Thursday, April 30, 2009

I'M DREAMING OF.....

Petang ni drive pi KL, kot larat terus sampai Taiping la. Sabtu ada wedding BIL kat Taiping. Ahad kami kat T'ganu, Kelantan tak cuti sebab Hari Buruh jatuh hari Jumaat. Kalau hari Sabtu, baru kami dapat cuti hari Ahad tu (agak2 gitu, masih blurr cuti2 Malaysia ni). Kot sempat, anak2 pi la sekolah Ahad tu, kot tak sempat, cuti umum sendiri la. Dah balik Taiping banyak kali tapi hajat, hasrat & impian tak pernah kesampaian.. Dah keluar dalam TV, dalam magazine, dalam Internet, dalam blog & pebagai tapi telan air lior je laa.. Ni la dia Mee Banjir Udang Kuala Sepetang, Taiping.. Makteh toke nya.. (mana lak pi gambor signboard tu.. lain kali aahh..)

Ni versi Banjir... berkuah..

Ni pulak versi kering.. digoreng2.. Hah.. tak nganga nengok udang tergolek2 situ, besor pulak nya.. Teringat pulak kampung no 2ku di Vietnam, mak apak atok udang semua ada..

Monday, April 27, 2009

BURRITOS & BIBIK..

Kepala ada banyak pening lately. Macam2 pikir, kalah menteri. Nak nya propose macam2 tapi saya yakin hasrat tak mungkin akan tercapai. My weakness, bila pikir banyak, perut ni pun sama penat. Nak makan je, pulak tu nak makan pelik2. Been craving for Mexican food dah berbulan. Lama tak buat Taco sebab susah nak dapat Taco shell..

Lambakan leftovers food dalam fridge, saya bikin Burritos macam gambor kat atas tu.. Plain Tortillas filled with beef, chicken mixture & apa2 lah suka, topped with Salsa & seangkatan sesuka hatimu.. Tetapi puan2, saya takde Tortillas tu, saya guna CAPATI..

Salsa.. diced onion, cilantro (daun saderi kot), lime juice, jalapeno (tarak tapi saya pakai lada jeruk), diced tomato.. kot masam/masin sangat, tabur la gula sikit..

Timooonnn..

Sate ayam, saki baki dari pasar malam 3 hari lepas..

Cubed chicken, saki baki dari sup ayam Khamis lepas..

Ni lah dia..CAPATI BURRITOS saya, taruk cheese slice pun sodap.. pastu buley la taruk sos haper2 yang disukai.. kami suka Tabasco.. sour cream boleh, mayo boleh, 1000 Island pun boleh. Ikut je permintaan tekak anda..
******
Kisah Jumaat lepas, gotong royong di sekolah. Participation very2 poor. Parents sama ramai dengan cikgu & staff sekolah agaknya. Bila ditanya, semua sibuk. Akak 1 ni kata, masing2 berjawatan tinggi, mana nak datang tolong. Tapi rupanya Akak 2 yang keje sama ku itu, rupa2nya wife CEO..!!! Dah balik baru tau.. salute kak.. Akak 3 pulak kata, ini zaman BIBIK, mana ada budak nak buat keje sebab semua kat rumah BIBIK buat. Anak2 kurang diawasi untuk menjaga kebersihan. Semuanya BIBIK buat.. Tapi saya yakin, bukan semua macam tu. Namun begitu, rata2 pelajar di sekolah ni, abah2 (dan sebahagian ibu2nya) bekerja, dan bukan calang2 jawatan kat pelbagai syarikat di sini.. Semua berkarier tinggi..
Tak tau lagi nak citer, sekolah kotor ya amat. Nak amik gambar pun saya malu. Saya pernah citer dulu kat entri ni, masa Zharif mula join sekolah ni. Hubby geleng kepala. Apak kawan Zharif pun terbonyok muka tengok kelas kotor. Anaknya pulak dimarahi, ngapa kelas kotor. Terkebil budak tu.. Bapak2 yang jarang datang pun geleng kepala. Nak cakap pun tak reti, mana nilai2 murni yang diajar di sekolah? Mana fungsi tong sampah? Mana fungsi mereka yang sepatutnya bisa mengawal & mengawasi kebersihan seperti Cikgu, Pengawas, Ketua Kelas dan lainnya? Untuk pengetahuan semua, sekolah ni memang lah tersohor cemerlangnya dalam akademik, dalam UPSR. Ops, toilet pulak OMG.. tersumbat, bocor dll tapi katanya, Gurubesar baru check dengan cleaner.. semua OK..!! Pheewww..!!
LU PIKIR LAH SENDIRI..!!!!

Tuesday, April 21, 2009

MOM vs SON POEM...

GOT THIS VIA EMAIL..
(wahai adik2 sepupu & anak2 sedara ku.. rasa lah kamu.. he he he)
****
My son came home from school one day,
with a smirk upon his face.
He decided he was smart enough,
to put me in my place.
***
'Guess what I learned in Civics Two,
that's taught by Mr. Wright?
It's all about the laws today,
The 'Children's Bill of Rights.'
***
It says I need not clean my room,
don't have to cut my hair,
No one can tell me what to think,
or speak, or what to wear.
***
I have freedom from religion,
and regardless what you say,
I don't have to bow my head,
and I sure don't have to pray.
***
I can wear earrings if I want,
and pierce my tongue & nose,
I can read & watch just what I like,
get tattoos from head to toe.
***
And if you ever spank me,
I'll charge you with a crime
I'll back up all my charges,
with the marks on my behind.
***
Don't you ever touch me,
my body's only for my use,
not for your hugs and kisses,
that's just more child abuse.
***
Don't preach about your morals,
like your Mama did to you,
That's nothing more than mind control,
And it's illegal too!
***
Mom, I have these children's rights,
so you can't influence me,
or I'll call Children's Services Division,
better known as 'C.S.D.'
***
Mom's Reply and Thoughts..
**************************
Of course my first instinct was
to toss him out the door..
But the chance to teach him a lesson
made me think a little more..
***
I mulled it over carefully
I couldn't let this go..
A smile crept upon my face,
he's messing with a pro.
***
Next day I took him shopping
at the local Goodwill Store..
I told him, 'Pick out all you want,
there's shirts & pants galore.
***
I've called and checked with C.S.D .
who said they didn't care
if I bought you K-Mart shoes
instead of Nike Airs.
***
I've canceled that appointment
to take your driver's test.
The C.S.D. is unconcerned
so I'll decide what's best.'
***
I said 'No time to stop and eat,
or pick up stuff to munch.
And tomorrow you can start to learn
to make your own sack lunch.
***
Just save the raging appetite,
and wait till dinner time.
We're having liver and onions,
a favorite dish of mine.
***
'He asked 'Can I please rent a movie,
to watch on my VCR?'
'Sorry, but I sold your TV,
for new tires on my car.
***
I also rented out your room,
you'll take the couch instead.
The C.S.D. requires
just a roof over your head.
***
Your clothing won't be trendy now,
I'll choose what we eat.
That allowance that you used to get,
will buy me something neat.
***
I'm selling off your jet ski,
dirt-bike & roller blades.
Check out the 'Parents Bill of Rights',
It's in effect today!
***
Hey hot shot, are you crying,
why are you on your knees?
Are you asking God to help you out,
instead of C.S.D..?
***

'Send to all people that have teenagers or have already raised teenagers, or have children who will soon be teenagers or those who will be parents someday.. OR ANYONE WHO'D JUST GET A LAUGH. I love this One!!!


From a MOM (Mean Old Mother.)

Tuesday, April 14, 2009

NEED HELP..

Usaha untuk mencadangkan kepada pihak sekolah, agar sessi persekolahan anak2 dijalankan pada sessi pagi sahaja, saya memohon jasa baik semua untuk memberi cadangan yang bernas, di samping beberapa perancangan teliti untuk tidak membebankan pihak sekolah dari segi struktur binaan sekolah yang telah ada & tenaga pengajar yang terlibat & segala mala nya...
1) kebaikan sessi pagi
2) keburukan sessi pagi
3) warna cat bilik darjah
4) warna langsir bilik darjah
5) apa lagi yekk...??

..semuanya demi kepentingan dan kesejahteraan anak2 untuk menimba ilmu dalam suasana yang terbaik.. untuk menjadi insan yang gemilang dan terbilang.. serta umat yang bertanggungjawab terhadap ugama, bangsa & negara..

Thursday, April 9, 2009

WILL BE AWAY..

Ohhh... betapa lah dalam kesibukan itu.. sampai diri tak terurus..

Thursday, April 2, 2009

BIRTHDAY & SEGALANYA..

Eeiiyyy.. banyak nak diciter tapi internet connection memang gila2 teruk lately. Ni nak kena tukar ni. Dah report pelbagai kali tapi teruk jugak. Depa tak repair, kita tukar la.. Udah le teman ni sibuk sangat lately. Apa lagi kot bukan kisah anak2 la, birthday party la, action song practice la, taekwando grading la.. nak pengsan rasa.. ke hulu hilir hari2..
Ni la permintaan Marsha, paksa jugak saya buat kek cokelat, nak topping cokelat. Nak je saya order kek yang cantik2 kat kedai tu, tapi dia tak nak. Takut jugak tak jadi (loyang 12 inci wow..), tapi sebab anak2 kecil 4-6 tahun yang akan makan, saya relax je la. Mesti depa sebat punya sebab saya taruk deco sikit2 tu.. Isshhh.. kira jadi la walaupun terdapat rekahan di surface-nya kek itu, akibat dari panahan & tiupan air cond (sebab nak keras cepat).. Padan la muka ibu mu, Marsha..

Eh eh tamak anak dara ni, ditanya pulak muffin, dipaksa jugak.. hah sempat 60 biji.. Satu rumah bau nya cokelat.. tapi lazat gila bau2 cokelat ni.. mak anak jilat mangkuk adun kek/muffin tu, lumba2 lagi..

After lunch kat sekolah, buat la party ala kadar. Cikgu2 yang rajin tolong decorate, (saya malas). Abang yang perasan, tolong sama nak potong kek..

Sama naik sibuk, jemputan Majlis Maulud Nabi di rumah rakan taulan di Kerteh. Hah, depa jamu nasi, saya masak tempoyak.. nak habiskan stok. Nanti boleh kecek dengan mertua lagi. Depa kan ada kobun doghiyan.. Campur petai, ikan bilis, santan, serai, cili api, kunyit hidup, daun kunyit (dan juga se-angkatan dedaun yang digemari) dan wajibnya tempoyak.. Quantity tu, takde peraturan. Ikut sedap selera.. sebab ada yang tak suka pekat.. Apa2 pun, tempoyak makan mentah pun, mesti "it's finger licking good" jugak.. Kita kan orang Malaysia..!! Masak la wa-imma apa lauk jua, pasti nya lazat berzat.. kan kan kan...!!!
*****
P/s : Sifu Masak tu pun tapau lauk tempoyak teman ni... kesian dia busy giler dengan buku masak yang akan dipublish tak lama lagi tu.. Moga berjaya sifu..!!