. nowadays dia dah tua & tak larat.. so kena bikin sendiri sebab nak makan.. I tell u, gila susah nak melapis.. pecah2 doh yang dicanai nipis2 untuk dilapis tu..!! Nasib dapat cover dengan kuning telor.. Aahhh, ngap masuk mulut, hancur jugak kan.. Lembut sangat pulak, senang nya hancur..

Wednesday, September 9, 2009

LEMAS & NENAS..

Hubby baru sampai rumah petang semalam lepas training @ Awana, panggilan kecemasan dari kenkawan divers.. ada budak dikhuatiri lemas di Sg. Paka.. Tukar baju & off he went.. berbekal kan packed food dari Awana.. takut tak sempat balik untuk berbuka.. Namun malamnya hubby balik.. mereka belum ditemui.. Dan pagi tadi selepas subuh, hubby bergegas ke tempat kejadian, fully equipped & gather @ 7am bersama KDC yang divers lain untuk membantu pasukan penyelamat lain ie Bomba, Polis Marin & JPA..

Lepas hantar anak2 ke sekolah, saya langsung ke lokasi.. nak tengok hubby, risau pun ada.. Di dalam sungai bersama kenkawan diver.. Air sungai keruh, sejok jugak dengarnya.. Group dia naik, setelah beberapa ketika di dalam air.. 2 kanak2 telah dijumpai malam semalam rupanya, masih seorang belum lagi..

2nd group masuk.. all geared up untuk mencari.. katanya kanak2 itu bermain air setelah Asar, 9-10 tahun.. 3 yang dikhuatiri lemas.. masih seorang belum ditemui.. Harap dapat dikesan secepatnya.. Sedih & sayu melihat keluarga mangsa. Katanya 2 mangsa, adalah anak kepada bekas ADUN Dungun, juga Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri.. Moga mereka tabah dengan dugaan ini..

Ahad lalu, sementelaah ternampak nenas berlonggok2 tepi jalan, kami berhenti dan beli beberapa biji.. katanya Nenas Madu.. harap nya manis seperti madu..

Setelah dikupas, disagat, di-blend dan segalanya.. maakkk aaaiii, se-kuali banyaknya..

Ceehhh.... seciput je dapat.. prrgghh, lengos tangan den ngacau 2 jam lebih.. Adooii, nak beli ready made jam, rasa nya kurang memuaskan.. Ku tabahkan hati, demi tekak & perut ku ini.. juga buat keluarga ku, yang tersayang ini..

Thursday, September 3, 2009

CITER MAKANAN & BUFFET RAMADHAN..

Tengok blog lain sumer2 penoh dengan makanan.. penoh meja.. Time2 pose ni, malas bebenor nak capai camera amik gambar or citer pasal masakan, sebab dalam kepala ni cuma tak sabar nak bukak pose, nak makan.. Tapi hari ni rasa nak citer pasal menu hari ni laa..

Ni Mi Calong, sape pernah makan..?? Tak tau la asal usul dari mana, se-ingat nya asal dari Terengganu, tapi banyak dijual di Kuantan.. Ni Mihun Sup Ikan.. ni resipi campak buang..
Bawang merah & putih - kisar - tumis (jangan banyak)
Bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis - campak sekali
Sup bunjut - campak & masak sampai gelegak
Keropok kering - beberapa keping
Bebola ikan - isi ikan, lada putih, bawang merah & putih, garam
(fish ball yg ready made tak jadi.. boleh sumbat dalam tahu goreng jugak)
campak fish ball dalam sup gelegak tu.. Di makan bersama : -
Mihun/Mi Kuning - celur
Taugeh, Sawi - celur
Daun sup & Bawang Goreng
Cili merah, Limau nipis, Garam, Gula - kisar
Caramel Roti..
Resipi Puding Gula Hangus.. bersama2
2 keping roti potong kecik
Kismis & Serbuk Kulit kayu manis..

Udah siap punya...

Cucur Taugeh/Kucai..
Tepung, Taugeh, Kucai, Serbuk kunyit, Garam, Isi udang dipotong halus, Air suam, Baking Powder (sedikit saja, di campak hanya sebelum goreng)
Adunan jangan keras, biar cair2, nanti ranguuuppp..
Ni citer malam semalam.. (gambar hiasan semata).. opis hubby belanja bukak pose kat hotel @ Paka.. Alhamdulillah, murah nanti rezeki depa.. Hasrat hati nak melantak bagai nak rak.. tapi apa kan daya.. anak2 tergoda & tamak, amik banyak & tak abis, dok tinggal kan kuih muih 3-4 ketol, sup semangkuk, ABC semangkuk.. Tak kose nengok waiter tu amik pinggan yg masih berisi makanan, alahai omaknya gagah kan mulut & gigi, habiskan makanan2 itew.. Perot dah kenyang, baru terperasan Kambing Salai & bermacam menu lain.. Adus, apa kan daya perot ku ini.. Mulut siap ternganga, tapi perot tidak izin kan nya.. Oh hubby, fahami lah perasaan ku ini..!!!