Monday, March 2, 2009

OOHH MY CHEESECAKE..

Been trying so hard to eat less.. wanna get rid of Mr. Kho-lesh-ter-ghol kononnya.. huwa haha.. wanna eat more vegies, fibre & co... kononnya.. but no no no.. I've been craving for a slice of cheesecake.. for months.. Nak pi Secret Recipe malas.. Last Saturday after sent the kids to Taekwando lesson, rushed to Fast Bakery to get some baking stuffs. Ramai nya orang. Akak yang jual tu tanya saya berniaga cake etc ke...?? Sebab customer dia, mostly bikin business jual cake/cheseecake/muffin/cupcakes.. Tak laa, saya tukang makan je.. Waahh, ramai betol kat kedai tu. Rasa macam teruja plak nak business gak. Tapi nak jual apa yek? Kot membeli tu rajin la jugak, untuk memenuhi ruang2 kosong dalam perot ni..

Pastu baru ingat ada 2 ketol cream cheese dalam fridge. Takut lak expired nanti. Nak buat ke tak ni..?? Dan-dan tu jugak call SIFU kat opis, tanya itu ini. Kuang kuang kuang.. dengan semangat yang membuak-buak, berkobar-kobar... dengan jaya nya, siap untuk dibakar. Ha ha ha... baru nak angkat loyang masuk oven, nampak sour cream 1 cawan, lupa nak taruk.
***
Ciss.. tuang semula adunan tu dalam mixer, add in sour cream & mix again. Di saat itu jugak saya dah cakap, lantak le apa nak jadi.. tak Bismillah kot.. Nasib gak buat seketol cream cheese je, udah le resipi pakat campur gaul 2-3 resipi, nak buat experiment konon. Tu lah hasilnya, rasa boleh la kata, ada rasa cheesecake yang longlai, tapi tongah nya itu, seribu satu macam lembek.. kat tepi2 itu ok la keras ala2 lembut.. maybe adunan tu dah di godak berkali2 akibat terlupa masuk sour cream kot..
***
Jadi nya saya dok potong ikut tepi je la.. makan yang tu je. Nanti kids balik baru paksa depa makan yang tengah2 tu.. yang lembek tu.. Rasa ada, rupa kurang ada.. Apa2 pun, bab2 makanan ni, macam artis jugak kan.. rupa paras kena ada.. biar lah kurang rasanya..
***
Sape2 nak rasa (sementara stok masih ada), kena datang rumah aahh.. sebab nak potong pun kena dalam fridge tu.. Kot bawak kluar, memang gerenti lembeekk punya.. Lepas ni nak buat experiment resipi lain lak.. SIFU, itu kek tarak jadi chanteq la.. rasa pun semacam je..

14 comments:

Neeza Shahril said...

haaa.. baru boleh komen.. dari pagi tadi tekan tekan tak keluar..

ish ish.. menarik sungguh nampak kek tu.. pos sikit sini..
kot la boleh rasa mushroom cheesecake pulak hehehe..

hanieliza said...

salam..
wahhhhh..ciskek..
kalau lembek..sejukkan pastu makan jer ngan puding roti...

::ADleez:: said...

kak mulan...cheesecake yg lembik yg best tuuuu...yumyum....

~akuni~ said...

Lepas gi diving, kita makan cheesecake... yum yum... nape tak letak resepi nyer kat sini...

Kak Elle said...

mulan nampak ok pe ... nak sikit.

aNIe said...

Mulan...okay ler tu...asalkan boleh dimakan...tengahnya lembek sikit takpe...

MULAN said...

neeza: baru perasan x leh komen.. kot saya pos, sampai jadi air kot.. meh balik kemaman, maklang punya lagi best.. toke tu..

kak liza: dah masuk fridge pun lembek jugak..

adleez: lembek tp rasa ok je, tapi sakit la nengok nya.. macam kena meteor attack..

akuni: resipi telah di campur aduk 2-3 resipi, tu la yg jadi lagu tu.. nanti buat experiment lain la..

kak elle: mai la sini.. saya tolong makan je ya.. hehe..

kak anie: nampak gaya utk kelorga je la kek tu, sbb ropa dia macam kawah.. hehe..

Zek Zek said...

ala asal boleh makan okay la tuuuuu.....prektis selalu..lelama jadik..

♥miss zaza♥ said...

i just love cheese kek
makan hari2 pon tak pa
tp tak pandai nak buat =(

btw
salam singgah tuan rumah =)

oldtown~Smell the Roses said...

Hayya...macam mana ni woo? hihi...tp di mataku ini, kek tu ok je, ada rupa cheese cake. orite la tu kak, kan?

zino said...

tak kisah bagaimana rupa asal hak milik sendiri.. kalau dah lapar sedap juga le nanti tu hehe

manlaksam said...

Bagi Pak Man, kalau yang kita masak sendiri, sedap je.....

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

itu sudah cukup bagus.. dah buat cheese cake sendiri.. olie dulu berkhobar nk ikut elisa no bake cheesecake.. tp tinggal semangat ajela.. cheesecake entah dimana.. yrs nampak sedap!!!

MULAN said...

zekzek: tu la, kena prektis bebyk kali rasanya.. tp takleh la kot takut saya makan sorang je..

ms zaza: thanx for dropping.. he he cheesecake mmg sentiasa la sedap nya..

oldtown: rasa ada sikit tapi ropa ada ala2 gelek2 sikit..

zino: ha ah kan.. betol tu, camna pun kita sendiri makan mesti sedap je..

manlaksam: tak sedap pun mesti sedap kan bila masak sendiri..

olie: takpe kak olie, kat kl banyak yg sedap2..