Monday, February 2, 2009

TERKENANG SEMASA DULU

Jeles ni, jeles sangat2 si Mawi & Ekin pi honeymoon kat Korea. Rindu menusuk kalbu kat negara ''Winter Sonata'' & ''Autumn In My Heart'' tu. Kami pernah menetap 10 bulan di Seoul, September 2000 hingga June 2001. Memang lah indah negara tu, negara 4 musim. Round2 la jugak, hampir ke border Korea Utara. Nak tempek gambar, tapi takleh la pulak. Alsebab nya, masa tu pakai camera yg guna filem tu, kena cuci2 gambor tu. Alkisah nya takde scanner lagi utk sewaktu ini, so takde lah dapat menempek gambar2 di sinun itu. Nanti ada scanner la kot..

Belek2 dapur, jumpa ''kim'' ni. Seasoned seaweed laver, sedap makan camtu je.. Atau taruk dalam sup. Atau dengan ''Bibimbap'' iaitu nasi Korea panas2 dengan taburan sayurannya..

Ni seaweed utk dibuat ''Kimbap'' atau ''Sushi'' yg dikenali di negara Jepun tu. Jepun & Korea ni satu masa hari tu, ada jugak selisih faham pasal makanan ni, sebab hampir2 nak sama.. Jepun kata Korea tiru Sushi jadi Kimbap. Korea kata Jepun tiru buat Kimchi tapi kat Jepun panggil nya lain.. Awat lah gitu, makan je la. Nak gaduh jugak..

Semalam, dah pening tak tau nak masak apa utk dinner, saya tenyeh beras nasi Jepun yg masih ada utk buat Kimbap/Sushi. Senang je, bahan2 banyak jual kat Giant tu.. Beras, seaweed tu pun ada..

Dapat 5 roll cukup la.. kenyang tu..

Ingat nak tunggu hubby balik, tapi anak2 dah kelaparan.. so terpenyek2 la digulung2 nya sebab nak cepat..

Nak makan dengan Kimchi (ala2 sayur jeruk gitu) tapi dah habis pulak. Kimchi takde, saya masak sup Go-chu-jang dengan tofu dengan cendawan kurus tu lah, lupa lak nama dia. Sup ni senang je, air dengan Red Pepper Paste Korea atau Go-chu-jang namanya.. Campak la apa2 dalam sup tu, semuanya ok. Nak taruk daging ke, timun ke, kobis ke, clam ke.. apa2 aja.. Apa2 pun, makanan Korea ni banyak khasiat nya, sebab banyak sangat depa buat research (R&D) pasal makanan depa ni. Tapi makanan kita pun hebat jugak kan.. macam budu & petai tu, banyak khasiat apa, biau pun musyuk sikit.. Musyuk ke..??? Tapi best apa..!!!

22 comments:

NJ@goboklama said...

eyyy,antara negara yg qisst ngidam nk pegi... Nampak best je Bibimbap tu, dpt tengok kat TV & majalah je, :(

maklang said...

kalau ajak2 anak2 maklang..tak cukup tu ..kena pi ambik course pulak belajar masak ni ...

bila free nak register..ha..ha...ke tempah ngan mulan aje..ada delivery service tak?

Ummi365 said...

ermm yum yum yum.. sedap.. malam ni boleh layan sushi nampak gayanya

Kak Elle said...

oh no saya tak reti makan sushi sebab bila nak masuk ke mulut loya pula tekak ni nak muntah tak tahan bau seaweedddddddddd.

cikMilah said...

Nak sushi jugakkkkkk....
Thanks sis.. dapat gak idea nak masak apa malam ni.. Beras kontot tu dah 2 tahun kat stok tu...
Eh.. letak telur goreng ka tu...?

~ yus ~ said...

wahhh..sushi tu nampak sedap!. Tempat jatuh lagi di kenang, ini kan pula dah pernah tinggal sana kan..

p/s: apa punya pantun lah saya nih kan..hahaha

Neeza Shahril said...

sedap nampak sushi tu..
tapi tak pernah lah pulak buat..
makan, tak ingat pulak.. pernah rasanya..

~akuni~ said...

Macam mana pun masakan kampung jugaklah yang umph!

MULAN said...

qist: pi la, syoookk tau. weekend je kami sewa coach & tour selagi boleh..

maklang: he he.. nanti saya tengok bahan2 cukup tak.. benda nya senang tapi cik "mood" ni yg selalu bikin spoil..

ummi: sushi tak heavy sangat kan.. cepat kenyang pulak tu..

kak elle: saya bikin utk kak elle, yg kepal2 punya without seaweed tu.. just the rice & filling..

cik milah: one thing beras ni, cepat sangat datang bubuk.. telur tu goreng dadar je.. kasi gula & manis2 sikit. to go with kicap masin & nasi yg masam2 sikit2 tu..

yus: betol lah pantun tu, tak salah pun.. he he kenkadang terkenang jugak..

neeza: dulu2 rasa was2 nak beli, so kena lah buat sendiri.. dah tau buat, kena lah buat sebab nanti dok kena perli je kat rumah ni..

akuni: betol tu tapi masakan kampung ada kelemahan nya, iaitu makan tak boleh stop especially bila ada sambal belacan.. mau 3 pinggan tak toleh kiri kanan..

misz_A said...

salam singgahh...best la nampak food tu..kimchi pernah tgk kat tv tp tatau rasa mcmna

Abang Long said...

SALAM HORMAT.

Mohon bantuan dan perasaan kasih sayang.

Kalau boleh, tolong berikan resepi dan cara mudah untuk masak masakan Korea / Jepun.

Rasa berselera pulak. Tetapi tiada siapa yang pandai memasaknya.

silversarina said...

Wah 10 bulan tentu pandai dah masak masakan korea , akak kimchi Maya bawak balik tapi takleh masuk tekak lah, kena duk lama kat korea baru boleh kot, kalau kimbap ok , memang sedap .

mieoney said...

kak nak tanya red pepper paste tu nak beli kat mana ek? nmpk cm sedap teringin nak buat time2 sejuk2 ujan best tu hirup sup..hehe

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

adik akak ni suka giler ngan sushi, sanggup gi beli tak JJ.

Mama Rock said...

mulan, it took me a while to appreciate sushi/kimbap sebab tu kan acquired taste. tapi sorang je makan kat rumah ni, memang le jawapnya tak kan terbuat or ter-try nak buat sendiri le.

Izariza said...

bestnye masak-masak sendiri kan? kadangkala masak ni jadi terapi jiwa jugak :)

Salam

Aliff Mustakim said...

sodapnyee..

Zek Zek said...

Saya paling suka kat Korean BBQ. MAsa gi Sydney dulu, boss belanja makan Octopus BBQ, and seafodd pancake dah tu ada la makan jeruk2 kimchi dia tu...sedap!...try makan kat Seoul Garden...ingatkan pure Kroean...rupenyer seafood steammboat biasa jer...hermh...aduhh ngidam la pulak.

sya said...

Mulan kalau kat rumah kak sya seaweed tu tak sempat nak bertahan lama. Favourite anak2.. arif kalau dpt terus aje bungkus nasi ngan mende tu.. tak sempat kak sya nak buat sushi walaupun tikar penggulungnya dah dibeli

MULAN said...

miss A: kimchi tu macam sayur jeruk je tapi pedas sikit..

abg long: sonang jo.. nanti kita try email atau cari link yg sesuai.. takde collection resipi via internet tapi banyak nya dalam buku..

kak rina: sedaaappp kimchi tu tau..

mieoney: opposite ampang point, ada banyak kedai runcit/mart korea tau.. cari red pepper paste.. campur air jadi la sup.. pastu tambah je lain2 tu..

crazy beautiful: ya ke.. sini mana nak beli... kena buat..

mama rock: kat kl senang beli kan mama rock.. here in kerteh, kena la buat sendiri2 kalau nak makan.. nak tunggu weekend belum tau dapat..

izariza: betol sangat tu..

aliff: sedap lagi kat sushi king tu..

zekzek: kalau octopus bbq tu depa masak hidup2 kan.. best giler tu.. gerak2 lagi octopus tu kan..

kak sya: seaweed tu kena sorok la kak sya. sekali tengok, lenyap sekelip mata..

puspawangi said...

Dik Mulan, Karang Akak Puspa nak try buat sushi yang macam tu, kalau tak jadik nanti, akak tanya lagi ya? Jgn mare, akak ni lembab sikit hehehe...

Anonymous said...

Gooey Ducks grow to about two pounds in four or five years.
[url=http://www.gooey-duck.com/]geoduck[/url]