Wednesday, December 23, 2009

STORY MORY TERKINI...

Sebelum cerita terkini, saya terjumpa gambar Tapai Ubi goreng celup tepung ni, yg kami sekelorga melantak kat Paka beberapa ketika yg lalu.. Rupanya tidak dalam SD card yg hilang, ada tersimpan di dalam SD card yg lain.. Yumm, lazat berzat tau...!!!
Tamat kisah silam...
***********
Rindu teramat nak bercerita, tapi masa ya amat susah nak dinyata.. Sejak dua menjak Raya Haji, kami bagai kan orang asli zaman dolu kala. Dok pack & go, pack & go pi KL, sebab accompany hubby pi meeting di KL. Meeting ujung minggu, kami tumpang sekaki setangan laa.. Mula nya seronok, tapi bila dah saban minggu pack & unpack, penat jugak wooooo.. Dengan cuaca yg lembap, nak settle kan laundry bukan la cepat.. Tapi, seronok..... tetap seronok...
Antara keseronokan di KL, dapat jumpa kawan2 pemastautin sementara di Vietnam dulu2, yg jauh di mata, beribu2 km jauhnya... Semua balik bercuti & ada yg pulang untuk selamanya.. Yeyyy, saya dapat Baklava.. Makan bagai nak rak, berhenti bila gigi mula menunjukkan kejahatannya... Sape la pandai buat Baklava di Malaysia ni..??? Boleh order je kan...
****
Ini pula kisah cuti sekolah yg paling menarik... Kids Scuba Camp @ Mabul/Sipadan Island.. Oohhh MasyaAllah cantiknya... di luar & di dasar laut...!!! KL-Tawau (flight), Tawau-Semporna (bas) dan Semporna-Pulau Mabul (boat)...

Opening Ceremony @ The Jetty... by Datuk from Malaysia Tourism Dept..

Clear water beb...!!! Penyu besar2 ada di merata2.. Terpegang seekor sewaktu menyelam pada hari terakhir. Sebenarnya tak boleh pegang any of the underwater creatures.. Untuk keselamatan dll... tapi dalam air takleh nak budget visibility, rasa jauh tapi sebenarnya dekat.. Terpegang si penyu yg comel..

Mokcik & kenkawan berjalan di atas jeti... Thats me in red.. (Sah2 ni gambor orang lain amik..). Tapi camna pun, cantik sungguh gambar ini..


Family photo with Barry Andrewartha & Belinda Barnes, Corporate Editors (Sports Diving Magazines Australia).. Barry mula menyelam se-awal usia 11 tahun.. Telah menyelam selama 55 tahun (coz umur dia dah 66) dan di merata pelusuk dunia.. Wooww, it's an honour to meet & to know them.. Banyak pengalaman di dasar laut yg dah dikongsi, tetapi isterinya bukan penyelam.. Heheee, banyak jugak kisah lucu depa ni... Barry masih lagi menyelam...

Jalan-jalan menyusuri kampung tradisional "orang laut" di Pulau Mabul.. Fyi, kami menetap di Pulau Mabul. Pulau Sipadan tidak bisa untuk didiami atas sebab2 keselamatan pulau dll.. Nak pi Sipadan kena ada permit.. Kisah sedih ku ini, dah sampai Mabul tapi tak lepas ke Sipadan.. Rupanya permit hanya di-pohon untuk penyelam2 yg berdaftar untuk menyelam pada Scuba Camp ini.. Hah, ini kisah makna nya kena datang lagi lenkali ni..!!! Takpe, adik sepupu ada di Semporna, nanti kita pi lagi.. Walau pun gitu, saya sempat jugak menyelam hari terakhir tu dengan sorang dive master. Turun OK, bila naik semua lenyap sebab hujan selebatnya.. Mana gambor ku..???

Farewell dinner, habis kolestrol ku ini..!!! Gila2 lazat punya fresh seafood... Santap & santap bagai nak rak... Sampai Closing Ceremony postpone hampir satu jam.. Makan sedap woooiii..

More udang2 yg amat besar2 gitu..!!! Nasib hubby tak kena gout..!!!


Gambor kenangan satu "kelorga laut" di Water Village... lawa gila tempat ni. Tapi sebab ada anak, toksah la pening kepala bawak depa tempat ni.. Kot nak bawak, pakai la life jacket 24jam.. Kang ada yg terjun-am ke dalam, dengan sengaja or tak sengaja... Tapi memang cantik gila..!!!!
************
MORE PICS HERE:

14 comments:

aintsuperwoman said...

uwaaaaaa!!!! cantiknya tempat!! Nak kojol rasanya tengok seafood tu!!!!(sambil mengurut dadaku).

tulipurple said...

perghhhh gilosss syiok org tu nye agenda selama dia menyepi!tpkan..apsal ada org tu yg dlm 'kelorga laut' kulit tak terbakau..hihi ada rahsia ka?

MULAN said...

asw: yumm... terkenang2 dalam mimpi semua seafood tu..
***
tulip: kulit kelorga laut tu kena sapu dengan clorox sebelum amik gambor.. takut orang tak kenal nanti.. huwa hahahaaa..

Kak Elle said...

seronok nya tak terkata.....wah itew seafood sungguh mengila...

silversarina said...

Cantiknya pulau tu, memang sungguh cntik , untung you all semua tau menyelam , dapat nikmati keindahan dasar laut , best .

zino said...

best nya.....

KAMATO said...

memang seronok menyelam ni.....

pB said...

sonoknyerrrrrrr

pB said...

mai Selangor , call ler pB

MULAN said...

kak elle: memang seronok.. nasib tak gatal2 makan banyak seafood.
***
kak rina: cantik sangat.. tak terkata..
***
zino: best tau..
***
kamato: takut pun ada tapi sbb nak tengok sendiri, kena la menyelam jugak..
***
pb: tak nak call tapi nak jumpa terus.. everytime free, hari jumaat.. mesti pb keje kan..

MamaFaMi said...

Sangat tak tahan tengok itu ABC!

arsaili said...

salam kak mulan..fuyooooooo...jeles tengok seafood tuh....heaven betul sey

DrSam said...

salam singgah. Cantik sunggoh pulau Mabul dan persekitarannya. Rasa terpanggil pula :)

MULAN said...

mamafami: ooohh semestinya ABC amat menarik perhatian kan..
***
arsaili: seafood...!!! memang lazat..!!
***
DrSam: t'kasih singgah.. memang cantik mabul & sipadan.. malaysia memang indah..!!