Wednesday, August 26, 2009

RAMADHAN TIBA LAGI.. IKAN MASIN BERBAU LAGI..

Ramadhan datang lagi.. Moga Iman kita sentiasa dan selamanya kekal teguh & kukuh untuk beramal.. untuk tidak lalai dan sentiasa mengingatiNya Yang Maha Kuasa..

Ramadhan kali ni, time cuti sekolah.. ayooo, mesti perang kat rumah.. lapar lah, dahaga lah.. bila nak bukak puasa lah, masak apa lah, nak makan itu ini lah.. memang dugaan amat..

Day 1 kami rasmi Pasar Ramadhan, sebab hubby busy dengan keje menggantung bidai kat rumah. Nak masak mesti tak concentrate, mesti dia nak suruh amik itu ini.. ceehhh kami pi potong riben rasmi Pasar Ramadhan hari tu.. he he.. toksah citer la lauk pauk kuih muih kat pasar tu.. rasa nak angkut semua..!! Alhamdulillah, sabar dapat mengatasi nafsu hari tu.. byk jenis yg dibeli tapi quantity sikit amat la.. sejenis RM1 je.. beli dgn budak2 ni, berjenis air yg di-attack nya.. macam perut tu dapat isi bergelen2 air tu.. So Day 1 tu, tinggal sejenis kuih yg tak dapat dihabiskan, dapat disimpan utk esok hari.. Kepala otak ni berputar utk memastikan tidak berlaku lambakan makanan.. juga berpikir untuk sentiasa creative men-recycle leftover food.. Juga hati merasa sakit jika makanan yang dibeli, tidak menepati saluran tekak ini. Frust lah ooii, beli pastu kureng rasanya.. Day 2,3 & 4 saya langsung tak ke Pasar Ramadhan.. Masak je la & buat la kuih ala kadar.. yg pasti bulan pose ni, berjenis2 bubur & pengat yg amat laku.. Rotate je la.. Pengat/Bubur keledek, keladi, pisang, caca, gandum gentel dll... (Daun pandan dah nak botak ni.. mana nak cari.. ohhhh Kak Liza, need se-pasu la pandan..!!)

Malam semalam, lepas berbuka masak Kari Ikan Masin & Nenas untuk lauk sahur, favourite family tu. Last kali masak, sahur tahun lepas.. huwa ha ha..!! Toksah lah citer semerbak satu rumah bau ikan masin.. Makkkk aaiiii, sakit hidung, takde langsung sudut yg takde bau ikan masin.. Nyesal pun ada tapi sebab nak makan, masak la jugak.. Dah 2 hari semput bau ikan masin dalam rumah ni.. dah bukak tingkap seluasnya tapi tak jadi..

Rumah sewa company ni takde kitchen hood.. ada dulu sebijik, tapi dah berlumut gila masa nak pindah masuk. So kami suruh pihak pengurusan hangkut la.. Geli eehhh tengok. Tak de nak ganti pun, depa suruh beli sendiri.. Time lain sebelum ni, tak masak gila2 menumis, so tak la rasa semput dek bau2 tumisan tu.. He he, hubby bising gak pasal bau tu tapi member suka lauk tu, takleh bising sangat.. Dengan ini, sila lah beli kan hamba kitchen hood yg bagus bangat kualiti nya.. takpe nanti pindah kita hangkut sama... Kot sama kat atas dalam gambor tu, lagi best kan...

Ramai jugak kt FB suggest scented candles etc... Sini kat Kerteh manalah nak cari.. Oohh Body Shop kat Mesra Mall ada kot.. mahal nya berdentom.. ehh, ikut style kawan Indonesia saya la, masak Cinnamon, Serai & Halia banyak2.. tapi camna la nak hangkut dapur + periok pi Living area ek..??

11 comments:

en_me said...

salam ramadhan akak mulan ittewww..

NJ@goboklama said...

eyyy, kita pun makan lauk ikan masin dgn kicap semalam, bestnyerrr!!! ;D

KAMATO said...

tak tahan tenguk kari ikan masin tu..

zany said...

hari ni saya masak nenas ikan masin , nenas dah nak layu, takleh membazirkan. makan habis tidak belakang cerita, he, he....biasanya saya je layan lauk2 macam ni.

dhamizah said...

happy ramadan to u & family.

http://nvsweety.blogspot.com said...

salam ramadhan Munih.. mudahan iman kita akan lebih mantap..ameen

::ADleez:: said...

salam ramadhan...
buat open ke raye nanti???
nak dtg nie...hhehehe/...
insyaAllah tiada aral kami akn raya di 2 buah negara..raye cni dulu....29 sept smpai ktn...;)
pstt...sgt2 x sabarrrrrrrrrrrrrr!!

pB said...

walaupun berbau tapi sedappppp

aNIe said...

Mulan...mungkin rumah akak ni bila masa pintu & tingkap terbuka luas...jadi goreng ikan masin pun esok dah tak bau...

Mulan...busuk2 pun sedap tu...hehehe

maklang said...

dah lama tak masin kari ikan masin ni...lama sangat2...kalau masak lagi..nak cikit eh...tak malu betul nak mintak!

MULAN said...

KEPADA RAKAN TAULAN YG DIHORMATI..
ENME
NJ
KAMATO
ZANY
DHAMIZAH
KAK CT
ADLEEZ
PB
KAK ANIE
MAKLANG

...SORI TAK SEMPAT BALAS KOMEN TAPI IKANG MASING MEMANG BEST GILER LA KAN... MASAK LA APA2 PUN.. HARUMAN YG ORIGINAL GITU.. BULAN POSE NI LAGI LA BERSELERA NYA DENGAN IKAN KERING.. SELAMAT BERBUKA..