Sunday, August 30, 2009

KORBAN RAMADHAN.. REDHA...

Jauh perjalanan harta kesayangan ku ini, asalnya tidak dihargai.. Ha ha, citer lama.. masa hubby pulang dari kerjanya, merentasi benua..
*
Hubby : Nah, I beli pisau ke u..
Me Noti : Eekk.. Timakasih.. (dalam hati.. pisau ni aje dibelinya, jauh2 pi kerja & jalan2 tu..)
Hubby : Pisau elok tu, jaga tau..
Me Noti : Ya lah, simpan dalam lemari, tak yah guna..
*
Sementelaah menetap di Saigon, tempat tinggal kami rata2 dilengkapi dengan peralatan dapur etc.. So takde la pakai pun pisau ni. Simpan dalam briefcase wooii.. Hanya sejak menetap di Kerteh setahun lepas, saya mempergunakan lah sesungguhnya.. memang lah superb ini pisau.. jangan ler main2, putus jari nanti. Memang tajam ya amat, bila pakai rasa macam Chef2 dalam AFC Astro pulak.. Tapi hayat nya cuma seketika, sudah patah dua gitu. Takde pun BP tinggi time tu, cuma naik hangin kat Marsha sebab merengek tak tentu pasal. Tapi itu level paling low.. Kusyuk2 mengeCHOP ayam, ter-patah pulak harta ku itu.. Huwaaaaa..!!! Sedih pulak rasa.. Takut kat hubby pun ada.. Ya la kan, member dah pesan berkali2 jaga pisau tu.. Habis dah arwah, arwah la jugak.. Takde post mortem boleh buat, sebab sah2 fizikal dah patah dua...

Pisau ku itu..

Time2 bulan puasa, ni lah fridge jadi tempat penyimpanan mohor besar, segala jenis leftovers di sumbat2 ke dalam nya.. nak buang sayang, walhal ada lah secubit2, seketul dua.. so kepala ini tersangat lah ligat nya, untuk berpikir bagaimana mungkin untuk men-recycle dan merubah alih, rupa kejadian segala lebihan bukaan puasa itu.. supaya tiada pembaziran & pembuangan berlaku.. Aiyooo, fening, fening..

19 comments:

Kak Elle said...

benda2 dlm fridge ada di amakan tak?lama2 tong sampah juga masuk kan?

arsaili said...

salam betul kata kak elle...saya baru je buang segala left over ..puasa sensorg berbagai left over....hingga penuh fridge..so buang je abis citer tapi memang terasa membazir amat.

silversarina said...

Tu dia, chef mulan mengamuk sampai patah pisau...hihi.

Barang dalam fridge memang bila tapis rasa macam nak maksn lagi , walhal tak sentuh pun, akhirnya buang jugakkkkk.

gardeninheaven said...

dah ajal nak patah pisau tu apa nak buat...eh blogpost kita ada add baru, gardeninheaventruth.blogspot ni paling sesuai kots....take notice kay ;)

LittleYaya said...

my dear,
nampak pisau tu masih cantil lagi, may be boleh di 'repair' kot..hantar kat welder..hehe

recycle makanan tu macam tak jalan je kalau rumah akak... selalunya pass kat cleaner je... selamat dari terbuang kat tong sampah!!

Abang Long said...

Sedang terfikir, bagaimana pisau yang paling berharga itu boleh terpatah dua ... ana musykil ...

aint-super-woman said...

Salam.

Jangan dibuang pisau tu! Boleh repair. Tak pun bungkus elok2 simpan dalam lemari, buat kenangan...... :)

Left over tu...nanti satu hari tak payah masak. Panaskan semua, kasi perabih apa yang ada.

pB said...

semalam setel semua leftover dalam peti ais. Licin ....

Hari ni , buat nasi ayam jer lah.
Mudah



Puan Mulan , mintak alamat umah.
nanti sms kat hP pB , kay.

Neeza Shahril said...

uish!! takut tengok pisau tu.. nampak sungguh tajam..
ulu dia tak kuat kot, tu yang patah. Boleh kot tempah ulu baru.. tempah kat tok penghulu hahahah!!!
lawak di bulan poseeee.. :D

Ajzie said...

aikkkkk mcm mana boleh patah.. selalu pisau mahal tahan lama... nih sure tgh marah sgt nih..... hihihi

maklang said...

cuba hantar kat SK welding...mana tau boleh buat, sayang pisau tajam..

MULAN said...

kak elle: ada jugak yg terbuang, tapi sikit sangat.. ada yg dibuang sebab beli dah basi..

arsaili: duduk sorang2, mesti susah nak share & simpan food kan.. ada kala terpaksa jugak dibuang..

kak rina: eeyy.. sayang sangat kalau di buang.. rasa bersalah ya amat.. tu yg kepala ligat pikir camna nak bege2 lefftovers tu..

garden: tu la kan.. sabor je la..

kak ct: macam di vtnam tak pe, boleh pass kat cleaner/nanny etc. sini mana ada.. tapi leftovers selalu di-recycle, kasi facelift etc.. habis jgk.. tp tak suka penuh peti utk disimpan..

ab long: walau pun baru pakai 2 tahun tapi pisau itu dipakai sokmo2, tak pandang pisau lain pun, agaknya kena curse dgn pisau lain kot.. ayam lembu kambing, semua guna pisau tu..

superwoman: tak simpan pun pisau tu, pakai jugak walau cacat gitu..he he..

pb: kitorang pun dah settle leftovers kemarin, pastu kena masak la hari ni.. alamat dlm perjalanan..

neeza: mmg tajam.. sayang sangat.. kot ulu baru tapi tak sama neeza, tak ori gitew.. ha ha..

azie: takde la marah bebenor tp agaknya saat itu dah termaktub accident nya.. he he, nampak gaya kena kirim dgn azie, sbb beli di sana..

maklang: boleh ke kedai tu repair pisau ni sebab bahagian nak join tu sikit sangat.. tp nak try la..

en_me said...

kalau ada jarum yg patah, jangan disimpan didalam peti, buang saja, beli yg baru.. volleee

Ajzie said...

boleh boleh.. nnt info brand nya ok..

KAMATO said...

kalau patah macam tu boleh lagi di sambung, tak pun suruh ajzie beli, jenis paling bagus solingen, saya ada satu tajam sungguh sayang nak pakai

QueenJah said...

e'eh mulan...sayangnyer pisau tu..kalu akak dah tersob!sob! tuh...
betollah, mcm pisau kat iklan afc tu kan? akak lom sempat ngasa pakai lagi, awak dah patahkan awak punyer...

lenkali meh akak simpankan jer la..

Jiya said...

mak aiii.. badangnya akak. sampai patah pisau tu. dasyattttt. akekekekke! bersusun tui peti ais tu ngan tupperware. peti ais jiya mcm2 ada. akekekekkee

cikdinz said...

peti ais yg jadi mangsa keadaan...hehehee....

MULAN said...

enme: belum ada hajat sbb walaupun cacat, masih bisa digunakan..

azie: he he.. saja gurau.. pisau www tu la..

kamato: walau dah patah, tapi hati tak rasa gundah sbb pakai sebetol2 nya..

queenjah: yg patah pisau lain, maybe lepas ni kena ngecek pisau kai kot.. he he..

jiya: ni orang memang badang ya amat.. mak pun panggil terminator.. ha ha.. peti ais tu kena susun, kalu tak nnti, takut beranak pinak..

cikdinz: pekabo cikdinz.. selamat berpuasa.. bulan puasa memang la peti ais jd tempat humban makanan..