Wednesday, May 27, 2009

HAPPY HOLIDAYS...!!!!

Holiday..!! Yey yey yey..!! Hari ni dah cuti anak2 ku..!!! Kids ponteng 2 days, dah habis exam. 2pm will shoot off to Tronoh, Perak.. via Batang Kali maybe..

Hubby ada meeting di sini esok (Khamis).. will spend a nite @ Clearwater Golf & Country Resort, near Kelly's Castle, Perak... maybe..

Next to KL.. will spend a nite at my sister's place.. Botanic Garden, Klang.. as always..

Friday afternoon to Tg. Gemok, Rompin. Might spend a nite there. Saturday 6am.. to Pulau Tioman, accompany Zharif, ada scuba rangers camp.. 4 days 3 nites in Tioman..

Tuesday afternoon.. to Singapore (maybe) or any southern part of Malaysia.. sebenornya Tipah nak pi Nilai & Melaka, takde respond lak.. Ada sales kat SG kata hubby, nak pi makan Sup Tulang Merah Menyala kat SG.. OK gak. Tipah buley jengah Kak Elle.. OK Kak Elle... harap jadi la trip to SG..

From SG to Jerantut, on Saturday ada wedding cousin.. will spend a nite @ Jerantut Hill Resort.. harapnya doghian dah mekar setaman.. Uncle Tipah kawin dengan anak toke doghian.. tempoyak free beb.. eh eh.. mertua Tipah pon ada kebun doghian.. sewonooookkk nyaaa..!!

Dari Jerantut, Ahad tu pi KL. Dok one nite, subuh2 Isnin tu, flight pi Vietnam.. balik kampung Saigon @ Ho Chi Minh City, jumpa sedara mara, sahabat handai, rakan taulan yg telah ku tinggalkan.. sampai Khamis je.. pastu round2 KL ada wedding... Sabtu balik Kerteh.... InsyaAllah... jangan Tipah tertonggeng lepas cuti dah le..!!!

Monday, May 25, 2009

TIPAH DIDERA DAN TIPAH TERTIPU..

Citer wiken, hubby pi diving @ Pulau Kapas, daytrip on Saturday. Tipah ni kerjanya ngantar anak gitu Taekwando di Kemaman. Supir gitu. Balik tu penat, kids makan waffle sampai kenyang. Yes, beres kerja, no need to cook for lunch. Petang dah janji nak keluar makan pizza (ngidam lama nengok ad kat TV etc..). Tetapi Tipah didera pulak, Zharif kata "I want your pizza, not from Pizza Hut.." Eh eh, tadi kata nak keluar. Tipah kata pizza @ Pizza Hut lagi best, dia tak nak jugak. Ngamuk la Tipah, tapi bila ingat hasrat anak, Tipah gagahkan diri & tabahkan hati.. Hari pulak ujan, syahdu2 gitu. Camna pizza nak naik? Sejok tu, Aunty Goh (berbangsa China)sebelah rumah dulu tak kasi uli adunan ber-yis macam roti/pau bila hari ujan. Katanya, "susah naik maaa.."
Nak cepat naik, peram kan adunan tu kat dalam boiler room.. (tempat sensasi, kot air tak panas, cucuh kat sini je la, antik gitu..) Kot merajuk, boleh gak dok situ.. or main nyorok2..

Nasib ada saki baki..

In the oven..

Before they make (dapat 2 biji) their journey to the empty tummy2..

Kisah tadi, dok ngemas laci2 nak cari pelbagai benda/bahan sebelum cuti sekolah ni.. Ahaa, terjumpa blood test result last year. Eiikk, dulu masa sekolah katanya Tipah ber-darah O+ gitu. Pastu camna jadik nya O je..?? Takpe la gitu, tapi any idea ngapa bisa tukar2 gitu..? (Thanx Diana, Tipah ni penat sampai tak nampak Rhesus kat sebelah tu.. bior bebenau mata daku ni)

Part ni lagi best..!! Ropa2 nya cholestrol Tipah, last year 6.9..!!! Ish ish iiissshhh..!!! Tipah tertipu. Baru2 ni, 6.6. Thot makin naik, ropanya ada lah bibit2 penurunan gitu. Ahaakkss... Syabas Tipah, tahun depan turun lagi tau..

Wednesday, May 20, 2009

IKEA & KL LAGI..!!!

Tak terkata seronok nya, pi KL lagi. 3 minggu berturut2 pulak tu. Hubby ada meeting hari Jumaat (sini udah wiken gitu), so Khamis malam lepas, kami ngekor la dia ke KL. Ya la, apa nak buat kat sini kalau time2 wiken gitu. Luas pemandangan, dapat keluar dari Kerteh terchenta ni.. (wiken ni tak leh aarr, budak periksa.. isshh syok pulak dapat jalan berbilang wiken)..

Bilik hotel ngadap KLCC.. baru nampak cantik amat.. Bangga jadi rakyat Malaysia. Tapi tinggi bebenor bangunan tu, seghiau jugak darah rasanya..

Best nya pagi2 kot dapat jogging sinun tu.. Sape2 yang ada property kat area ni, kus semangat seronok nya..

Dah jalan2 KL, hilang sikit stress akibat kolestrol yang mengada2 tinggi tu. Doctor kasi Lipitor tapi dasat sungguh penangan ubat ni. Badan jadi lemah longlai pening lalat.. TAPI sebab nak jalan punya pasal, ku tabah kan diri dan ku gagah kan kaki.. sebab nak ke sini. Thanx GPS, sebab bawa saya ke sini. FYI, jalan2 & simpang sior kat KL tu, memang saya fail. Tak pon as always, fill up tank & tajam kan mata tengok signboard.. and make sure HP fully charged. Nanti nak call orang sana sini tanya arah tujuan..

IKEA lagi...!!!!! Dulu mak ngomel marah kan adik yang sokmo2 nyoping entah apa2 kat IKEA tu. Habis2, dia lak yang order suruh beli mende ni.. plastic compartment tray yang amat berguna bagai tu.. Cewah gitu, tersoson la segala mala korongsang & golang2 bagai kepunyaan ku gitu.. Sebelum ni, compartment tray yang ada comes with cover. Maakk aaii, susah nya nak bukak..

Dan ku borong ini jua... tempat letak bebarang dalam but kereta.. ikan boleh, ayam kambing lembu pun boleh (yang dah semelih ler), barang plastic kan senang, kotor boleh basuh je.. Almaklum barang IKEA banyak sangat dari segi design nya, dan juga kepelbagaian kegunaan nya.. tapi ada yang kata, tang2 perabut tu, kalau dah assemble, takleh dismantle sebab nanti dah ter-herot merot.. ya ka..?? Dono meehh..
*******
Balik dari KL, terkena penangan LIPITOR lagi.. ter-jatuh demam & tersangkut pulak FLU nya.. Alhamdulillah dah OK, dah dekat 2 tahun tak demam/Flu rasanya.. Iiisshhhh, tak terkata tak sedap sungguh badan rasanya, duduk tak senang, berdiri tak senang, tido tak lena, mata tak bernyawa.. Alhamdulillah berkat doa, tawakkal dan togokan 100Plus berbotol2... saya bisa cergas & ligat semula.. tak biasa aahhh duduk diam2 ni.. tak reti..

Thursday, May 14, 2009

LIFE IS.. ALWAYS BUSY MAAA..

Last weekend, cuti 3 hari termasuk Wesak, kami pi KL le. Pujuk rayu hubby nak ke IKEA, ada setahun tak pi situ. Tempat idaman kalbu. Kira2 tempat detox segalanya la..
Sent the kids to Smaland agak2 sejam.. mak & apak soping hangit la.. Ada la sikit2 buah tangan, tak kan nakbalik tangan kosong kot..

Pastu pekena dinner kat Bagan Seafood, Klang near Northport. Sedap bangat, gila ramai orang.. Ni menu antara yang best la.. Honey Squid & Ikan Kerapu Goreng Ber-Mango... I tell you, sedap amat.. Pergi lah coba..

Sabtu pi bawak Zharif habiskan Scuba Ranger course tu. Termaktub lah dalam list Scuba Ranger tu, sorang dari nya ialah anakku itu...

Ada pulak krew RTM.. amik gambo anak nya, gambo mak nya tak nak ke..?? Dok terhegeh2 tengah panas tu..!! Idok le teman hidung tak mancung, pipi terhenget2..

Balik dari KL, Zharif ter-jatuh sakitnya.. ala2 virus gitu, takpe la sekali sekala.. Doctor kasi MC 2 hari terus.. sebab tinggi sangat temperaturenya.. tapi mak nya kedekut, kasi MC sehari je. Apa ke tak nya, tak pi sekolah tapi kat rumah terloncat2 macam kat zoo tu.. exam dah dekat ni pon..

Ni dia..!!!! Today another history.. Cholestrol 6.6..!! Amik test 3 weeks back. Kesinambungan test last year. Saja gatai2, padan muka. Makan sopan je, jaga jugak sebenarnya.. tapi doctor kata, STRESS itu jugak ada tempiasnya.. hah, sape buat ku stress ni..??? Oh Mr Hubby.. you now never make me stress one yah..!!! Ha ha.. sebenornya kepala pusing, hati runsing banyak hal.. salah timing amik test gitu. Nak pi lagi amik rasanya, tapi sape nak bayar pulak eh..? Company bayar sekali setahun je..

Thursday, May 7, 2009

HAPPY BIRTHDAY ANAKKU..

Jemputan ni khas untuk kenkawan kelas 3 Naim je...
7 May 2000, Zharif lahir ke dunia. Hari ni genap lah dia 9 tahun. 5 minggu yang lepas buat birthday Marsha di sekolah nya. Hah, ni time abang lak tuntut. Penat dari kenduri kawin last weekend masih terasa, namun atas permintaan anak, ku gagah kan jua.. Itu lah namanya IBU...

Hah.. buat lah kek se-sempoi nya. Apa2 yang ada kat dapur tu lah.. Kek tu jugak yang dimintak, deco je yang lain sikit dari adiknya..
Pi terjah kelas Zharif masa rehat petang tadi.. Tu cikgu kelas Zharif, Cikgu Sharifah Rohani, helpful & dedikasi orangnya..

Ni lah antara menu yang saya godak kat dapur, Pizza, Muffin (takde gambor) & Mihun Goreng Siam (pun takde gambor sebab tak sempat bangat)..

Party pack.. dah jadi trend sekarang ni. Tapi sebab ada balance2 birthday Marsha tu hari, tambah sikit & buat le sikit2.. Di dalam bakul Vietnam kesayangan ku.. Ada 8 saiz tu tau, pelbagai color...

Tuesday, May 5, 2009

DREAM COME TRUE..!!!!

Khamis petang cabut pi KL, rasa tak kesampaian nak teruskan perjalanan ke Taiping. Nasib pun tak, depa kata traffic teruk kat North South Hiway. Hala ke East Coast pun tak kurang dasat nya. Macam nak raya. 12.30 malam traffic jam kat tol Gombak, sampai ke MRR area Pandan tu ha. Tapi jalan kami OK je. Cuma tak leh terus ke utara la. Adik ipar dari Soromban, bertolak 9 malam, sampai Taiping 4 pagi. Phewww...

Jeng jeng jeng...!!!! Hari ini lah dalam sejarah..!! Pagi Jumaat bertolak pi Taiping, sampai ala2 pukul 12. Pujuk rayu hubby ajak langsung ke Kuala Sepetang tu la. Dalam moyok2 tu, pi jugak. Hubby tak suka tempat ramai orang. Sepanjang jalan tu banyak gerai Mee Udang lain tapi nak jugak cari Warung Mak Teh yang tersohor tu. Pheeww, dari jauh dah nampak kete parking kiri kanan jalan, penuh gila. Alhamdulillah ada kerosi untuk kami. Tunggu kejap je nak duduk.. (nak duduk pun kena beratur).. Yey, yey, yey.... Yahooooooo..!!!! Alhamdulillah...!!! Sampai jua akhirnya..!!!

Ni lah dia kenkawan... Mee Banjir Udang saya..!!! RM10 udang laut. Maap gambar tak clear sebab mata saya sharp kat udang tu je..!! Depa ni tak taruk menu. Nak order pun terkebil2 lah kami. Waiter tu kata, Mee RM6, RM10, RM12.. udang laut atau udang kolam. Saya amik udang laut. Ada la 10 ketol, besor wey.. Memang dasat la.. Jangan jeles ek.. Yumm yumm yumm... lazat.. lazat... lazat... kolestrol..??? Tolak tepi sat.. tapi tak tinggi pun, 5.6 je..

Takde nya kerosi kosong kat sini. Singaporeans pun ramai. Tak ke murah, udang tu dah le fresh, banyak lak tu. My bro singgah lepas kenduri hari Sabtu. Gila ramai katanya. Kena berator untuk duduk. Last2 dia beli untuk tapau je. Tapau pun kena berator. Nasib ada orang silap order. Dia pakat amik je 3 bungkus yang tu. Kot tak, mau tunggu lama lagi.

3 Mei 2009, genaplah my beloved mother umurnya 59 tahun. Happy Birthday Mak..!! Moga dirahmati Allah selamanya.. Dan terima kasih yang tak terhingga atas segala nya.
Tak terbalas budi dan jasa seorang yang bernama IBU..

"Walaupun kesepian 15 tahun lamanya,

ditinggalkan arwah papa selamanya,

tiada lah raut duka di muka nya,

begitu tabah dan cekal hatinya,

senyum sentiasa terukir dibibirnya,

namun tiada siapalah tahu apa di dalam jiwanya.."