Saturday, March 28, 2009

6 TAHUN YANG LALU..

HARI INI 28 MAC 2009 tersangat lah sibuknya (story2 nya kendian lah).. tetapi terkenang lah pulak kisah lama yang amat benar...
Pada 28 Mac, 6 tahun yang lalu.. pada jam 8.30 pagi.. satu panggilan telefon ala-ala kecemasan ke Vietnam telah dibuat....
********
Wife : Salam Yang... water bag I dah pecah ni..
Hubby : Ya ke, so apa I kena buat..
Wife : (dalam hati.. Ya Ampun mamat ni..) Hah..!!! Nak tengok anak balik laa.. I dah on the way pi spital ni. Makteh Nor drive ni.. anytime beranak laaa..!!!!
Hubby : Oh ya ke?? I dah on the way pi plant ni. Dah halfway ni.. (ala2 45km gitu)..So kena patah balik la satu shuttle ni..
Wife : Ikut you laa.. (Haper ke laki aku ni.. )
*********
Dalam pukul 2.30 petang.. selamat lah sorang bayi pompuan dilahirkan.. walaupun si ibu keseorangan di labor room (lakinya masih dalam pesawat), ditemani Dr Chong (Kuantan) & midwife2 nya.. tatkala bayi yang dikandung itu songsang selama2 nya dalam perut dan dikeluarkan normal juga songsang. Doctor tu tanya earlier, nak potong ka.. Saya tanya camna, dia kata normal pun boleh, disuruhnya doa banyak2 sebab baby tak besar sangat.. Saya kata cuba normal lah.. ALHAMDULILLAH.. ni lah anak pompuan ku, AMNI MARSHA.. nama yang maknanya moga sihat & lembut hati selamanya.. (Mak nya kan cam tigress gitu..)
*******
Apaknya yang tiba 8 malam, kesian sebab tak dapat melihat sejarah kelahiran anak pompuannya itu. Nak buat camna, dah ditakdirkan lahir 10 hari awal..

Tak kemana pun, dia nak makan Burger King.. Ngam-ngam sebelum 8.30 malam di Mesra Mall yang sanggih kat Kerteh la tu.. Sebelum bumi Malaysia dan se-angkatannya menyokong Earth Hour untuk bergelap selama satu jam.. Kami juga menyokong.. tapi bandar Kerteh ya amat lah terang nya.. Prrgghh..!!!

Ni party pack, dia nak buat party kat sekolah. Buat sikit la utk kenkawan class.. Nanti 30 Mac baru hantar dengan kek sebiji.. Mak nya malas ya hamat tapi dia nak jugak.. buat la sikit..

Friday, March 20, 2009

WEDDING & SCUBA DIVING..

Yess..!!! Cuti2 Malaysia lagi..!! Pi Kelate, Pengkalan Chepa.. adik ipar kawin. Seronok walaupun hujan 3 hari berturut2. Alhamdulillah semuanya lancar.
Moga kekal selamanya..

Akak & adik iparku.. repair apa yang patut. Jauh wooo hantaran tu, dari Taiping. Lenggang kangkong jadinya, senget2.. tapi ok. Cun gitu, serba biru.. habis kenduri semua balik atas urusan masing2. Sebab kenduri nya hari Isnin.. semalaman je lah di Pengkalan Chepa. Dok tido kat Homestay yang dulu masa pi majlis bertunang..

Lepas tu kami sekelorga cabut pi Pulau Perhentian. Hubby dapat cuti. Yey.. yey.. dok kat Perhentian Island Resort. Cuunnnn..!!

View dari bilik.. aman damai, nyior melambai gitu..!!

Kih kih kih.. setelah 11 tahun tidak menyelam scuba (tengok le date kat logbook tu), saya gagahkan diri, tenangkan hati untuk terjun ke dasar laut, walaupun gila nervous tak terkata. Bila hubby dok ajak berkali2, dan setelah Dive Centre tu kasi tinggal anak2 kat situ, saya pun kata ok lah. Jangan tak tau, berkali2 keluar masuk bilik air sebelum pi tu.. Heartbeat ni tak terkira lajunya..

Ha ha.. saya dah dapat divesuit baru sooooo.. kena lah rasmi kan nya.. Sendat ketat sungguh2 lepas pakai BC. Takleh pulak beli yang besar sebab takut terlucut & longgar dalam air. Longgar2 kang tercabut BC semua tu. Adooii, tahan napas la jawabnya..

Yeaahh..!! Gila nervous tu..!! Tapi buat pot je la sebab nak try jugak. 1st dive saya ok je tapi 2nd dive kena tow dengan hubby sebab saya asyik nak terapung, naik ke atas je. Tak nak tenggelam2.. silap dive master taruk weight sikit untuk saya kot. Ha ha ha.. tapi hubby kata saya dok simpan air dalam lung ni haa..!! Camna nak turun dalam lagi. Pheeww, kena sambung study ni. Aaahh, kena tunda pun, tunda la. Janji dapat dive. Cantik gila tak terkata. Amazing view..!! Jumpa barracuda, stingrays & bumphead parrotfish..!! Underwater camera tengah order, so tarak lagi gambar underwater gitu..


He he.. 1st time dapat dive dengan hubby.. tapi rasanya lain kali tak nak dengan dia lah. Garang sangat.. sokmo kata kita salah..

Zharif & Marsha ni.. toksah citer la gamatnya kat laut.. They had so much fun at the beach..

....and at the pool....

...till dark.... coz this time around.. "LOW SEASON" !!! Best gila sebab orang tak ramai..

Dari Day 1 hingga Day 4, weather memang tak terkata cantiknya.. blue sky & clear water.. Alhamdulillah.. tapi sebelum kami tiba, hujan tak henti 3 hari berturut2.. perjalanan kami dipermudahkan.. Alhamdulillah..

Thursday, March 12, 2009

FRESH (BUT NOT) FOREVER...

RECEIVED VIA EMAIL EARLY THIS MORNING...
A MAID SHARED A WAY TO PRESERVE FRUITS AND VEGETABLES WHICH SHE LEARNED FROM A FAMILY WHEN SHE BABY-SAT FOR THEM IN KL. THAT FAMILY WAS USING "ALUMINUM COATED PLASTIC BAGS" TO KEEP THEIR FRUITS AND VEGETABLES FRESH FOR WEEKS!!! ITS SO AMAZING. I THOUGHT IT WAS A GOOD IDEA TO SAVE SOME UNWANTED RESOURCE WHICH MOST PEOPLE WOULD THROW AWAY WITHOUT ANY 2ND THOUGHT AND HERE I AM SHARING WITH YOU THE USEFULNESS OF THIS UNWANTED RESOURCE.
HERE IS THE TYPE OF ALUMINIUM COATED PLASTIC BAG FROM Q**K*R. YOU CAN USE ANY OTHER TYPE AS WELL AS LONG AS IT HAS THE SAME TYPE OF MATERIAL.


YOU CAN PUT PLENTY OF FRUITS AND/OR VEGETABLES IN IT..

LOOK.....AFTER 1 WEEK.....THE VEGETABLES ARE STILL FRESH! AMAZING, ISN'T IT??? NO DEHYDRATION AT ALL.

BUT DON'T FOLD OR SEAL THE OPENING OF THE BAG. JUST LEAVE THE BAG OPEN AND IT WILL DO THE MAGIC WORK FOR YOU ALREADY. .....TRY IT OUT.....YOU WOULD SURE LIKE IT VERY MUCH TOO.INSTEAD OF THROWING THESE USEFUL THINGS AWAY, RE-USE IT AGAIN AND YOU WILL BE INHERENTLY JOINING THE GROUP OF "SAVING THE MOTHER-EARTH" CAMPAIGN TOO.
******
Moga saya juga sentiasa FRESH gitu, untuk dapat beribadat kepadaNya.. untuk dapat menangkis segala dugaan yang melanda, juga kepala yang pusing dan jiwa yang pening..

Sunday, March 8, 2009

HECTIC WEEKEND

Rabu lepas, 4 Mac adalah cuti umum di T'ganu. He he.. banyak hal nak dibuat di KL, Selasa malam kami drive pi KL, kids ponteng sekolah hari Khamis. Once a while takpe ek, first time untuk tahun ni. Sales pun dah start, tu yang membuak2 jiwa raga ni..

Antara hasil dagangan, Oxygen tank hubby untuk pi diving, asyik pinjam orang punya, member pun tibai la 2 biji terus.. buat spare la mana tau ada emergency call..

Zharif been nagging for his own wetsuit.. dapat lah selai. Part yang best jugak, omak dia dapat gak selai.. mana simpan tak tau la..

Ni pun dah bertahun nak disebat tapi tak tercapai. Pi Low Yatt, dapat sebijik tengah offer "gila2"..

Bawak kids pi Pusat Sains kejap.. enjoy gila depa kat sini.. kejap pun 2 jam lebih gak.. Takleh la enjoy je, kena gak bawak tempat yg penoh informasi..

Pagi hari Jumaat tu, pi tour "GARDEN" kat Midvalley tu. Gila besar, lengoh lutut. Kecik kaki ku. OK gak, banyak sale. Dapat rembat kasut budak2 ni sepasang sorang je sebab kasut dah lunyai. Malam tu get-together dengan cousins Zharif & Marsha.. baru 7 orang cucu atok, opah & nenek ni. Bila nak nambah ni..? Doa2 kan ya.. untuk den ni haa..

Zharif dengan Scuba Ranger course nya.. Saturdays only @ Maybank Training Centre, Bangi. For details contact Tuan Syed Abd Rahman from Kidsscuba..

Zharif dengan cikgu2 nya.. Omak nya tak join dah, nanti tunggu masuk laut je kalau diizinkan.. kalau juga tahap keberanian amat tinggi.. tapi wetsuit omak nya baru beli jugak ni..

Uncle Syed menyampaikan sijil "Scuba Ranger" untuk Ranger yang baru, adik Fairuz.. Zharif belum layak lagi.. 3 session lagi..

Amoi ni (Marsha) kalau dah ngantuk, mana2 pun dia boleh lelap... selesai sudah Zharif dengan sessi nya, kami pun cabut balik Kerteh.. tapi puas jugak trip ni..

Monday, March 2, 2009

OOHH MY CHEESECAKE..

Been trying so hard to eat less.. wanna get rid of Mr. Kho-lesh-ter-ghol kononnya.. huwa haha.. wanna eat more vegies, fibre & co... kononnya.. but no no no.. I've been craving for a slice of cheesecake.. for months.. Nak pi Secret Recipe malas.. Last Saturday after sent the kids to Taekwando lesson, rushed to Fast Bakery to get some baking stuffs. Ramai nya orang. Akak yang jual tu tanya saya berniaga cake etc ke...?? Sebab customer dia, mostly bikin business jual cake/cheseecake/muffin/cupcakes.. Tak laa, saya tukang makan je.. Waahh, ramai betol kat kedai tu. Rasa macam teruja plak nak business gak. Tapi nak jual apa yek? Kot membeli tu rajin la jugak, untuk memenuhi ruang2 kosong dalam perot ni..

Pastu baru ingat ada 2 ketol cream cheese dalam fridge. Takut lak expired nanti. Nak buat ke tak ni..?? Dan-dan tu jugak call SIFU kat opis, tanya itu ini. Kuang kuang kuang.. dengan semangat yang membuak-buak, berkobar-kobar... dengan jaya nya, siap untuk dibakar. Ha ha ha... baru nak angkat loyang masuk oven, nampak sour cream 1 cawan, lupa nak taruk.
***
Ciss.. tuang semula adunan tu dalam mixer, add in sour cream & mix again. Di saat itu jugak saya dah cakap, lantak le apa nak jadi.. tak Bismillah kot.. Nasib gak buat seketol cream cheese je, udah le resipi pakat campur gaul 2-3 resipi, nak buat experiment konon. Tu lah hasilnya, rasa boleh la kata, ada rasa cheesecake yang longlai, tapi tongah nya itu, seribu satu macam lembek.. kat tepi2 itu ok la keras ala2 lembut.. maybe adunan tu dah di godak berkali2 akibat terlupa masuk sour cream kot..
***
Jadi nya saya dok potong ikut tepi je la.. makan yang tu je. Nanti kids balik baru paksa depa makan yang tengah2 tu.. yang lembek tu.. Rasa ada, rupa kurang ada.. Apa2 pun, bab2 makanan ni, macam artis jugak kan.. rupa paras kena ada.. biar lah kurang rasanya..
***
Sape2 nak rasa (sementara stok masih ada), kena datang rumah aahh.. sebab nak potong pun kena dalam fridge tu.. Kot bawak kluar, memang gerenti lembeekk punya.. Lepas ni nak buat experiment resipi lain lak.. SIFU, itu kek tarak jadi chanteq la.. rasa pun semacam je..