Thursday, April 2, 2009

BIRTHDAY & SEGALANYA..

Eeiiyyy.. banyak nak diciter tapi internet connection memang gila2 teruk lately. Ni nak kena tukar ni. Dah report pelbagai kali tapi teruk jugak. Depa tak repair, kita tukar la.. Udah le teman ni sibuk sangat lately. Apa lagi kot bukan kisah anak2 la, birthday party la, action song practice la, taekwando grading la.. nak pengsan rasa.. ke hulu hilir hari2..
Ni la permintaan Marsha, paksa jugak saya buat kek cokelat, nak topping cokelat. Nak je saya order kek yang cantik2 kat kedai tu, tapi dia tak nak. Takut jugak tak jadi (loyang 12 inci wow..), tapi sebab anak2 kecil 4-6 tahun yang akan makan, saya relax je la. Mesti depa sebat punya sebab saya taruk deco sikit2 tu.. Isshhh.. kira jadi la walaupun terdapat rekahan di surface-nya kek itu, akibat dari panahan & tiupan air cond (sebab nak keras cepat).. Padan la muka ibu mu, Marsha..

Eh eh tamak anak dara ni, ditanya pulak muffin, dipaksa jugak.. hah sempat 60 biji.. Satu rumah bau nya cokelat.. tapi lazat gila bau2 cokelat ni.. mak anak jilat mangkuk adun kek/muffin tu, lumba2 lagi..

After lunch kat sekolah, buat la party ala kadar. Cikgu2 yang rajin tolong decorate, (saya malas). Abang yang perasan, tolong sama nak potong kek..

Sama naik sibuk, jemputan Majlis Maulud Nabi di rumah rakan taulan di Kerteh. Hah, depa jamu nasi, saya masak tempoyak.. nak habiskan stok. Nanti boleh kecek dengan mertua lagi. Depa kan ada kobun doghiyan.. Campur petai, ikan bilis, santan, serai, cili api, kunyit hidup, daun kunyit (dan juga se-angkatan dedaun yang digemari) dan wajibnya tempoyak.. Quantity tu, takde peraturan. Ikut sedap selera.. sebab ada yang tak suka pekat.. Apa2 pun, tempoyak makan mentah pun, mesti "it's finger licking good" jugak.. Kita kan orang Malaysia..!! Masak la wa-imma apa lauk jua, pasti nya lazat berzat.. kan kan kan...!!!
*****
P/s : Sifu Masak tu pun tapau lauk tempoyak teman ni... kesian dia busy giler dengan buku masak yang akan dipublish tak lama lagi tu.. Moga berjaya sifu..!!

15 comments:

Zek Zek said...

comey ah kek tu...siap dengan bug lagikkk.....nak gelak ada jugak baca entry yang lepas tu..

bday qayyim punyer entry pun kita tak letak lagi...baru buat wiken hari tu

aNIe said...

Mulan...akak ni kalau pasal tempoyak..tak dibuat gulai pun akak suka...ambil sesudu masuk dlm pinggan...curah masak asam pedas...makan dengan nasi...hmmmm...sedapnyaaaa.....

Cantik kek yang sudah dihias tu...coklat topping tu yang buat meleleh air liur...memang rasa nak jilat je...

silversarina said...

Waduhnya sedap2nya makanan yang terhidang dalam entry ni....nyum nyum.

Patutlah sifu tu senyap je, lama tak update blog.

Akak ada tag mulan, kalau lapang jawablah ye :)

Ajzie said...

comel nya cake... yummy yummy..

maklang said...

cantek kek yang telah di dekorasi tu...gambar si abang menyanyi under the sea tu along tak letak lagi kan..nanti nak kejar dia mana perginya benda tu!

Neeza Shahril said...

sedapnya cake tu.. takde gambar cake dibelah ke..
nak bagi tambah selera ni hehehe..

tapi bila tengok gulai tempoyak tu.. lagilah mengancam..
(nganga mulut nak makan)

vy said...

Mulan
resepi kita sama yerk!!!
sedap makan dgn nasi panas panas!!
udang or/ ikan bilis /or ayam + petai!
sedappppppppppppppppppppp

zino said...

selamat hari lahir... kek tu nampak sedap hehe

zanaz said...

salam kenalan, tak leh tahan tgk masak tempoyak u nih...tak pandai buat, tapi pandai makan hehehe. dulu muda2 tak pandai makan...skarang dh pandai makan...emmm kena masak tempoyak tk hingat dunia.

hanieliza said...

salam...
pembetulan...kakliza mmg cadang nak tapa..tapi org lain dah tapau dulu so akak tenguk dah nak habis..melepas jer la tempoyak tu..
mmg nak masak tempoyak tu tapi tempoyak tak dapat beli lagi kat pasar..tenguklah jumaat ni...

anyway muffin coklat tu nmpak yummy laa...

Cat Cat said...

Cantiknya birthday kek Mulan yang bakar tu... Bertuah anak2 bila maknya rajin kat dapur..

Cath ni PEMALAS... Nak masak pun malas... Baking - takyah cakap leeeee... Hehe.

MULAN said...

zz: kot dekat kita order dgn awak je zz.. tak penat badan ni..

kak anie: tempoyak tu kan makanan resmi org melayu/malaysia - sodap..!! heee, cokelat memang lazat..

kak rina: entah le sedap ke tak. he he.. tag tu nanti ya..

azie: kek utk budak.. kasi tepek deko pun cukup je..

maklang: ha ah.. mana gambar/video tak tepek lagi..

neeza: tak dapat nak amik gambar kek dibedah sbb bebudak dok keliling.. memang mengancam tempoyak tu, di mana jua anda berada..

vy: kot orang pahang, mesti nya sama je resipi tu..

zino: tima kasih..

zanaz: salam zanaz, tq jengok sini. sememangnya tak hingat donia kalau sedang ngadap tempoyak tu..

kak liza: ya ke.. ayoo kesiannya, kak liza yg pi amik kat meja tu, takkan tak dapat.. tapi kak liza masak sure lagi gempak rasanya..

catcat: he he.. bila ada ocassion saja.. time lain tu MALAS jugak..

Mama Rock said...

happy birthday girl! i am sure your mom baked hte cake with so much pride in here. be a good daughter and enjoy life!

zanaz said...

hi mulan, boleh letak...no halnya...nanti kita link awak kat blog kita yek.

MULAN said...

mamarock: tq.. anak2 punya hal kan mamarock, walau susah ku gagah kan jua..

zanaz: tq tq..