Saturday, March 28, 2009

6 TAHUN YANG LALU..

HARI INI 28 MAC 2009 tersangat lah sibuknya (story2 nya kendian lah).. tetapi terkenang lah pulak kisah lama yang amat benar...
Pada 28 Mac, 6 tahun yang lalu.. pada jam 8.30 pagi.. satu panggilan telefon ala-ala kecemasan ke Vietnam telah dibuat....
********
Wife : Salam Yang... water bag I dah pecah ni..
Hubby : Ya ke, so apa I kena buat..
Wife : (dalam hati.. Ya Ampun mamat ni..) Hah..!!! Nak tengok anak balik laa.. I dah on the way pi spital ni. Makteh Nor drive ni.. anytime beranak laaa..!!!!
Hubby : Oh ya ke?? I dah on the way pi plant ni. Dah halfway ni.. (ala2 45km gitu)..So kena patah balik la satu shuttle ni..
Wife : Ikut you laa.. (Haper ke laki aku ni.. )
*********
Dalam pukul 2.30 petang.. selamat lah sorang bayi pompuan dilahirkan.. walaupun si ibu keseorangan di labor room (lakinya masih dalam pesawat), ditemani Dr Chong (Kuantan) & midwife2 nya.. tatkala bayi yang dikandung itu songsang selama2 nya dalam perut dan dikeluarkan normal juga songsang. Doctor tu tanya earlier, nak potong ka.. Saya tanya camna, dia kata normal pun boleh, disuruhnya doa banyak2 sebab baby tak besar sangat.. Saya kata cuba normal lah.. ALHAMDULILLAH.. ni lah anak pompuan ku, AMNI MARSHA.. nama yang maknanya moga sihat & lembut hati selamanya.. (Mak nya kan cam tigress gitu..)
*******
Apaknya yang tiba 8 malam, kesian sebab tak dapat melihat sejarah kelahiran anak pompuannya itu. Nak buat camna, dah ditakdirkan lahir 10 hari awal..

Tak kemana pun, dia nak makan Burger King.. Ngam-ngam sebelum 8.30 malam di Mesra Mall yang sanggih kat Kerteh la tu.. Sebelum bumi Malaysia dan se-angkatannya menyokong Earth Hour untuk bergelap selama satu jam.. Kami juga menyokong.. tapi bandar Kerteh ya amat lah terang nya.. Prrgghh..!!!

Ni party pack, dia nak buat party kat sekolah. Buat sikit la utk kenkawan class.. Nanti 30 Mac baru hantar dengan kek sebiji.. Mak nya malas ya hamat tapi dia nak jugak.. buat la sikit..

13 comments:

maklang said...

happy besday Marsha...

patut paklang kata jalan terang benderang masa dia balik dari office kol 9:15pm malam tadi...


Maklang nak turun tangga pun Angah marah sebab bukak lampu...kang mak tergelincir masuk spital sape nak jawab kang!

Kak Elle said...

Happy birthday Marsha semoga menjadi anak yg soleha dunia akhirat ye .... come to sg nnt aunty bagi pressie....hehe

Ajzie said...

Happy Birthday Marsha....

Dhirah said...

lawak la part dialog tu...

happy birthday marsha..!!

silversarina said...

Happy Birthday Marsha !!

Maknya macam mak rimau ke ... tapi nampak ladylike je......aaauuummmmm , aaauuummmm ....hehehe.

aNIe said...

Mulan...Happy Belated Birthe tu Amni Marsha...semoga dia menjadi selembut namanya...hehehehe...

Nak gelak je bila Mulan cakap mak dia macam tigress...

Cantik anak dara tu...manis je rupanya...

::ADleez:: said...

happy birthday marsha...oo lahir bln mac jugak yerr...
songsang jugak!! same la nngn untie nihhh...smg jd anak yg solehah n berjaya di dunia n akhirat...:)

Raudhah HQ said...

happy birthday to marsha....semoga jadi anak yang solehah..semoga dipanjangkan umur dan dibanyakkan rezki...maknya jangan selalu jadi tigress tau...sekali sekala ok lar... ahaks!!!

kad0k. said...

happy birthday to marsha..semoga menjadi anak yg solehah..salam blog..:)

Neeza Shahril said...

Happy Birthday Marsha.. besar sikit lagi.. mesti lawa macam mak dia :)

semoga Marsha membesar menjadi anak yang menjadi kebanggan mak ayah ya..

MULAN said...

maklang: tima kasey.. ya la tangga tu kan tinggi.. awat nakjalan2 dlm gelap..

kak elle: tq for the wish..

ajzie: thanx aunty azie..

dhirah: ya dhirah ooii... gitu la dialog yang tiada diubah suai gitu. akan ku ingat sampai bila2..

kak rina: heee.. depan orang maintain la lemah longlai nya.. ha ha.. thanx for the wish..

kak anie: tima kasey.... kot nya nakal, mau maknya tak jadi tigress gitu..?? he he..

adleez: oohh aunty ni pun kelorga songsang ke.. he he..

raudhah: he he.. u mesti tau ngapa mak marsha macma tigress kan.. sebab dulu masa kecik mak nya pon macam tigress.. it's in the blood kot.. he he..

kadok: tima kasih.. salam & thanx singgah..

neeza: tq.. mudah-mudahan..

NJ@goboklama said...

hepi besday Marsha! aikk,kita pun tigress, beranak pun tahun tiger gitewww.. dulu, kini dan selamanya,wakakaka!

MULAN said...

nj: thanx aunty..

he he.. yeah. boleh bikin clan ni.. tigress clan.. ha ha ha..