Sunday, August 30, 2009

KORBAN RAMADHAN.. REDHA...

Jauh perjalanan harta kesayangan ku ini, asalnya tidak dihargai.. Ha ha, citer lama.. masa hubby pulang dari kerjanya, merentasi benua..
*
Hubby : Nah, I beli pisau ke u..
Me Noti : Eekk.. Timakasih.. (dalam hati.. pisau ni aje dibelinya, jauh2 pi kerja & jalan2 tu..)
Hubby : Pisau elok tu, jaga tau..
Me Noti : Ya lah, simpan dalam lemari, tak yah guna..
*
Sementelaah menetap di Saigon, tempat tinggal kami rata2 dilengkapi dengan peralatan dapur etc.. So takde la pakai pun pisau ni. Simpan dalam briefcase wooii.. Hanya sejak menetap di Kerteh setahun lepas, saya mempergunakan lah sesungguhnya.. memang lah superb ini pisau.. jangan ler main2, putus jari nanti. Memang tajam ya amat, bila pakai rasa macam Chef2 dalam AFC Astro pulak.. Tapi hayat nya cuma seketika, sudah patah dua gitu. Takde pun BP tinggi time tu, cuma naik hangin kat Marsha sebab merengek tak tentu pasal. Tapi itu level paling low.. Kusyuk2 mengeCHOP ayam, ter-patah pulak harta ku itu.. Huwaaaaa..!!! Sedih pulak rasa.. Takut kat hubby pun ada.. Ya la kan, member dah pesan berkali2 jaga pisau tu.. Habis dah arwah, arwah la jugak.. Takde post mortem boleh buat, sebab sah2 fizikal dah patah dua...

Pisau ku itu..

Time2 bulan puasa, ni lah fridge jadi tempat penyimpanan mohor besar, segala jenis leftovers di sumbat2 ke dalam nya.. nak buang sayang, walhal ada lah secubit2, seketul dua.. so kepala ini tersangat lah ligat nya, untuk berpikir bagaimana mungkin untuk men-recycle dan merubah alih, rupa kejadian segala lebihan bukaan puasa itu.. supaya tiada pembaziran & pembuangan berlaku.. Aiyooo, fening, fening..

Wednesday, August 26, 2009

RAMADHAN TIBA LAGI.. IKAN MASIN BERBAU LAGI..

Ramadhan datang lagi.. Moga Iman kita sentiasa dan selamanya kekal teguh & kukuh untuk beramal.. untuk tidak lalai dan sentiasa mengingatiNya Yang Maha Kuasa..

Ramadhan kali ni, time cuti sekolah.. ayooo, mesti perang kat rumah.. lapar lah, dahaga lah.. bila nak bukak puasa lah, masak apa lah, nak makan itu ini lah.. memang dugaan amat..

Day 1 kami rasmi Pasar Ramadhan, sebab hubby busy dengan keje menggantung bidai kat rumah. Nak masak mesti tak concentrate, mesti dia nak suruh amik itu ini.. ceehhh kami pi potong riben rasmi Pasar Ramadhan hari tu.. he he.. toksah citer la lauk pauk kuih muih kat pasar tu.. rasa nak angkut semua..!! Alhamdulillah, sabar dapat mengatasi nafsu hari tu.. byk jenis yg dibeli tapi quantity sikit amat la.. sejenis RM1 je.. beli dgn budak2 ni, berjenis air yg di-attack nya.. macam perut tu dapat isi bergelen2 air tu.. So Day 1 tu, tinggal sejenis kuih yg tak dapat dihabiskan, dapat disimpan utk esok hari.. Kepala otak ni berputar utk memastikan tidak berlaku lambakan makanan.. juga berpikir untuk sentiasa creative men-recycle leftover food.. Juga hati merasa sakit jika makanan yang dibeli, tidak menepati saluran tekak ini. Frust lah ooii, beli pastu kureng rasanya.. Day 2,3 & 4 saya langsung tak ke Pasar Ramadhan.. Masak je la & buat la kuih ala kadar.. yg pasti bulan pose ni, berjenis2 bubur & pengat yg amat laku.. Rotate je la.. Pengat/Bubur keledek, keladi, pisang, caca, gandum gentel dll... (Daun pandan dah nak botak ni.. mana nak cari.. ohhhh Kak Liza, need se-pasu la pandan..!!)

Malam semalam, lepas berbuka masak Kari Ikan Masin & Nenas untuk lauk sahur, favourite family tu. Last kali masak, sahur tahun lepas.. huwa ha ha..!! Toksah lah citer semerbak satu rumah bau ikan masin.. Makkkk aaiiii, sakit hidung, takde langsung sudut yg takde bau ikan masin.. Nyesal pun ada tapi sebab nak makan, masak la jugak.. Dah 2 hari semput bau ikan masin dalam rumah ni.. dah bukak tingkap seluasnya tapi tak jadi..

Rumah sewa company ni takde kitchen hood.. ada dulu sebijik, tapi dah berlumut gila masa nak pindah masuk. So kami suruh pihak pengurusan hangkut la.. Geli eehhh tengok. Tak de nak ganti pun, depa suruh beli sendiri.. Time lain sebelum ni, tak masak gila2 menumis, so tak la rasa semput dek bau2 tumisan tu.. He he, hubby bising gak pasal bau tu tapi member suka lauk tu, takleh bising sangat.. Dengan ini, sila lah beli kan hamba kitchen hood yg bagus bangat kualiti nya.. takpe nanti pindah kita hangkut sama... Kot sama kat atas dalam gambor tu, lagi best kan...

Ramai jugak kt FB suggest scented candles etc... Sini kat Kerteh manalah nak cari.. Oohh Body Shop kat Mesra Mall ada kot.. mahal nya berdentom.. ehh, ikut style kawan Indonesia saya la, masak Cinnamon, Serai & Halia banyak2.. tapi camna la nak hangkut dapur + periok pi Living area ek..??

Tuesday, August 18, 2009

A WEEK AGO & TODAY..

Zharif's down with flu (belum positif h1n1) tapi takde fever pun.. dah MC 2 hari, so hari ni hantar pi sekolah agama. Sebab takde arah tujuan lain, malas mandi la dulu, nanti kendian balik baru mandi. Saya dengan pyjama, capai tudung & off we went..

Nasib baik, saya berpakaian lengkap, walaupun dengan pyjama.. Stop kejap kat 7-Eleven cari paper.. Ada pulak adik2 keje tepi2 tu ketok cermin kereta.. "Kak, tayar pancit..!!"

Maakkkk aaiii..!!! Dengan baju tido ni.. memang kalu orang tengok, memang baju tido lah.. Aiyaa, mau turun ka..?? Intai2 je la dulu sebelum otak mau pikir. Call hubby, dia belum start meeting. Dia nak datang tengok kejap (nasib opis tak jauh hari ni). So kami pon lepak dalam kereta, 10 minit hubby sampai. Zharif pun pontengkan lagi sekolah ugama sebab dah lambat (lagipun sebab rasa batuk belum baik).. Kami tukar kereta, hubby bawak kereta pancit pi tukar kat kedai yg dekat tu je.. Huwa ha ha.. moral of the story, lenkali jangan le pakai baju tido walaupun lengkap kalu nak pi mana2 tu.. A fren of mine dulu, yg keretanya juga tayar pancit kat area Puchong, lepas hantar wifey pi keje.. pakai boxer & singlet je.. pastu duduk je la dalam kereta sementara tunggu kawan datang.. Eiikk.. camna la tu..

Ni lah Zharif dengan pakaian Puffin nya.. tak menang tapi timba pengalaman je la.. He was loud & clear compare to yang lain.. Costume, intonation, movement & expression kurang sikit sebab yang lain tu lagi bagus.. Tapi dapat hafal text cerita dalam seminggu, kira Ok sangat la..

Ini costume sangat cantik.. Top 3 kot adik ni..

Yang ni pun loud & clear, antara Top 3 rasanya.. tapi agak perlahan but maybe tu yang judges nak..

If I were one of the judges, ini si comel mesti menang.. Semua bagus, package yang lengkap.. Comel pulak, cop cop buat menantu (tapi anak aku pendek..)..

We didnt wait for closing ceremony.. Aprahh.. Chef de Mission kata closing Rabu malam, kita book la tiket hari Khamis. Alih2 sampai sana kata closing hari Khamis.. bye bye la.. Amik Firefly.. yey dapat tengok rumah dari atas.. Tu yg bertanda merah tu..

Sunday, August 9, 2009

MY HECTIC DAYS..

Adus, pening kepala lately.. saya ditelefon guru.."Kak, Jab Pendidikan Negeri call sekolah, mintak sorang wakil dari Tahap 1, untuk story teling in conjunction with Science & Technology Carnival Peringkat Kebangsaan 10-13 Ogos.. kami teachers dah agree pilih Zharif.. wakil negeri terus ni kak.. Pastu kak, buat kat Perlis jugak kak, dalam seminggu je lagi.." Adooiii.. nun di utara, cerita belom dapat, hafal pon belum.. nak kata apa, nak kata tak nak ke. Hati di ulu kata tak yah la, jauh sangat, sempat ke nak hafal.. tapi hati di hilir kata, bagus untuk pengalaman dia jugak kot.. Tanya Zharif, dia kata nak cuba.. So hafal la bagai nak rak.. So far ok lah. Moga2 berjaya tapi takde harap sangat pon sebab last minute sangat.. Mulanya nak lepaskan Zharif pergi dengan cikgu nya (rasa ok je) tapi kendian, hati rasa terdetik2 sedih nak temankan.. Zharif pulak dengan drama sedih, mintak saya pergi. 9 tahun budak nya. Dah le pi dengan cikgu sorang je, takde kenkawan lain yg dikenali.. jauh pulaaakkk tuuu...!! Maknya sama2 la menghafal, rasa macam boleh naik pentas bercerita jugak.. ha ha ha..
***
Jumaat malam baru2 ni, adik saya dengan impromptu nya ajak buat kenduri tahlil di rumah nya di Bandar Botanic Klang.. (sorry tak sempat nak ajak sebab ngejut betol) "Along, saya hantar kerosi semua bikin upholstery.. kosong pulak rumah. Saya siap panggil orang cat rumah sikit sebab senang.. Jom kita buat kenduri." Saya ok je, cuma sempat buat & supply 100 muffins & 3 talam puding sebab ngejut. Ramai betol sponsor lauk, murah rezeki kalian.. amin.!! Maakkk aaiii rumah adikku, pink shocking gitu.. bior le dia sesuka hati dia...
***
Ni citer sebulan lepas.. hubby ter-accident on the way back from KL. Tak tau la camna, di KM71 Karak.. (spot yg selalu accident), kereta terlanggar divider tengah sebab licin semacam.. tapi jugak hujan renyai, dipegangnya stering kete, me-langgar kan kete ke bahagian kiri jalan.. Alhamdulillah tak melibatkan kete lain.. sementara tunggu kete tarik, 2-3 ter-langgar spot yg sama.. Camna tu ek? (Hubby kata tak laju.. tak tau la tu).. Tersembol jugak airbag tu.. Alhamdulillah dia tak apa2.. So semalam dari KL, kami singgah Temerloh, intai kete tu tengok ada progres ke tak.. Tokey tu kata 2 minggu lagi. Biar betol, macam takde apa2 repair pon..

Monday, August 3, 2009

PANDAN OHHH PANDAN..

MY ONE & ONLY PANDAN @ SCREWPINE... its been like that for 1 1/2 years semenjak mendiami rumah ni, umpama hidup segan, mati tak mau..
***
Tatkala takde keje (almaklum status "orang rumah"), saya belek2 buku resipi, terkonon nak rajinkan diri buat kuih tradisional.. maakk aaiii, banyak nya guna daun pandan.. Di Vietnam, daun pandan ditanam di keliling kawasan apartment kami je.. Halau nyamuk katanya, cantik jugak.. Sini susah nya nak cari, L-Mart pon takde jual, pasar pun tak pernah nampak.. (atau memang rabun mata ku ini..)
***
Ada se-pokok daun pandan di luar rumah tu, yang atas tu la, tapi telah ditarik beberapa helai, namun pokoknya seakan tidak akan bertambah daunnya.. Apa tak nya, tanah di sini keras juga kering.. Seorang kawan kasi idea, tanam dalam pasu. Betol jugak kan...?? Tapi sempat ke sebelum Ramadhan tiba... (konon nak buat kuih untuk bulan puasa nanti..) Moga berjaya.. (Fight-it.. Koreans suka cakap ni..)

APAKAH PERASAAN KAMU..

...TATKALA KAMU DIHUBUNGI KERANA MEREKA-MEREKA MEMERLUKAN PERTOLONGAN FIZIKAL & ASET KAMU, JUGA TATKALA MEREKA BERIA2 MEMERLUKAN IDEA DI OTAK KEPALA MU..??
***
...TETAPI KAMU DITINGGALKAN & TIDAK DIHIRAUKAN TATKALA MEREKA TIDAK MEMERLUKAN APA2 DARIPADA MU...
***
..tapi kan, saya selalu jugak mintak tolong dengan orang lain.. tapi kan, bukan tak nak call dia, tapi sibuk aaahh.. tapi kan kita ingat dia dalam hati kita jugak.. tapi kalau orang tak ingat kita, sedih jugak kan..
***
"..siapa lah aku,
tanpa dirimu.."
-jamal abdillah-