Thursday, September 3, 2009

CITER MAKANAN & BUFFET RAMADHAN..

Tengok blog lain sumer2 penoh dengan makanan.. penoh meja.. Time2 pose ni, malas bebenor nak capai camera amik gambar or citer pasal masakan, sebab dalam kepala ni cuma tak sabar nak bukak pose, nak makan.. Tapi hari ni rasa nak citer pasal menu hari ni laa..

Ni Mi Calong, sape pernah makan..?? Tak tau la asal usul dari mana, se-ingat nya asal dari Terengganu, tapi banyak dijual di Kuantan.. Ni Mihun Sup Ikan.. ni resipi campak buang..
Bawang merah & putih - kisar - tumis (jangan banyak)
Bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis - campak sekali
Sup bunjut - campak & masak sampai gelegak
Keropok kering - beberapa keping
Bebola ikan - isi ikan, lada putih, bawang merah & putih, garam
(fish ball yg ready made tak jadi.. boleh sumbat dalam tahu goreng jugak)
campak fish ball dalam sup gelegak tu.. Di makan bersama : -
Mihun/Mi Kuning - celur
Taugeh, Sawi - celur
Daun sup & Bawang Goreng
Cili merah, Limau nipis, Garam, Gula - kisar
Caramel Roti..
Resipi Puding Gula Hangus.. bersama2
2 keping roti potong kecik
Kismis & Serbuk Kulit kayu manis..

Udah siap punya...

Cucur Taugeh/Kucai..
Tepung, Taugeh, Kucai, Serbuk kunyit, Garam, Isi udang dipotong halus, Air suam, Baking Powder (sedikit saja, di campak hanya sebelum goreng)
Adunan jangan keras, biar cair2, nanti ranguuuppp..
Ni citer malam semalam.. (gambar hiasan semata).. opis hubby belanja bukak pose kat hotel @ Paka.. Alhamdulillah, murah nanti rezeki depa.. Hasrat hati nak melantak bagai nak rak.. tapi apa kan daya.. anak2 tergoda & tamak, amik banyak & tak abis, dok tinggal kan kuih muih 3-4 ketol, sup semangkuk, ABC semangkuk.. Tak kose nengok waiter tu amik pinggan yg masih berisi makanan, alahai omaknya gagah kan mulut & gigi, habiskan makanan2 itew.. Perot dah kenyang, baru terperasan Kambing Salai & bermacam menu lain.. Adus, apa kan daya perot ku ini.. Mulut siap ternganga, tapi perot tidak izin kan nya.. Oh hubby, fahami lah perasaan ku ini..!!!

9 comments:

Ajzie said...

wah best nya makanan mcm2 tuhhhhhhh

LittleYaya said...

Mulan;Rugi tak makan daging salai tu...Try out this technique dear...
in order not to miz anything is to control ur urge to eat until you make a complete round and check on all the food served...that will help to put priority what to eat first... haha..

Neeza Shahril said...

hari ni kami pun makan kat luar. ada kawan belanja makan...
beza sikit sebab food dia banyak yang cater untuk orang arab..

en_me said...

sodapnyerrr..

NJ@goboklama said...

pengusaha bufet ramadhan mmg buat duit sbb dia tau org puasa ni napsu je lebih tapi bila makan sket, dh pun kenyang, jiiiiimaaat dorang takyah topup bebanyak,kihkih.. NJ pun gitu gak kalu mkn bufet, rasa rugi seh kalau bayor sendirik,huhu...

silversarina said...

Cucur tu nampak sedapnya , akak bulan pose ni entah dah berapa kali makan cucur udang dengan kuah pecal, kalau boleh nak hari2 ...hihi.

Mama Rock said...

i have been quite discipline, tak mau makan luar this year, tapi minggu ni kena jugak pergi coz dept buat buka puasa. so this will be the ONLY one la this year.

hehe, since july, i've been losing 6 kilos todate. rasanya raya keberapa dia naik balik semua yang hilang tuh ?

33 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

ruru said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛